tisdag 24 februari 2009

Fokuserat EU-budskap från Folkpartiet Tillväxt, Hållbarhet,Ny infrastruktur och Säkerhet


Det fokuserade budskapet kring EU-politiken kommer att vara följande:
EU-politiken skall fokusera på

  • Ekonomisk tillväxt, jobb, fri handel och välfärdstillväxt i EU och världen
  • Aktiv lösning av klimat, miljö och energiproblemen genom koldioxidfri teknik
  • Kraftfulla investeringar i koldioxidfri energiproduktion och i hållbar infrastruktur för kommunikation och transporter
  • Satsning i trygghet och säkerhet för yttre maktpåtryckningar, energioberoende, bekämpning av internationell kriminalitet och människohandel och garantera universella mänskliga rättigheter i världen

söndag 22 februari 2009

Koldioxidfri eller koldioxidsnål ekonomi- satsa på vind,sol,vatten,kärnkraft och effektivisering

Det är en avgörande skillnad mellan koldioxidfri och koldioxidsnål politik-
Om man driver bara en koldioxidsnål ekonomi så innebär det att man biter sig fast i fossilenergilösningar tex man använder naturgas för det är bättre än kol och man diesel för det är bättre än bensin. Men detta är att binda ris på egen rygg för det innebär förvärrade problem längre fram.
Att ställa in sig på koldioxidfri ekonomi är bättre och det kan man göra genom satsning på
  • vindkraft
  • solkraft
  • vattenkraft
  • kärnkraft
  • bioenergi som inte konkurrerar med livsmedel eller förstör biotyper ellr sprider osynliga sot/stoftpartiklar
  • effektiviseringar i energianvändningen

Det innebär stora investeringar men lönar sig på sikt och världen skulle kunna vara fossilfri strax efter 2050 men då krävs satsning.

tisdag 17 februari 2009

Gör om SAAB till ett elbilsbolag - det är en fantastisk chans

Elbilen är framtiden men det finns få producenter av elbilar och därför är det en fantastisk idé
Kanske det indiska TATA är en kommande delägare . Men problemet löses inte genom statsstöd till GM utan det handlar om forskning och utveckling. Istället kan regeringen sanktionera en kommande nyemission i ett nytt sjävständigt privatägt SAAB och kanske i samarbete med andra företag som är inne på elbilar tex det indiska Tata.

Skall vattenkraften byggas ut i Sverige?

Enligt tillförlitliga beräkningar skulle en utbyggnad av kvarvarande älvar i Sverige ge 14 TWH plus att det går att öka i befintliga utbyggda älvar med 4 TWH
Det är nästan 20 TWH eller en ökning med 14 % med vår elproduktion och denna kunnde exporteras till Tyskland och minska brunkolsproducerad el. Det vore en välgärning för klimatet.
Det gäller bara att hitta på en metod som kan minmera miljöintrånget

Elbilar brådskar och vore räddningen för svensk bilindustri

Elbilen är så effektiv att med dagens elpriser skulle det kosta endast 1-2 kr per mil. Om alla bilar i Sverige vore eldrivna skulle det räcka med 10 TWH och det är endast 7 % av vår totala elförbrukning idag.
Dessutom en oerhört viktig chans för svensk bilindustri

måndag 16 februari 2009

Att nå både klimatmål och tillväxt

Viktiga åtgärder för att nå klimatmålen.
• Storskalig effektiv koldioxideffektiv teknik
• Energisektorn i utsläppsrätter . eller ej.?...
• Sätt reduktionskrav i förh. till läckage
• Säkerställ finansiering av investeringar
• Höj kraven på bränslereglering
• Kompensera växelkurser
• Minska utsläppen i huvudsak inom EU
• Gör ny teknik till huvudfokus

Det är värt en mässa om hur man skall styra energisektorn. Frågan är om det är bra att den dyra brunkolsbaserade energiproduktionen bestämmer priset eftersom det blir enrgisektorns marginalkostnad som ger priset. Priset för kärnkraftsel blir på det sättet för hög och det kan skada vår nergiintensiva industri.
Här måste en ny lösning presenteras eller måste det hela klarläggas hr det förhåller sig.

lördag 14 februari 2009

Satsa på matamtiken

"Matematiska beräkningar av magnetflöden, elektriska fält och effektbehov är vardagsmat för ABB:s ingenjörer sedan mer än hundra år tillbaka" (Citat från ABB:s personaltidning Inblick). Den framgångsrika historiska utvecklingen av ABB, Västerås och Sverige kan till en betydlig del förklaras av djupa kunskaper i matematik. Därför vill vi slå vakt om och förbättra matematikkunskaperna i Västerås skolor och gärna införa elitklasser för matematik. Den exceptionellt goda utvecklingen för närvarande för Västerås trots brinnande lågkonjunktur beror delvis på ansamlingen av matematisk kunskap i våra företag. Framgång för Västerås och Sverige kan bero på matematiken.

Utöver detta kan man säga att politiken måste räkna bättre än tidugare
Allför många slarviga beräkningar om energibalanser har lett fel
Sä är det med jämförelsen kärnkraft och vindkraft. Idag ger vindkraften 1 % och kärnkraften 50 % av behovet i Sverige. Detta sagt så man vet.

Byta sociotekniska system kräver nya organisationsformer för politiken

Sverige skapade ett stort sociotekniskt system på 1800-talets mitt genom järnvägen
Det är nu dags att skapa flera nya socitekniska system i Europa bla

- en intelligent Grid som som binder samman elproduktion och konsumtion på ett sådant sätt att en fossilfri enrgiproduktion möjliggörs. Vind, sol ,vaten och kärnkraft kopplas samman.

-ett nytt drivmedelssystem för bil, lastbil och flyg skapas

Intressant är hur implementeringen ska se ut.
EU-organ,statsorgan,region och kommunorgan och näringslivsorganisationer måste ges uppdraget att genomföra med ny okonventionell organisation.

fredag 13 februari 2009

Lösningen av klimatkrisen kräver byte av sociotekniska system dvs system som inte använder fossila bränslen

De styrmedel som används idag i EU är för svaga och man måste skaffa sådana styrsystem och fatta sådana beslut att man byter sociotekniska system och till sådana sytem som inte använder fossila bränslen i någon form. Detta innebär bl.a följande
1.Vindkraft,solkraft,vattenkraft och kärnernergisystem sammankopplade i ett europeiskt intelligent energinätverk (smart grid)
2. Biobränslesystem som inte konkurrerar med livsmedelsproduktion eller som sprider ut sotstoft eller skadliga ämnen från förbränning.
2.En ny fordonspark av bilar och lastbilar som inte använder fossilbränsle
3. Biobränlse för flyget
4. Ett kraftigt utbyggt järnväggssystem drivet av elekticitet som framställts av icke-fossil
5. System för transmutation av kärnavfall
6. Vårdande av Europas hydrologiska system bl.a anläggande och bevarande av koldioxid- och kvävefällor tex skogar,våtmarker och myrar.

Det innebär nej till
-Naturgassystem
-Nej till koldioxidfångstsystem som lösning

Den politiska styrningen dithän kräver ekonomiska styrmedel, infrastrukturinvesteringar och nya radikala samarbetsformer mellan EU-organ, stater, kommuner, regioner och näringsliv.

lördag 7 februari 2009

Fredag den 6 var en glädjens dag Alliansen bestämde sig för hållbar energilinje

Alliansens beslut att vidmakthålla och bygga ny kärnkraft är glädjande
Förutom att öppna upp möjligheten att byta ut gamla kärnkraftsverk kommer det att ske en storstilad satsning på förnybar energi. Det är ett stort steg inom klimat- och energipolitiken som vi tar idag och som kommer att få positiva effekter för Sverige och omvärlden i framtiden. Detta kommer dessutom att generera många nya jobb i Sverige vilket är viktigt med hänsyn till den lågkonjunktur vi befinner oss i. Sverige blir ett föregångsland.
LO vill också ha kärnkraaften men hindras av Mona Sahlintoppen inom S
Kanske det blir ett sammanbrott i s-partiet och man måste gå med på en övergripande överenskommelse.
'

söndag 1 februari 2009

Fem viktiga Uppgifter i EU-arbetet - det handlar om både ekonomi och miljö

  1. Ekonomikrisen är den värsta på länge och därför måste EU;s roll vara att resa Europa ur recessionen genom tillväxtskapande åtgärder och som kan fås att samklinga med våra miljömål. Det handlar också om att EU måste bygga upp en institutionell ram och spelregler för finansmarknaden som förhindrar att vi hamnar i framtiden i nya finansbubblor och spekulationsvågor som rubbar ekonomins balans.
  2. Miljöproblemens lösande skall få prioritet genom smarta lösningar som gynnar både miljö och tillväxten. Europas hydrologiska system måste räddas genom hållbara åtgärder och vi bör sätta djärva mål för ett fossilenergifritt samhälle (inte bara fossilsnålt) och det skall kosta att släppa ut växthusgas. Beskattningssystem och avgiftssystem skall vara sådant att det styr till en optimal energistruktur och att besluten får tas av ekonomins aktörer och inte av en myriad av byråkrati.
    Energiförsörjningens mål skall vara bl a att bli fossilfri genom förnyelsebar energi, kärnkraft och effektivisering. Europa måste bli oberoende av sin omvärld för import av energi både av säkerhetspolitiska och ekonomiska skäl.
  3. Infrastruktur är viktig för Europa när det gäller järnvägar, vägar, sjöförbindelser, flyg och bredband. Man måste ta ett samlat grepp kring dessa frågor och få Europa att fungera som en organisk enhet på ett hållbart och ekonomiskt sätt.
  4. Säkerhetspolitiken bör inriktas så att vi kan agera som en enhet och att vi bygger upp en gemensam förmåga att avvärja hot mot Europa i alla dess former.
  5. Utvidgningspolitiken är viktig och kan ses som fortsatt konsolidering av EU. Dock skall de absoluta kraven för inträde hållas när det gäller demokrati, jämställdhet, mänskliga rättigheter mm för att bli medlem