torsdag 27 februari 2014

Järnvägen är bättre för miljö än sjöfarten

    


Järnvägen är bättre för miljö än sjöfarten


Olav Jansson på Wisby Ship Management skriver den 19 februari att sjöfarten blir allt miljövänligare. Men det kommer att ta minst lika lång tid som det tar att bygga ut järnvägstrafiken. Kostnaderna för sjötrafiken kommer att öka kraftigt och den blir ändå inte lika miljövänlig som tågtrafiken.
För Sveriges inrikes transporter är järnvägen det bästa och den måste byggas ut för hela landet. Gör man det så blir insjötrafiken överflödig precis som Göta kanal blev i slutet av 1800-talet, då järnvägarna byggdes ut.
Järnvägstrafik är miljövänlig redan i dag då den drivs av el som inte producerats av fossila bränslen. Mälaren är dricksvattenreserv för nära två miljoner människor. Inom EU pågår en utredning av sjötransporter på insjövatten.
Mälaren som fartygsled är mycket känslig för utifrån kommande mikroorganismer på lasten, skroven, i kylvatten och vid tömning av ballasttankar. Resultatet blir troligtvis totalstopp på Mälaren.
En satsning på järnväg eliminerar dessa risker med förorening från fartygen.


Karl-Erik Andersson
Georg Lagnerius
Nätverket för användning av lokala energikällor

DET FINNS ENERGI PÅ TAKEN-SOLENERGI


Frågor till Stadsbyggnads och Stadsledningskontoret i Västerås.

Har Västerås Stad några planer på att inventera vilka tak som är lämpliga att montera solfångare och solceller på för att kunna producera värmt vatten och elektricitet?

Mimer lär ha 400 000 m² tak som skulle kunna producera solvärmt vatten.

 400 000 m² x 600 kWh / m² /år vid +50° som kan ge 240 000 000 kWh.

Tar man bara hälften av ytan blir det ändå mycket energi 120 000 000 kWh där energikällan är gratis.

Jämför man dessa siffror med energiutbytet från solceller så ger solvärmt vatten 4 ggr mer än vad solceller kan leverera under samma betingelser

Solpanelerna har i dag en verkningsgrad på över 80 %. Varför informeras det inte om att kombinera solpaneler och solceller?

När Stadsbyggnadskontoret har hoppat på ”Energitåget” och lärt sig vad solen kan ge, är förhoppningarna stora att morgondagens hustak har ett takfall riktat mot söder.

Kommer sedan grundkonstruktörerna också att hoppa på ”Energitåget” och konstruerar grunder utan köldbryggor där inte stålrörspålarna ansluter till uppvärmt golv/grund.

När kommer Stadsbyggnadskontoret att kräva ”Bygg rätt från Grunden” där kravet är att klimatskalet skall vara provtryckt/-suget och värmefotograferat.

Provtryckningsprotokollet och bilderna från värmefotograferingen skall överlämnas till husköparen.

Västerås kan bli ledande i landet på byggkrav som hjälper och skyddar en husköpare.

 

Karl-Erik Andersson

Georg Lagnerius

Nätverket för användning av lokala energikällor

 

 

SOPFÖRBRÄNNING ÄR ETT BALKSLAG

Sopförbränningen är ett bakslag för alla miljösträvanden i Västerås

Niclas Gunnar värmechef vid Mälarenergi hävdar i artikel den 24 februari att sopförbränningen är ett framsteg för miljön. Detta känns mer eller mindre som ett hån mot alla de människor som är oroliga för Västerås framtida miljö. Alla de orosfrågor som flera skribenter uttryckt kring sopförbränningen är inte besvarade och varför svara inte värmechefen Bland de frågor som väckts  av allmänheten är är bla

Hur blir det med lukten och stanken från de importerade soporna?

Hur blir det med medföljande råttor, insekter, bakterier och svampar som kommer hit?

Hur påverkas vår luft genom utsläpp av giftiga ämnen som ej går att rena bort

Hur blir arbetsmiljön på kraftvärmeverket för de som skall hantera soporna?

Hur påverkas de boendemiljön i Västerås ?

Hur r kommer sopförbränningen att påverka fastighetsvärdena framförallt i de Mälarnära områdena?

Var tar den giftiga sopaskan vägen?

Vad händer med de giftiga filterrestprodukterna?

Hur mycket natursand förbrukar anläggningen?

Vad händer om sopbåt eller askbåt kapsejsar i Mälaren?

 

De länder som skapar avfall måste själva börja källsortera på hemmaplan och återvinna bl.a papper och plast samt göra biogas på matavfallet.  Det är ju så VAFAB gör idag och som sker i Tyskland och Österrike..Om länderna gör så då finns inget sopdeponiproblem i EU. Sanningen är att transporten av sopor till Västerås är miljöförstörande genom växthusgas och andra giftiga gaser vid de långa sjötransporterna. Sopförbränningen blir ett stort bakslag för miljön i Västerås och Europa.

Bästa politiker ingrip  i detta vansinne och ge oss ren energi som hämtats från solen, skogen och åkern i vårt land.  Staden bör satsa på säkra och rena kretslopp där bl.a. askan från bränningen kan återföras till jorden utan förgiftningsrisker. Kommunen bör se till att vi genom rätt byggande och ombyggande av bostäder inte använder mer energi än nödvändigt.

 

Karl-Erik Andersson

Georg Lagnerius

Nätverket för användning av lokala energikällor

tisdag 4 februari 2014

Lukten från ruttnande sopor kommer att drabba oss

Lukten från ruttnande sopor kommer att drabba oss Niclas Gunnar värmechef vid Mälarenergi hävdar i artikel den 30 januari att lukten från de importerade soporna skall minimeras. Det är hedrande att man erkänner att lukten finns. Men hur kommer det att bli när temperaturen stiger. Det framstår som alltmer ologiskt att transportera hushållsavfall fler 100-tals mil. Förutom lukten vad kommer dessa ruttnande sopor att medföra i form av råttor, insekter, maskar, bakterier, svampa(sporer) mm och vilka hälsorisker medför det? Hur skall man undvika lukten när soporna måste lossa och sorteras och det är omöjligt att tillsluta luftvägar så att inget märks. Hur drabbas den personal som skall hantera sopsorteringen? För inte så länge var det högst uppsatta politiker som sa det var utsorterat byggavfall man skulle elda men nu ser vi sanningen om sopimporten. Man kan stilla undra vad fastighetsägare och hyresgäster skall säga när avfallsstank kommer att spridas till bl.a. Östra stranden, Lillåudden , Bäckby, Johannisberg mm Bästa sättet är att Mälarenergi överger sin sopimport och eldar med hederligt svenskt biobränsle från skog och åker och på sikt drar ned behovet av fjärrvärme genom energieffektivisering i boendet. Karl-Erik Andersson Georg Lagnerius Nätverket för användning av lokala energikällor

lördag 1 februari 2014

DRICKSVATTNET I FARA

DRICKSVATTNET I FARA Västeråsarnas dricksvatten äventyras. Det finns många källor som kan förorena västeråsarnas dricksvattentäkt. Stadens gamla sopdeponi på Lugna gatan som är stängd har under många år blivit utsatt för nederbörd. Frågan är vad vart tar detta lakvatten vägen. Troligtvis leder i en dagvattenledning rakt ut i Västeråsfjärden utan någon rening. Grytatippen har utsatts för nederbörd under många år och miljödomstolen har godkänt utsläpp i Svartån. Men det sker inte någon rening innan lakvattnet når Västeråsfjärden. Lasarettets spillvatten avlopp (WC) leds ner till reningsverket och hur renas detta innan det pumpas ut i dricksvattentäkten. Handelsfartyg tömmer ballasttankarna med okänt innehåll av mikroorganismer och gifter och hur renas detta vatten innan det når dricksvattentäkten? Playan på Lögarängen blir obrukbar vid kraftig nederbörd då inte avloppsledningarna är dimensionerade för stora mängder vatten och orenat avloppsvatten pumpas över till konstruerad bräddningbrunn som ansluter till dricksvattentäkten som blir fyll av oönskade bakterier. Muddring av Västeråsfjärden som är tänkt kommer att kraftigt förorena dricksvattentäkten med nu fastlagda miljögifter t.ex. koppar i bottensedimentet. Större och fler stora fartyg kommer att hela tiden röra om i bottensedimentet som ligger strax under båtbotten. Reningsverket har inte utrustning för att garantera rent vatten till västeråsarna. Färre utsläppskällor måste prioriteras inte fler. Det krävs radikala åtgärder för vårt dricksvattens kvalitet och säkerhet bl.a. rening av lakvatten, nytt avloppsreningsverk och på annan plats. Sjöfarten måste minskas och på sikt upphöra. Karl-Erik Andersson Georg Lagnerius Nätverket för användning av lokala energikällor

tisdag 21 januari 2014

GULDÅLDER FÖR SVENSK LANDSBYGD

Det gäller att välja rätt biobränsle Jonas Sidenås hävdar den 10 januari att etanol är ett av benen i en fossilfri fordonsflotta vid sidan av biogas och eldrift. Etanol är givetvis ett alternativt bränsle men det finns andra biobränslen som måste övervägas med hänsyn till möjligt nettoenergiutbyte. Termisk förgasning av biomassa till flytande biometan och dimetyleter kan vara effektivare och ge mer bioenergi totalt. Men Sidenås har rätt i att en ny infrastruktur måste byggas upp under statlig ledning vilket ger svensk landsbygd en fantastisk chans. De pengar som flyter ut till oljemagnaterna i petroleumländerna kommer då att hamna på svensk landsbygd.

Stoppa sopförbränning

Fler bör reagera på Västerås miljöproblem? Miljöproblemen i Västerås är enorma. Utsläppen från Kraftvärmeverket är otäcka. Det är inte bara växthusgaserna som koldioxid som är problemet utan det är all organiska och tungmetalliska gifter som kommer ut i vatten och luft som är alarmerande som kommer ut från förbränning av fossil enrgi samt kommande sopförbränning. Båttrafiken är en stor miljöbov med svaveldioxid och koldioxid. Kommande muddringar i Mälaren kommer att släppa upp de på botten lagrade gifterna som uppsamlats under många år Kylvattenintaget till kraftvärmeverket från hamnbassängen är rena ”Fisksugen. Sopimport är en av de stora riskerna vid eventuella fartygshaverier samt den giftiga aska som bildas vid förbränningen. Med soporna kommer råttor, insekter, bakterier och svampar att följa med som kan sprida sjukdomar. Asktransporter måste ske till avlägsna platser och askdeponering i Västerås är direkt miljöhotande. Tyvärr sitter många politiker och tjänstemän och gör ingenting för att förhindra de katastrofer som kan komma till följd av de beslut som tagits kring eldningen av sopor liksom den miljövidriga sjöfarten. Hoten mot dricksvattenreserven för två miljoner människor borde leda till stor oro. Det finns än chans att stoppa vansinnet genom följande åtgärder 1. Satsa på godstågstrafik som är miljövänlig och lägg ned sjötrafiken. 2. Elda kraftvärmeverket med inhemska miljövänliga biobränslen från skog och åker, använd solvärme , bergvärme och biogas samt överge planerna på ohållbar och miljövidrig sopförbränning. De som satsar på lokal förnyelsebar energi kommer att i framtiden belönas rikligen och de som inte gör det kommer att få betala dubbel kostnad när det visar sig att dagens beslut och energianvändning inte håller. Karl-Erik Andersson Georg Lagnerius Nätverket för användning av lokala energikällor

lördag 11 januari 2014

Varför vill Västerås kommun släppa ut dyr villavärme i marken? Insändare 9 januari

Varför vill Västerås kommun släppa ut dyr villavärme i marken? Insändare i VLT 9 januart Vid markförhållandena som kräver att grunderna måste stålrörspålas ner till fast botten kan värme komma att släppas ut i marken till ingen nytta. Stålrören ansluter ofta i toppen till uppvärmd grundplatta rakt igenom cellplastisoleringen. Värme kommer då att ledas ner från golvet till underliggande mark genom stålrören. Att konstruera köldbryggor i dessa tider då behoven av energibesparingar är stora känns konstigt. Kvalitetsansvariga måste kontrollera byggnationer så att köldbryggor undviks. Det blir svårt och dyrbart att åtgärda felen i efterhand. Värmefotografering och provtryckning av redan byggda hus bör krävas av stadsbyggnadskontoret. Denna kontroll ger återinformation till arkitekter och byggnadskonstruktörer om vad som måste förbättras. Vidare borde energi- och hållbarhetsinstitutionerna vid våra högskolor och universitet forska kring detta. Georg Lagnerius Karl-Erik Andersson Nätverket för användning av lokala energikällor

lördag 4 januari 2014

Bensinskatten ett lyft ...Högre priser på energi är inget problem

Högre priser på energi är inget problem Kristina Grönwalls Bengtsson skriver att bensin för 42 kr litern inte är så dumt den 30 dec i VLT. Hon har rätt så när som på en liten punkt. Landsbygden behöver inte bli lidande utan det är tvärtom. Genom produktion av energigrödor på idag ledig jordbruksmark och bättre utnyttjande av skogsmark för biobränsleproduktion kommer mer jobb och pengar till glesbygden. Dessutom kan självförsörjande byar växa och öka i antal som baserar sig på lokal odling och energiförsörjning. Ökade priser på energi är överlag inget långsiktigt problem utan det släpper fram kreativiteten för mer förnyelsebar energi och hushållning. Genom en anpassad politik kan arbetskostnaderna bli lägre vilket kommer att gynna sysselsättningen. Framtiden innebär andra relativpriser ty energi, livsmedel och råvaror blir dyrare medan arbete, IT-media och kultur blir billigare. Livskvaliteten blir högre och en andligen lyckligare människa kommer att finnas. Karl-Erik Andersson Västerås

fredag 3 januari 2014

VÄLJ EN PRESIDENT MED STARK MAKT

En djärv konstitutionell tanke Monarkin fungerar väl idag men dess principer går inte att försvara. Men den stabilitet Sverige haft de senaste decennierna i partisystemet håller på att försvinna och det kan bli besvärligt att bilda starka regeringar framöver med rådande konstitution. Ett sätt vore då presidentstyre eller väljande av en riksföreståndare i ett särskilt val och att denne kunde utses för en längre mandatperiod än till riksdagen t.ex. 6 år Grejen är att ordna en konstitution som medger en stark statsledning som kan stå över särintressena och regera med brett stöd över partigränserna. En riksföreståndare skulle väljas i ett folkval och bli det verkliga statsöverhuvudet. I detta läge går det att behålla kungahuset med fortsatt representativ funktion eller avskaffa det. I kommande tider med stora utmaningar och påfrestningar för samhället behövs det starka statsledningar men med ett starkt demokratiskt folkstyre. Ett republikanskt styressätt är då enda vägen. Karl-Erik Andersson Västerås