måndag 3 december 2012
Fatalt baklängesresonemang om elproduktion snedvrider fjärrvärmedebatten Insändare i VLT 4 december 2012
Fatalt baklängesresonemang om elproduktion snedvrider fjärrvärmedebatten
I VLT-insändare den 13 och 16 november påpekas att även elkraft produceras i kraftvärmeverket och att detta skulle vara smart. ”El och värme produceras i balans” säger man vilket ger intryck av att det finns någon bästa fördelning mellan elkraft och värme. Fakta nedan talar för, att den bästa fördelningen är när ingen elkraft produceras, vilket även har ha den fördelen att avfallsimport blir onödig och då kan värmeverket faktiskt flyttas bort från Mälarstranden till förmån för nya bostäder och rekreationsområden och hamnen kan avvecklas.
Insändaren den 11 november säger helt riktigt att ”Kraftverket i Västerås är byggt för att förse Mälarenergis kunder med värme”. Mälarenergi (ME) bör då fokusera på denna uppgift och avveckla elproduktionen? Det verkar som om ME ledningen till varje pris vill att värmen ska vara en biprodukt av elproduktion i ett s.k. kondenskraftverk. Detta är ett baklängesresonemang som förvrider diskussionen om fjärrvärmen i Västerås. Sant är, att om den primära uppgiften är att producera elkraft så ökar den totala verkningsgraden för kraftverket från cirka 40% till 95% om spillvärmet från turbinen kan användas för fjärrvärme. Men om värmeproduktion är det primära, såsom anges i citatet ovan, ökar verkningsgraden inte genom utökning med elproduktion. Ren värmeproduktion i ett härför konstruerat värmeverk har redan en verkningsgrad av cirka 95%.
Därför är det bäst att konstruera och driva fjärrvärmeverket för enbart värmeproduktion vilket minskar bränslebehovet och utsläppen. Avveckling av elproduktionen gör att avfallsimport inte behövs!
Det bidrag som ME:s elproduktion lämnar till den svenska elkraftförsörjningen har ingen avgörande betydelse för landets elförsörjning och då kan det inte vara smart att importera mer eller mindre farligt avfall för att ME ska kunna fortsätta att producera el.
På sikt blir fjärrvärme i utbredda villaområden för dyr dels pga. ökande bränslepriser och dels, och kanske mest, därför att kostnaden för underhåll av distributionsnätet blir oacceptabelt hög. Lösningen är därför följande:
1. Producera enbart värme och dimensionera värmeverket för denna uppgift.
2. Avveckla successivt fjärrvärme för villor under en period av 10-15 år genom att underlätta installation av uppvärmningssystem med ackumulatortank, solfångare och bergvärme i nuvarande och framtida villor.
3. Använd fjärrvärme i framtiden endast för stadskärnans huskomplex där distributionsnätet kan förläggas i husens källare för att underhållet ska underlättas.
NALE, Nätverket för användning av lokala energitillgångar
Karl-Erik Andersson
Georg Lagnerius
Åke Rullgård
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)