tisdag 21 januari 2014
GULDÅLDER FÖR SVENSK LANDSBYGD
Det gäller att välja rätt biobränsle
Jonas Sidenås hävdar den 10 januari att etanol är ett av benen i en fossilfri fordonsflotta vid sidan av biogas och eldrift. Etanol är givetvis ett alternativt bränsle men det finns andra biobränslen som måste övervägas med hänsyn till möjligt nettoenergiutbyte.
Termisk förgasning av biomassa till flytande biometan och dimetyleter kan vara effektivare och ge mer bioenergi totalt. Men Sidenås har rätt i att en ny infrastruktur måste byggas upp under statlig ledning vilket ger svensk landsbygd en fantastisk chans.
De pengar som flyter ut till oljemagnaterna i petroleumländerna kommer då att hamna på svensk landsbygd.
Stoppa sopförbränning
Fler bör reagera på Västerås miljöproblem?
Miljöproblemen i Västerås är enorma. Utsläppen från Kraftvärmeverket är otäcka. Det är inte bara växthusgaserna som koldioxid som är problemet utan det är all organiska och tungmetalliska gifter som kommer ut i vatten och luft som är alarmerande som kommer ut från förbränning av fossil enrgi samt kommande sopförbränning.
Båttrafiken är en stor miljöbov med svaveldioxid och koldioxid. Kommande muddringar i Mälaren kommer att släppa upp de på botten lagrade gifterna som uppsamlats under många år
Kylvattenintaget till kraftvärmeverket från hamnbassängen är rena ”Fisksugen. Sopimport är en av de stora riskerna vid eventuella fartygshaverier samt den giftiga aska som bildas vid förbränningen. Med soporna kommer råttor, insekter, bakterier och svampar att följa med som kan sprida sjukdomar.
Asktransporter måste ske till avlägsna platser och askdeponering i Västerås är direkt miljöhotande. Tyvärr sitter många politiker och tjänstemän och gör ingenting för att förhindra de katastrofer som kan komma till följd av de beslut som tagits kring eldningen av sopor liksom den miljövidriga sjöfarten. Hoten mot dricksvattenreserven för två miljoner människor borde leda till stor oro. Det finns än chans att stoppa vansinnet genom följande åtgärder 1. Satsa på godstågstrafik som är miljövänlig och lägg ned sjötrafiken. 2. Elda kraftvärmeverket med inhemska miljövänliga biobränslen från skog och åker, använd solvärme , bergvärme och biogas samt överge planerna på ohållbar och miljövidrig sopförbränning. De som satsar på lokal förnyelsebar energi kommer att i framtiden belönas rikligen och de som inte gör det kommer att få betala dubbel kostnad när det visar sig att dagens beslut och energianvändning inte håller.
Karl-Erik Andersson
Georg Lagnerius
Nätverket för användning av lokala energikällor
lördag 11 januari 2014
Varför vill Västerås kommun släppa ut dyr villavärme i marken? Insändare 9 januari
Varför vill Västerås kommun släppa ut dyr villavärme i marken?
Insändare i VLT 9 januart
Vid markförhållandena som kräver att grunderna måste stålrörspålas ner till fast botten kan värme komma att släppas ut i marken till ingen nytta. Stålrören ansluter ofta i toppen till uppvärmd grundplatta rakt igenom cellplastisoleringen. Värme kommer då att ledas ner från golvet till underliggande mark genom stålrören.
Att konstruera köldbryggor i dessa tider då behoven av energibesparingar är stora känns konstigt. Kvalitetsansvariga måste kontrollera byggnationer så att köldbryggor undviks. Det blir svårt och dyrbart att åtgärda felen i efterhand.
Värmefotografering och provtryckning av redan byggda hus bör krävas av stadsbyggnadskontoret. Denna kontroll ger återinformation till arkitekter och byggnadskonstruktörer om vad som måste förbättras. Vidare borde energi- och hållbarhetsinstitutionerna vid våra högskolor och universitet forska kring detta.
Georg Lagnerius
Karl-Erik Andersson
Nätverket för användning av lokala energikällor
lördag 4 januari 2014
Bensinskatten ett lyft ...Högre priser på energi är inget problem
Högre priser på energi är inget problem
Kristina Grönwalls Bengtsson skriver att bensin för 42 kr litern inte är så dumt den 30 dec i VLT. Hon har rätt så när som på en liten punkt. Landsbygden behöver inte bli lidande utan det är tvärtom. Genom produktion av energigrödor på idag ledig jordbruksmark och bättre utnyttjande av skogsmark för biobränsleproduktion kommer mer jobb och pengar till glesbygden. Dessutom kan självförsörjande byar växa och öka i antal som baserar sig på lokal odling och energiförsörjning. Ökade priser på energi är överlag inget långsiktigt problem utan det släpper fram kreativiteten för mer förnyelsebar energi och hushållning. Genom en anpassad politik kan arbetskostnaderna bli lägre vilket kommer att gynna sysselsättningen. Framtiden innebär andra relativpriser ty energi, livsmedel och råvaror blir dyrare medan arbete, IT-media och kultur blir billigare. Livskvaliteten blir högre och en andligen lyckligare människa kommer att finnas.
Karl-Erik Andersson Västerås
fredag 3 januari 2014
VÄLJ EN PRESIDENT MED STARK MAKT
En djärv konstitutionell tanke
Monarkin fungerar väl idag men dess principer går inte att försvara. Men den stabilitet Sverige haft de senaste decennierna i partisystemet håller på att försvinna och det kan bli besvärligt att bilda starka regeringar framöver med rådande konstitution.
Ett sätt vore då presidentstyre eller väljande av en riksföreståndare i ett särskilt val och att denne kunde utses för en längre mandatperiod än till riksdagen t.ex. 6 år Grejen är att ordna en konstitution som medger en stark statsledning som kan stå över särintressena och regera med brett stöd över partigränserna. En riksföreståndare skulle väljas i ett folkval och bli det verkliga statsöverhuvudet. I detta läge går det att behålla kungahuset med fortsatt representativ funktion eller avskaffa det. I kommande tider med stora utmaningar och påfrestningar för samhället behövs det starka statsledningar men med ett starkt demokratiskt folkstyre. Ett republikanskt styressätt är då enda vägen.
Karl-Erik Andersson Västerås
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)