lördag 29 november 2008

Tiden är inne för nästa steg i Europas utveckling - en europeisk ekonomiomvandlingspolitik för både konjunkturuppgång och lösning av klimatkrisen

Finanskris, recession och samtidigt en klimatkris ger möjligheter till en radikal förändring av ekonomin. Nästan alla bilar måste bytas ut från bensin och direselbilar till elhybridbilar. Flyget måste få ett grönt bränsle. Europas järnvägar måste på allvar samordnas så att man kan sammanbinda Europas städer med snabba tåg. Fossilbränsleeldningen måste bytas ut vid kraft och värmeproduktion.
Detta skapar enorma möjligheter men ett enskillt land räcker inte för förändingen. Det är därför vi måste driva fram en kraftfull europeiskt ekonomiomvandlingspolitik som samtidigt löser både den nuvarande ekonomikrisen och klimatkrisen. Det krävs investeringar och ett klart ledarskap som pekar med hela handen och det måste ske från EU.

Det är ett sk kvantumhopp vi skall göra

måndag 24 november 2008

Energipolitik, EU,Ekonomi,Jobb, Demokrati

Läs min hemsida
www.folkpartiet.se/karl-erik

Europeisk Energipolitik

Följande kostnadsdata finns för de olika energislagen när man bygger nytt;
− för ny kärnkraft ligger i intervallet 34-40 öre per kwh
− vattenkraft ligger det kring 40-60öre per kwh
− vindenergi kring 66-80 öre per kwh
− biobränslen kring 54 -60 öre per kwh.
Dessa ekonomiska data talar ett tydligt språk för vägvalet.

De subventioner som finns måste avskaffas och att verkliga kostnader blir vägledande. Utsläpp av växthusgas skall beskattas vid all energianvändning.Sålunda tar man bort subventioner och räknar reella kostnader och beskattar utsläppen skulle utvecklingen gå snabbt av sig självt mot en mer ekonomisk optimal energianvändning.

Självklart måste man satsa hårt på forskning

söndag 16 november 2008

Lokal och europeisk politik hänger samman

Att befrämja en klimatintensiv politik gynnar många av de västmanländska företag som vi är beroende av inom kraftverk, kärnkraft, elhybrider, generatorer, el-överföring mm. En Europaparlamentariker har också en kontaktskapande roll för sitt hemlän ut i Europa.Det gäller också att i EU se till att vi får en Europeisk energipolitik som främjar fossilfri energi. Kärnkraften kan bidra till att Europa kan producera billig och ren el som kan användas i våra energiintensiva företag inom metall, stål, pappers och kemiindustri

måndag 10 november 2008

EU;s makt skall vara tydlig och begränsad

Detta innebär mer makt på vissa områdem och mindre på andra. I frågor kring ekonomi. klimat,försvar, utrikespolitik blir det nödvändigt med mer makt till EU. Det är också viktigt att utveckla mer demokratiska processer. Mer makt till Europaparlamnetet är nödvändigt framöver.
I en värld där Kina och Indien har 2.8 miljarder människor och Europa 400 mijoner inv är vi ingen jätte. En globaliserad värde kräver fler överstatliga beslut. En orsak till nuvarnde finanskris uppstod var att för många nationer, banker och institutioner agerar på egen hand men nu börjar man samverka mer på överstatlig nivå för att få bukt med problemen.
De ekonomiskt stratgeiska besluten måste ligga högt i EU kring Euro., skattepolitik , klimat, infrastruktur mm medan jordbrukspolitiken bör vara liten och avreglerad dvs besluten om jordbruksproduktion, landsbyggdsprojket mm bör ligga på de enskillda bönderna själva på en fri marknad.

tisdag 4 november 2008

Medborgare om EU och vad folkpartiet skall göra i parlamentett

Tre saker vill medborgaren få förändrat i EU och det är
1. Förändrad jordbrukspolitik. Det är orimligt att EU betalar nästan 500 miljarder kronor varje år i jordbruksstöd. Det behövs inget sådant stöd utan en fri marknad skulle göra det bättre. En avreglering skulle möjliggöra för många fattiga länder i världen att komma igång med en hållbar ekonomisk tillväxt. Jordbruket skulle bli sunt och ekologsikt vid en avreglering.
2. EU;s administration måste bli effektivare. Man måste se över sina administrativa processer och öka den ekonomisk kontrollen över sina verksamheter. Man måste sluta med parlamentets flyttkarusell. Ökar man effektivitetetn så ökar förtroendet.
3.Förenkla regelverk och styr istället i de stora sammanhangen.

Vi i folkpartiet skall driva denna fråga hårt framöver