Följande delar måste åtminstone finnas i färdplanen:
1. Skapa en Europeisk ordning för flex.security som en nödvändighet för att åstadkomma förändring. Frågor kring trygghet i förändring är avgörande för att få till stånd nödvändiga förändringar i Europas näringsliv i en värld av global handel.
2. En europeisk energiplan behövs för att skapa ett fossilenergifritt Europa år 2050 och ett av omvärlden oberoende fossilfritt energisystem för att undvika geopolitiska påtryckningar/utpressningar och undvika politiska/ekonomiska instabiliteter till följd av energiberoende av omvärlden.
3. En europeisk åtgärdsplan behövs för att rädda och vidmakthålla Europas hydrologiska[1] system. Med detta menas att samtliga hav, sjöar, floder, våtmarker och vattenresurser måste skyddas och förbättras.
4. Intensifierad och påskyndad FoU (Forskning och utveckling) av energins produktion och konsumtion skall ske på ett brett sätt och utan tankeförbud eller fördomar. Satsningar skall leda till konkreta resultat som löser våra miljö- och ekonomiproblem och också bidrar till nyutveckling och jobbutveckling i näringslivet. Genom samverkan mellan EU-nivån och medlemsstaterna och den storlek på forskningen som då uppnås kan stora resultat nås.
Slutligen skall vi komma ihåg att världen för närvarande befinner sig i en av värsta finans- och ekonomikriserna på länge. Därför måste kraftansträngningar göras för att få ekonomin i Sverige, Europa och världen att resa sig ur lågkonjunkturen. Politiken måste ägna mycket kraft att få igång tillväxten i Europa. Lösande av -klimat, -energi och miljöproblemen kan bli en hävstång för den ekonomiska utvecklingen om vi politiskt hanterar det rätt.Det är också viktigt att EU utvecklar ekonomiska mekanismer och strukturer som stabiliserar ekonomin och motverkar hastiga svängningar exempel på sådant är gemensam makroekonomisk politik, gemensam valuta, gemensam energipolitik och ekonomisk tillväxtpolitik och tillskapar bra institutioner som kan genomföra Europeisk politik.
[1] Kontinentens vatten och dess kretslopp i naturen alltså både vattnet till lands och i haven
Flex.security
Global handel är en förutsättning för utveckling av välfärd. Men detta innebär också förändringar som är nödvändiga i Europa för att vi skall klara oss i världssamhället. Förändringar kan emellertid kännas hotfulla. Motkrafter till dessa förändringar kan lätt mobiliseras med krav på skyddstullar, subventioner och annat som förstör marknaden. Därför måste man göra allt förändringsarbete mer motiverande och man måste kunna visa på möjligheterna av förändring. Om man inte gör så kan det bli stopp och man vill inte förändras. Det Europeiska jordbruket är ett bra exempel på detta. Man måste tala om vad som kommer efter att politiken lagts om och skapa trygghet i detta. Tar vi bort alla skydd och subventioner för jordbruket så skall vi också tala vad som sker då och vidta åtgärder och att de som måste lägga om får det bättre därefter. Vi måste behärska mekanismerna för detta i förändringsprocesserna annars blir det ingen förändring. Detta gäller alla närings- och samhällsområden som måste förändras. Det måste vara lockande att byta jobb och bransch och man skall få ett bra stöd av samhället för att t kunna genomföra sin personliga förändring
Trygghetspolitiken måste inriktas på att stimulera förändring snarar än att förhindra den.
Därför behövs en harmonisering av regler och stimulanser så att den ekonomiska dynamiken utvecklas i Europa. Sådana regler kommer också att minska sociala, kulturella och etniska motsättningar och direkt motverka antidemokratiska höger- och vänsterextremistiska rörelser. Det är ofta i de ekonomiska förändringsskeden som sådana antiliberala och antidemokratiska rörelser får plats. Det finns således många skäl till varför en europeisk flex.security är viktig.
En europeisk energiplan behövs för att skapa ett fossilenergifritt Europa år 2050
Vi behöver alla de energislag som är fossilfria för att klara av klimatkrisen samt alla de effektiveringar i energianvändning som kan göras. Det råder olika styrkor och svagheter i samtliga energislag. Man måste bygga upp ett system där alla dessa samverkar och kompletterar varandra. De verkliga kostnaderna måste beaktas vid utbyggnad och subventioner får inte förvrida resursallokeringen som måste ske samhällsekonomiskt. Det innebär att utsläpp kostar pengar i form av skatter och avgifter. Om detta sker likformigt över sektorer och globalt kommer vi att hamna på sikt i den önskade situationen. Forskning och utveckling måste ses på ett brett sätt och inga tankeförbud får råda.
Det går att avskaffa den fossila energianvändningen (kol, olja gas och torv) i EU fram till 2050. Huvuddelen av fossilberoendet kan avskaffas genom en kraftigt utbyggd kärnkraft och ekonomiskt förvarbara investeringar i vind, vatten, bioenergi och solenergi. Varje medlemsstat bör åläggas att bygga ut kärnkraft och annan förnyelsebar energi till en optimal storlek och genom ett transeuropeiskt kraftnät utjämna utbudet.
Europa är importberoende av fossil energi d.v.s. olja och gas till mer än 50% av det totala energibehovet och förutom växthusgaseffekten så har vi ett beroende av Ryssland, Arabvärden och Iran. Detta gör oss sårbara för politiska och ekonomiska påtryckningar Det gör oss också mottaglig för inflationsimport när efterfrågan är stor.
Den ekonomiska krisen ger oss anledning att starta en europeisk energipolitik som leder till investeringar. EU får omprioritera i sin budget t.ex. av de 500 miljonerna som går till jordbruksstöd och istället investera i kärnenergi och solenergi.
En europisk åtgärdsplan behövs för att rädda och vidmakthålla Europas hydrologiska[1] system
Detta handlar om att se hela det komplexa hydrologiska systemet. Haven, sjöarna, floderna, vattendrag, vattenreserver, våtmarker, nederbörd mm mm hänger samman i ett komplext hydrologiskt system. Investeringar måste ske i vatten/avloppsförsörjning, bevattning, våtmarker, skogsplantering, kvävefällor, koldioxidsänkor, kanaler, dammar så att det skapas helhet och vidmakthåller ett levande hydrologiskt [2] system med mångfald i Europa. Haven, sjöarna, floderna och markerna måste vara friska för vår hälsa, välfärd och potential att producera livsmedel, bioenergi och andra varor. Mångfalden i naturen måste bevaras och den kan hotas påtagligt genom negativa förändringar i Europas hydrologiska system. Vattnet hör slutligen till ett av de ämnen vi är mest beroende av för vår existens.
Intensifierad och påskyndad FoU (Forskning och utveckling) av energins produktion och konsumtion
Följande områden bör ges utomordentliga prioriteringar och resurser för en sk fast tracking[3] eller påskyndad utveckling:
I. Kärnenergin skall utvecklas och fjärde generationens kärnkraft skall utvecklas där icke utbrännt uran och andra långlivade isotoper kan användas som bränsle och vi får som rest endast kortlivat avfall.
II. Den storskaliga solenergin måste på allvar utvecklas
III. Kollektivtrafiken och järnväg måste utvecklas
IV. Drivmedel för busstrafik och bilar måste utvecklas med el-drift. El och elhybridbilar skall utvecklas och innebär också utmanande industriutveckling.
V. Biobränslen för flygplan ska utvecklas bl a genom algodling och odling av Halophyter[4] i ökenområden bör utvecklas
VI. Forskning kring energieffektivitet drivs vidare
Redan befintliga projekt och nya projekt inom områdena måste prestera resultat samt möjliggöra utveckling av nya produkter/tjänster inom näringslivet. Utvecklingen kan både bidra till lösande av klimat/energi/miljöproblem men också skall nya affärsförutsättningar och därmed jobb/arbetstillfällen i Europa skapas.
I en värld där de geopolitiska tyngdpunkterna kommer att förskjutas är det viktigt att vi är outstanding i utveckling av ny teknik och därmed ser möjligheterna i de kriser som vi står inför.
[1] Kontinentens vatten och dess kretslopp i naturen alltså både vattnet till lands och i haven
[2] bevattning, vattenförsörjning, rening, våtmarker, beskogning, kanaler, sjöar dammar mm Farorna är inte enbart lokala utan i hög rad hänger hela vår kontinent samman häri.
[3] Fast tracking = en metod för att snabbare nå målet. Det kan innebära att man gör fler saker på samma gång för att avsluta ett jobb tidigare än normalt eller planeras.. Det är processen för att minska antalet sekventiella relationer och ersätta dem med parallella relationer
[4] Halophyter (Halophytes) är växter som tolererar natriumklorid (salt)i marken Dessa kan således odlas i marginella marker och bevattnas med havsvatten. Många tror att detta kan bli en bas för ökning av biodrivmedelsbasen
tisdag 30 december 2008
måndag 22 december 2008
GOD JUL ÖNSKAR JAG ALLA LÄSARE
GOD JUL
Jag återkommer i mellandagarna med min idé om färdplan för EU;s energipolitik, ekonomisk politik och miljöpolitik.
Jag återkommer i mellandagarna med min idé om färdplan för EU;s energipolitik, ekonomisk politik och miljöpolitik.
fredag 19 december 2008
ROADMAP eller färdplan till en bättre framtid i EUROPA och VÄRLDEN
Roadmap är en färdplan man kan hänvisa till: Dvs En karta över vägar, och eventuellt andra funktioner, till stöd för navigation mao en plan
Jag tänker rita upp en sådan från nuläget in i framtiden.
Lågkonjunkturen skall omvandlas i högkonjunktur
Klimatkrisen skall lösas
Nästa inlägg
Jag tänker rita upp en sådan från nuläget in i framtiden.
Lågkonjunkturen skall omvandlas i högkonjunktur
Klimatkrisen skall lösas
Nästa inlägg
Etiketter:
färdplan roadmap framtiden
onsdag 17 december 2008
Koldoxidfattig eller koldioxidfri energiförsörjning - en skiljelinje i politiken
Det är en avsevärd skillnad mellan de som tänker endast reducera den fossilbaserade konsumtionen och de som tänker avskaffa den. För mig är det rimligt att åstadkomma en fossilfrienergifri värld år 2050.
Vi behöver alla energislag som är fossilfria för att klara av klimatkrisen samt alla de effektiveringar i energianvändning som kan göras. Det råder olika styrkor och svagheter i samtliga energislag. Man måste bygga upp ett system där alla dessa samverkar och kompletterar varandra. De verkliga kostnaderna måste beaktas vid utbyggnad och subventioner får inte förvrida resursallokeringen som måste ske samhällsekonomiskt. Det innebär att utsläpp kostar pengar i form av skatter och avgifter. Om detta sker likformigt över sektorer och globalt kommer vi att hamna på sikt i den önskade situationen. Forskning och utveckling måste ske på ett brett sätt och inga tankeförbud får råda.
Dagarnas beslut inom EU bla parlamentet får ses som en början men rent innehållsmässigt är besluten otillräckliga.Dagens beslut är fulla av kompromisser men trots det ett steg i rätt riktning, Men i nästa steg krävs bla
Vi behöver alla energislag som är fossilfria för att klara av klimatkrisen samt alla de effektiveringar i energianvändning som kan göras. Det råder olika styrkor och svagheter i samtliga energislag. Man måste bygga upp ett system där alla dessa samverkar och kompletterar varandra. De verkliga kostnaderna måste beaktas vid utbyggnad och subventioner får inte förvrida resursallokeringen som måste ske samhällsekonomiskt. Det innebär att utsläpp kostar pengar i form av skatter och avgifter. Om detta sker likformigt över sektorer och globalt kommer vi att hamna på sikt i den önskade situationen. Forskning och utveckling måste ske på ett brett sätt och inga tankeförbud får råda.
Dagarnas beslut inom EU bla parlamentet får ses som en början men rent innehållsmässigt är besluten otillräckliga.Dagens beslut är fulla av kompromisser men trots det ett steg i rätt riktning, Men i nästa steg krävs bla
- utauktioneringssystem av krympande utsläppsrättigheter (utsläppsrättigheterna måste minskas)
- skatt på koldioxidutsläpp skall ske likformigt och globalt
- forcerat innvesteringsprogram för utbyggnad och reinvesteringar inom förnyelsebar energi, kärnkraft och effektivisering.
- forcerat forsknings/utvecklingsprogram inom förnyelsebar nergi, kärnkraft och effektivisering
- bilindustrin måste transformeras till producera el/hybridbilar och byta ut den dåliga vagnparken
- avvecklingsprogram för kol,olja, torv och gas.
Etiketter:
koldioxidfattig koldioxidfri
måndag 15 december 2008
Kreativ förstörelse och social flexibel säkerhet
Begrepp kreativ förstörelse lanserades av Joseph Schumpeter 1942 i boken Capitalism, Socialism and Democracy. Kreativ förstörelse är enligt Schumpeter ”den industriella mutations process som inifrån ständigt revolutionerar ekonomins struktur genom att oupphörligen förstöra det gamla och skapa nytt”. Begrepp knyter samman Schumpeters teorier om entreprenörskap med hans idéer om hur ekonomisk tillväxt skapas. I och med Schumpeters teori kom fokus att delvis flyttas från den teknologisk utvecklings ostridiga kreativ sida till dess förstörande sida.
Det är just detta som håller på att ske just nu i världsekonomin.
Men omvandlingar kan vara smärtsamma och därför måste vi forma politik flexiscurity
Dvs politiken måste aktivt stödja individen i omvandlingen på ett sätt att han/hon hamnar rätt
Således Schumpeter har rätt om kreativ förstörelse men politiken måste lindra eller göra transformationen behaglig. Då sker också omvandlingen snabbare
Det är just detta som håller på att ske just nu i världsekonomin.
Men omvandlingar kan vara smärtsamma och därför måste vi forma politik flexiscurity
Dvs politiken måste aktivt stödja individen i omvandlingen på ett sätt att han/hon hamnar rätt
Således Schumpeter har rätt om kreativ förstörelse men politiken måste lindra eller göra transformationen behaglig. Då sker också omvandlingen snabbare
Etiketter:
Shumpeter kreativ förstörelse flexisecurity
fredag 12 december 2008
Kommande års EU-arbete handlar om ekonomisk tillväxt och hållbar utveckling
Det som kommer att dominera agendan inom EU blir åtgärder för att komma ur lågkonkunkturen som är den västa på 80 år dvs vi får gå tillbaka till 1930-talet för att se något motsvarande. Samtidigt måste klimatkrisen lösas och de som jobbar med detta måste förena ekonomi med miljö/klimattänkande.Förändringar i branscher kommer att ske och vi måste på allvar skapa en flexibel social säkerhet så att folk kan och vågar ändra sig. Dvs sluta i ett företag och börja i ett annat.Vi måste successivt gå ifrån ett skattesystem där vinst och lön beskattas till ett samhälle där konsumtionen beskattas för att finansiera den flexibla sociala säkerheten och skatten på arbete och vinst minskas drastiskt eller nästan försvinner.Det är globalsieringen som tvingar fram detta eftersom lönerna är ett sådant konnkurrensmedel mellan världens nationer. Timkostanden måste hållas låg dels genom låga skatter och i höglöneländerna genom smart och hög produktivitet. Så här kan man hålla på ett tag och räkna upp och det innebär en massa politiskt abete i EU för att få det att fungera bra. Vidare skall beskattningen vara sådan att utsläpp av växthusgaser beskattas på likartat sätt och därmed kommer marknadskrafterna att driva fram ett hållbart, klimatsmart och fossilenergifritt samhälle.
Huvudelen av EU-politikernas frågor kommer att kretsa kring tillväxt och hållbarhet och då gäller det att ha politiker som inte bara vill utan också kan agera.
Huvudelen av EU-politikernas frågor kommer att kretsa kring tillväxt och hållbarhet och då gäller det att ha politiker som inte bara vill utan också kan agera.
Etiketter:
lågkonjunktur växthusgaser skattesystem
tisdag 9 december 2008
Klimat finanser, konjunktur,tillväxt, jobb och EU
Dessa sex ord hänger samman och är det som skall samordnas i EU. Gör vi det så kommer många problem att lösas. Mne vi måste gå rakt mot ett fossilenergifritt Europa. Att investera framåt. Detta är en huvuduppgift för EU-politikerna. Man måste jobba för att förverkliga visioner och ha långsiktiga planer.Däremot får detaljerna och det kortsiktiga ske på lägre nivåer
Man måste våga skapa ett bättre och annorlunda Europa
Man måste våga skapa ett bättre och annorlunda Europa
Etiketter:
EU,
jobb,
Klimat finanser,
konjunktur,
tillväxt
söndag 7 december 2008
Lösa klimat/miljökrisen och samtidigt få en hållbar tillväxt - en gigantisk men helt nödvändig sak för EU-politiker
1.Lösa klimatkrisen
Tvärr har inte alla insett att det är hela den fossila energianvändningen som måste ändras till vind, vatten, sol, bioenergi och kärnenrgi. Trots det finns det de länder i Europa och den övriga världen som bygger nya kolkraftverk, planerar för gasimport,och invetsrera i oljeraffinaderier.Därför måste vi snabbt i EU bygga upp en energi-strategi och politik som innebär en verklig övergång till ett fossilenergifritt Europa.Kan EU skapa en sådan politik skulle det ge en stark impuls för övriga världen att ändra sig.Att starta en sådan transformationsprocess skulle också vara en del i resningen av ekonomin och konjunkturen.
Vindkraft, vattenkraft,solenergi,bioenergi, kärnkraft och alla möjliga effektiviseringar/besparingar i energianvändning behövs för en fossilenergifri värld
Att ersätta fossil energi dvs kol, olja,gas,torv kräver att alla andra energislag som inte släpper ut växthusgas används fullt utär inte enkelt. Senast år 2050 bör världen dock ha tagit bort den fossilbaserade energin.Men detta blir utmanade.
Vi lever inte bara i en värld av problem utan också i en värld full av möjligheter.
Forskning och utveckling måste få verklig prioritetVäsentligt blir en ekonomisk ordning där man får betala för alla utsläpp på ett adekvat globalt sätt och då kommer marknad och samhälle att år 2050 hamna i närheten av en fossilenergifri värld
2. Hållbar tillväxt i Europa
Den finansiella och ekonomiska krisen är djupare än någonsin och löser vi inte den kommer heller inte klimatkrisen att lösas och tvärtom gäller också löser man inte klimatkrisen så löses inte den ekonomiska krisen. Bilindustrin är et bra exempel på detta
Det räcker inte med att låtsas vilja göra det här utan det kräver också en handlingspolitik där det kan genomföras Det kommer att krävas enn allt starkare EU-politik inom dessa områden som man måste mobilisera stöd för
Tvärr har inte alla insett att det är hela den fossila energianvändningen som måste ändras till vind, vatten, sol, bioenergi och kärnenrgi. Trots det finns det de länder i Europa och den övriga världen som bygger nya kolkraftverk, planerar för gasimport,och invetsrera i oljeraffinaderier.Därför måste vi snabbt i EU bygga upp en energi-strategi och politik som innebär en verklig övergång till ett fossilenergifritt Europa.Kan EU skapa en sådan politik skulle det ge en stark impuls för övriga världen att ändra sig.Att starta en sådan transformationsprocess skulle också vara en del i resningen av ekonomin och konjunkturen.
Vindkraft, vattenkraft,solenergi,bioenergi, kärnkraft och alla möjliga effektiviseringar/besparingar i energianvändning behövs för en fossilenergifri värld
Att ersätta fossil energi dvs kol, olja,gas,torv kräver att alla andra energislag som inte släpper ut växthusgas används fullt utär inte enkelt. Senast år 2050 bör världen dock ha tagit bort den fossilbaserade energin.Men detta blir utmanade.
Vi lever inte bara i en värld av problem utan också i en värld full av möjligheter.
Forskning och utveckling måste få verklig prioritetVäsentligt blir en ekonomisk ordning där man får betala för alla utsläpp på ett adekvat globalt sätt och då kommer marknad och samhälle att år 2050 hamna i närheten av en fossilenergifri värld
2. Hållbar tillväxt i Europa
Den finansiella och ekonomiska krisen är djupare än någonsin och löser vi inte den kommer heller inte klimatkrisen att lösas och tvärtom gäller också löser man inte klimatkrisen så löses inte den ekonomiska krisen. Bilindustrin är et bra exempel på detta
Det räcker inte med att låtsas vilja göra det här utan det kräver också en handlingspolitik där det kan genomföras Det kommer att krävas enn allt starkare EU-politik inom dessa områden som man måste mobilisera stöd för
Etiketter:
fossilenergifrihet klimatkris
torsdag 4 december 2008
Vindkraft, vattenkraft,solenergi,bioenergi, kärnkraft och alla möjliga effektiviseringar/besparingar i energianvändning för en fossilenergifri värld
Att ersätta fossil energi dvs kol, olja,gas,torv kräver att alla andra energislag som inte släpper ut växthusgas används fullt ut. Senast år 2050 bör världen ha tagit bort den fossilbaserade energin.
En möjlig energibalans år 2050 som också kan vara en målbild kan se ut enligt följande
Förnyelsebar energi(vind, vatten,sol,bioenergi) 40 %
Kärnkraft 35-40 %
Besparingar/effektiviseirngar 20-25 %
Detta innebär en mycket kraftig utbyggnad av förnyelsebar energi och av kärnkraften samtidigt
Besparingarna/effektiviseringar innebär att man sparar 50 % av dagens konsumtion eftersom förbrukningen av energi globalt kommer att öka med 95 % till år 2050 (prognosen över världskonsumtionen baserad : EUROPEAN COMMISSION, Directorate-General for Research Directorate J – Energy Euratom ) (ökningen är att den fattiga världen kommer upp på en mer jämställd nivå med rika världen och detta trots en sparsammare och hållbarare konsumtion i hela världen )
Obs detta är en målbild
Om vi tex inte fördubblar kärnkraftsutbyggnaden i Europa och mångsdubblar den totalt i världen utan stannar på nuvarande nivå så kommer vi att sakna 30 % av behovet
På samma sätt är det med den förnybara energin och det kommer att vara ett starkt tryck för utbyggd vattenkraft där det går. Storskalig solenergi i heta områden tex Sydeuropa, Nordafrika mfl kommer också att vara viktigt. Kanske solkraften kan bli ettt hållbart sätt för oljestaterna att gå ifrån oljan och exportera solkraftsutvunnen energi istället.
Det blir också viktigt att hitta ett grönt biobränsle för flyget och kanske stora algodlingar i haven blir lösningen för detta
Vi lever inte bara i en värld av problem utan också i en värld full av möjligheter.
Väsentligt blir en ekonomisk ordning där man får betala för alla utsläpp på ett adekvat globalt sätt och då kommer marknad och samhälle att år 2050 hamna i närheten av ovanstående scenario dvs en fossilenergifri värld
En möjlig energibalans år 2050 som också kan vara en målbild kan se ut enligt följande
Förnyelsebar energi(vind, vatten,sol,bioenergi) 40 %
Kärnkraft 35-40 %
Besparingar/effektiviseirngar 20-25 %
Detta innebär en mycket kraftig utbyggnad av förnyelsebar energi och av kärnkraften samtidigt
Besparingarna/effektiviseringar innebär att man sparar 50 % av dagens konsumtion eftersom förbrukningen av energi globalt kommer att öka med 95 % till år 2050 (prognosen över världskonsumtionen baserad : EUROPEAN COMMISSION, Directorate-General for Research Directorate J – Energy Euratom ) (ökningen är att den fattiga världen kommer upp på en mer jämställd nivå med rika världen och detta trots en sparsammare och hållbarare konsumtion i hela världen )
Obs detta är en målbild
Om vi tex inte fördubblar kärnkraftsutbyggnaden i Europa och mångsdubblar den totalt i världen utan stannar på nuvarande nivå så kommer vi att sakna 30 % av behovet
På samma sätt är det med den förnybara energin och det kommer att vara ett starkt tryck för utbyggd vattenkraft där det går. Storskalig solenergi i heta områden tex Sydeuropa, Nordafrika mfl kommer också att vara viktigt. Kanske solkraften kan bli ettt hållbart sätt för oljestaterna att gå ifrån oljan och exportera solkraftsutvunnen energi istället.
Det blir också viktigt att hitta ett grönt biobränsle för flyget och kanske stora algodlingar i haven blir lösningen för detta
Vi lever inte bara i en värld av problem utan också i en värld full av möjligheter.
Väsentligt blir en ekonomisk ordning där man får betala för alla utsläpp på ett adekvat globalt sätt och då kommer marknad och samhälle att år 2050 hamna i närheten av ovanstående scenario dvs en fossilenergifri värld
onsdag 3 december 2008
Man måste ta klimatkrisen på allvar dvs att börja ersätta den fossilbaserade energin
Tvärr har inte alla insett att det är hela den fossila energianvändningen som måste ändras till vind, vatten, sol, bioenergi och kärnenrgi. Trots det finns det de länder i Europa och den övriga världen som bygger nya kolkraftverk, planerar för gasimport,och invetsrera i oljeraffinaderier.
Därför måste vi snabbt i EU bygga upp en energi-strategi och politik som innebär en verklig övergång till ett fossilenergifritt Europa.
Kan EU skapa en sådan politik skulle det ge en stark impuls för övriga världen att ändra sig.
Att starta en sådan transformationsprocess skulle också vara ne del i resningen av ekonomin och konjunkturen.
Men det är är politikerna som måste ta tag i problemet på alla nivåer
Därför måste vi snabbt i EU bygga upp en energi-strategi och politik som innebär en verklig övergång till ett fossilenergifritt Europa.
Kan EU skapa en sådan politik skulle det ge en stark impuls för övriga världen att ändra sig.
Att starta en sådan transformationsprocess skulle också vara ne del i resningen av ekonomin och konjunkturen.
Men det är är politikerna som måste ta tag i problemet på alla nivåer
- EU-nivå
- Statsnivå
- Regionnivå
- Kommunnivå
Man kan inte vänta med startpunkten!
Etiketter:
kolkraftverk,
kärnkraft EU energi-stratgei,
raffinaderi
lördag 29 november 2008
Tiden är inne för nästa steg i Europas utveckling - en europeisk ekonomiomvandlingspolitik för både konjunkturuppgång och lösning av klimatkrisen
Finanskris, recession och samtidigt en klimatkris ger möjligheter till en radikal förändring av ekonomin. Nästan alla bilar måste bytas ut från bensin och direselbilar till elhybridbilar. Flyget måste få ett grönt bränsle. Europas järnvägar måste på allvar samordnas så att man kan sammanbinda Europas städer med snabba tåg. Fossilbränsleeldningen måste bytas ut vid kraft och värmeproduktion.
Detta skapar enorma möjligheter men ett enskillt land räcker inte för förändingen. Det är därför vi måste driva fram en kraftfull europeiskt ekonomiomvandlingspolitik som samtidigt löser både den nuvarande ekonomikrisen och klimatkrisen. Det krävs investeringar och ett klart ledarskap som pekar med hela handen och det måste ske från EU.
Det är ett sk kvantumhopp vi skall göra
Detta skapar enorma möjligheter men ett enskillt land räcker inte för förändingen. Det är därför vi måste driva fram en kraftfull europeiskt ekonomiomvandlingspolitik som samtidigt löser både den nuvarande ekonomikrisen och klimatkrisen. Det krävs investeringar och ett klart ledarskap som pekar med hela handen och det måste ske från EU.
Det är ett sk kvantumhopp vi skall göra
Etiketter:
bensin,
ekonomiomvandlingspolitik snabba tåg,
grönt bränsle
måndag 24 november 2008
Energipolitik, EU,Ekonomi,Jobb, Demokrati
Läs min hemsida
www.folkpartiet.se/karl-erik
www.folkpartiet.se/karl-erik
Etiketter:
energipolitik kärnkraft,
jobb demokrati
Europeisk Energipolitik
Följande kostnadsdata finns för de olika energislagen när man bygger nytt;
− för ny kärnkraft ligger i intervallet 34-40 öre per kwh
− vattenkraft ligger det kring 40-60öre per kwh
− vindenergi kring 66-80 öre per kwh
− biobränslen kring 54 -60 öre per kwh.
Dessa ekonomiska data talar ett tydligt språk för vägvalet.
De subventioner som finns måste avskaffas och att verkliga kostnader blir vägledande. Utsläpp av växthusgas skall beskattas vid all energianvändning.Sålunda tar man bort subventioner och räknar reella kostnader och beskattar utsläppen skulle utvecklingen gå snabbt av sig självt mot en mer ekonomisk optimal energianvändning.
Självklart måste man satsa hårt på forskning
− för ny kärnkraft ligger i intervallet 34-40 öre per kwh
− vattenkraft ligger det kring 40-60öre per kwh
− vindenergi kring 66-80 öre per kwh
− biobränslen kring 54 -60 öre per kwh.
Dessa ekonomiska data talar ett tydligt språk för vägvalet.
De subventioner som finns måste avskaffas och att verkliga kostnader blir vägledande. Utsläpp av växthusgas skall beskattas vid all energianvändning.Sålunda tar man bort subventioner och räknar reella kostnader och beskattar utsläppen skulle utvecklingen gå snabbt av sig självt mot en mer ekonomisk optimal energianvändning.
Självklart måste man satsa hårt på forskning
Etiketter:
energipolitik kärnkraft,
vattenskraft
söndag 16 november 2008
Lokal och europeisk politik hänger samman
Att befrämja en klimatintensiv politik gynnar många av de västmanländska företag som vi är beroende av inom kraftverk, kärnkraft, elhybrider, generatorer, el-överföring mm. En Europaparlamentariker har också en kontaktskapande roll för sitt hemlän ut i Europa.Det gäller också att i EU se till att vi får en Europeisk energipolitik som främjar fossilfri energi. Kärnkraften kan bidra till att Europa kan producera billig och ren el som kan användas i våra energiintensiva företag inom metall, stål, pappers och kemiindustri
måndag 10 november 2008
EU;s makt skall vara tydlig och begränsad
Detta innebär mer makt på vissa områdem och mindre på andra. I frågor kring ekonomi. klimat,försvar, utrikespolitik blir det nödvändigt med mer makt till EU. Det är också viktigt att utveckla mer demokratiska processer. Mer makt till Europaparlamnetet är nödvändigt framöver.
I en värld där Kina och Indien har 2.8 miljarder människor och Europa 400 mijoner inv är vi ingen jätte. En globaliserad värde kräver fler överstatliga beslut. En orsak till nuvarnde finanskris uppstod var att för många nationer, banker och institutioner agerar på egen hand men nu börjar man samverka mer på överstatlig nivå för att få bukt med problemen.
De ekonomiskt stratgeiska besluten måste ligga högt i EU kring Euro., skattepolitik , klimat, infrastruktur mm medan jordbrukspolitiken bör vara liten och avreglerad dvs besluten om jordbruksproduktion, landsbyggdsprojket mm bör ligga på de enskillda bönderna själva på en fri marknad.
I en värld där Kina och Indien har 2.8 miljarder människor och Europa 400 mijoner inv är vi ingen jätte. En globaliserad värde kräver fler överstatliga beslut. En orsak till nuvarnde finanskris uppstod var att för många nationer, banker och institutioner agerar på egen hand men nu börjar man samverka mer på överstatlig nivå för att få bukt med problemen.
De ekonomiskt stratgeiska besluten måste ligga högt i EU kring Euro., skattepolitik , klimat, infrastruktur mm medan jordbrukspolitiken bör vara liten och avreglerad dvs besluten om jordbruksproduktion, landsbyggdsprojket mm bör ligga på de enskillda bönderna själva på en fri marknad.
Etiketter:
jordbruksproduktion euro
tisdag 4 november 2008
Medborgare om EU och vad folkpartiet skall göra i parlamentett
Tre saker vill medborgaren få förändrat i EU och det är
1. Förändrad jordbrukspolitik. Det är orimligt att EU betalar nästan 500 miljarder kronor varje år i jordbruksstöd. Det behövs inget sådant stöd utan en fri marknad skulle göra det bättre. En avreglering skulle möjliggöra för många fattiga länder i världen att komma igång med en hållbar ekonomisk tillväxt. Jordbruket skulle bli sunt och ekologsikt vid en avreglering.
2. EU;s administration måste bli effektivare. Man måste se över sina administrativa processer och öka den ekonomisk kontrollen över sina verksamheter. Man måste sluta med parlamentets flyttkarusell. Ökar man effektivitetetn så ökar förtroendet.
3.Förenkla regelverk och styr istället i de stora sammanhangen.
Vi i folkpartiet skall driva denna fråga hårt framöver
1. Förändrad jordbrukspolitik. Det är orimligt att EU betalar nästan 500 miljarder kronor varje år i jordbruksstöd. Det behövs inget sådant stöd utan en fri marknad skulle göra det bättre. En avreglering skulle möjliggöra för många fattiga länder i världen att komma igång med en hållbar ekonomisk tillväxt. Jordbruket skulle bli sunt och ekologsikt vid en avreglering.
2. EU;s administration måste bli effektivare. Man måste se över sina administrativa processer och öka den ekonomisk kontrollen över sina verksamheter. Man måste sluta med parlamentets flyttkarusell. Ökar man effektivitetetn så ökar förtroendet.
3.Förenkla regelverk och styr istället i de stora sammanhangen.
Vi i folkpartiet skall driva denna fråga hårt framöver
onsdag 29 oktober 2008
Leder finanskrisen till stora omdaningar i vårt samhälle eller ebbar det ut och blir som det alltid varitb
Om man läser senaste numret av tidskriften "Business week" märker man påtagligt oro ovh mörka tongångar. Vi har sett finanskrisen och vet en del om dess orsaker men vilka ytterligare konsekvenser det får vet vi ej. Det amerikanska betalningsunderskottet och underskotten i USA;s offentliga finanser leder till att man man måste börja betala tillbaka. Detta kan bl.a ske till priset av minskad konsumtion och det får återverkningar på ekonomin i hela världen. Men vill tex Kina att det skall ske i form av minskad export till USA från Kina. Antagligen inte!!!
Kan det bli en kreativ omdaning av det ekominska samarbetet mellan världens stora länder och superregioner. Det är USA, EU,KINA,Indien, Afrika och Latinamerika som måste börja upprätta en gemensam ekonomisk strategi för att få slut på turbulensen och skapa basen för en långsiktig hållbar ekonomisk tillväxt. Ekonomi, finanser, klimat/miljö kan där lösas samtidigt på ett realististiskt sätt. I EU måste man snarast påskynda samordningen av den ekonomiska politiken och vi måste alla i EU samlas i Euron
Kan det bli en kreativ omdaning av det ekominska samarbetet mellan världens stora länder och superregioner. Det är USA, EU,KINA,Indien, Afrika och Latinamerika som måste börja upprätta en gemensam ekonomisk strategi för att få slut på turbulensen och skapa basen för en långsiktig hållbar ekonomisk tillväxt. Ekonomi, finanser, klimat/miljö kan där lösas samtidigt på ett realististiskt sätt. I EU måste man snarast påskynda samordningen av den ekonomiska politiken och vi måste alla i EU samlas i Euron
Etiketter:
Euro ekonomisk politik hållbar tillväxt Kina,
Indien,
USA
söndag 26 oktober 2008
Ekonomisk tillväxt, finansiell stabilitet och en lösning av klimat/miljöproblemen kan ske samtidigt och det är också en säkerhetslösning
Europa måste få en gemensam energipolitik som skapar fossiloberoende. Fossilenergi skapar inte bara växthusgas utan innebär också ett beroende av Ryssland, Arabavärlden , Iran mfl. Det påverkar också prisutvecklingen i högkonjunkturer och leder till dämpningar av ekonomin.Europas energiförsörjning måste baseras på vind, vatten,sol, bioenergi och kärnkraft. Kärnkraften måste både bevaras och byggas ut. Väljer man en sådan strategi kommer man att kunna erbjuda både tillväxt och en radikal minskning av växtgasutsläppen.
Länder som tex Sverige som har kunskaper skulle kunna producera avsevärt mer elenergi genom kärnkraft dels för att driva elfordon och dels kunna exporteras till länder i EU som därmed skulle kunna minska sin kol- och olje- och gasanvändning. Vi kan rädda både välfärden och klimat i Europa på ett mycket positivt sätt. Det kan skapa både jobb, välstånd och hållbarhet
Länder som tex Sverige som har kunskaper skulle kunna producera avsevärt mer elenergi genom kärnkraft dels för att driva elfordon och dels kunna exporteras till länder i EU som därmed skulle kunna minska sin kol- och olje- och gasanvändning. Vi kan rädda både välfärden och klimat i Europa på ett mycket positivt sätt. Det kan skapa både jobb, välstånd och hållbarhet
måndag 20 oktober 2008
Klimat och finanskrisen löses med hållbar tillväxt genom ett starkare EU
Ett starkare EU krävs för att vi skall lösa klimatproblemen. Det tycks nästan alla hålla med om i svensk politik.
Det verkar också som allt fler ser EU som en del i lösningen av att skapa tydliga regler för finansmarknaden.
Detta är bra!
Genom en samlad strategi för Europas utveckling vad gäller både ekonomi och klimat/miljö
så kan vi både få ekonomisk tillväxt och ekologisk balans. Jobb och välfärd kan utvecklas.
I min bok
"Ett hållbart och socialliberalt Europa "finns den tanken specificerad
Kan rekvireras från
Books on demand Bingebygatan 11 62141 Visby 0498-21 33 60
http://booksondemand.e-butik.se/?artnr=1384
Det verkar också som allt fler ser EU som en del i lösningen av att skapa tydliga regler för finansmarknaden.
Detta är bra!
Genom en samlad strategi för Europas utveckling vad gäller både ekonomi och klimat/miljö
så kan vi både få ekonomisk tillväxt och ekologisk balans. Jobb och välfärd kan utvecklas.
I min bok
"Ett hållbart och socialliberalt Europa "finns den tanken specificerad
Kan rekvireras från
Books on demand Bingebygatan 11 62141 Visby 0498-21 33 60
http://booksondemand.e-butik.se/?artnr=1384
måndag 13 oktober 2008
Finanskris och Europeisk enighet
Euroländerna enade sig om ett paket av räddningsåtgärder i helgen. Detta var bra och nu måste man gå vidare med samarbete på makroekonisk nivå. Det gamla ordspråket gäller: Enade vi stå och söndrade vi falla.Vi måste nu snabbt gå vidare och hitta sätt att undvika kommande kriser. Men än vet vi inte slutresultatet. Men Europa kan påverka sitt öde i mer samverkan på det makroekonomiska planet
I min bok finns detta utvecklat vad som bör göras i Europa framöver"Ett hållbart och socialliberalt Europa"Boken kostar 99 kr
och kan rekvireras via www.books-on-demand.com
Books on demand Bingebygatan 11 62141 Visby 0498-21 33 60beställningsnummer 1384
I min bok finns detta utvecklat vad som bör göras i Europa framöver"Ett hållbart och socialliberalt Europa"Boken kostar 99 kr
och kan rekvireras via www.books-on-demand.com
Books on demand Bingebygatan 11 62141 Visby 0498-21 33 60beställningsnummer 1384
Etiketter:
makroekonomi räddningsåtgärder
onsdag 8 oktober 2008
Finanskrisen går på !
Åter en dag i finanskrisen spår som kunde ha unvikits om EU hade utrustats med instrumenten att övervaka och ge tydliga regler till banker och andra aktörer på marknaden. Om småkunderna förstått vilka risker man tagit genom spekulation skulle man aldrig gjort dem. Finansnieringen av hus i USA via sk subprime mortage är ett av de värtsa spektakel och bedrägerier som ägt rum. Exempelvis Mark Zandi på Moodys redovisar innan krisen ett nödvändigt åtgärdspaket från i våras- Men ingen har gjort något. Nu tycks allt fler länder i Europa vra smittade. Finansvärden fikonspråk måste översättas till vanligt språk för det är mycket som är orsakat av otillräcklig information och bristande baskunskaper i ekonomi hos vanligt folk vilket gett chansen för de som har informationsövertag att lura vanligt folk. Det omoraliska är att vissa har kunnat sko sig och sen får staten betala förlusterna. En fri marknad kräver starka institutioner och regler. Nationen är för liten så vi måste göra det på EU-nivå
I min bok finns detta utvecklat vad som bör göras i Europa framöver
"Ett hållbart och socialliberalt Europa"
Boken kostar 99 kr och kan rekvireras via www.books-on-demand.com
Books on demand Bingebygatan 11 62141 Visby 0498-21 33 60
beställningsnummer 1384
I min bok finns detta utvecklat vad som bör göras i Europa framöver
"Ett hållbart och socialliberalt Europa"
Boken kostar 99 kr och kan rekvireras via www.books-on-demand.com
Books on demand Bingebygatan 11 62141 Visby 0498-21 33 60
beställningsnummer 1384
Etiketter:
subprime fikonspråk
söndag 5 oktober 2008
Boklansering " Ett hållbart och socialliberalt Europa"
På tisdag den 7 oktober bjuder jaf in till en lansering av boken på Källgatan 10 FP:s lokaler i Västerås mellan 15.00 och 17.30 Mitt viktigaste budskap är att via EU skapa en en lösning av klimat/miljöproblemen och samtidigt åstadkomma ekonomisk tillväxt. Detta är väsentligt inte minst mot bakgrund av det som händer på finansmarknaderna Demokrati, jämställdhet, trygghet och fred är samtidigt viktiga pelare i EU-arbetet.Boken kostar 99 kr och kan rekvireras via www.books-on-demand.comBooks on demand Bingebygatan 11 62141 Visby 0498-21 33 60
mer info
karlerikandersson@tele2.se
mer info
karlerikandersson@tele2.se
Etiketter:
finansmarknad klimat tillväxt
måndag 29 september 2008
Ett hållbart och socialliberalt Europa
Ett hållbart och socialliberalt Europa
Idag den 29 september har vi medlemsmöte SV lokaler Kyrkogatan . Jag lanserar internt min bok
Tisdag,Onsdag och Torsdag är jag med MIMER;s styrelse och Företagsledning i Hamburg för att studera tysk bostadspolitik
På fredag deltar jag i symposium om Framtidsvägar och det framtida gymnasiet Detta äger rum i västerås Hotell Hakon
Nästa vecka på tisdag den 7 oktober bjuder jaf in till en lansering av boken på Källgatan 10 FP:s lokaler mellan 15.00 och 18.00
Mitt viktigaste budskap denna vecka är följande"Att förena en lösning av klimat/miljöproblemen och samtidigt åstadkomma ekonomisk tillväxt är väsentligt inte minst mot bakgrund av det som händer på finansmarknaderna Demokrati, jämställdhet, trygghet och fred är samtidigt viktiga pelare i EU-arbetet.
Boken kostar 99 kr och kan rekvireras via www.books-on-demand.comBooks on demand Bingebygatan 11 62141 Visby 0498-21 33 60
Idag den 29 september har vi medlemsmöte SV lokaler Kyrkogatan . Jag lanserar internt min bok
Tisdag,Onsdag och Torsdag är jag med MIMER;s styrelse och Företagsledning i Hamburg för att studera tysk bostadspolitik
På fredag deltar jag i symposium om Framtidsvägar och det framtida gymnasiet Detta äger rum i västerås Hotell Hakon
Nästa vecka på tisdag den 7 oktober bjuder jaf in till en lansering av boken på Källgatan 10 FP:s lokaler mellan 15.00 och 18.00
Mitt viktigaste budskap denna vecka är följande"Att förena en lösning av klimat/miljöproblemen och samtidigt åstadkomma ekonomisk tillväxt är väsentligt inte minst mot bakgrund av det som händer på finansmarknaderna Demokrati, jämställdhet, trygghet och fred är samtidigt viktiga pelare i EU-arbetet.
Boken kostar 99 kr och kan rekvireras via www.books-on-demand.comBooks on demand Bingebygatan 11 62141 Visby 0498-21 33 60
Etiketter:
gymnasium lansering
onsdag 24 september 2008
NY BOK OM EUROPA " Ett hållbart och socialliberalt Europa
Boken handlar om;
Sverige är medlem i Europeiska Unionen sedan 1995 men det har delvis saknats en långsiktig vision. Denna bok skisserar en vision av ett framtida Europa men också vad som bör göras på kort och medellång sikt. Att förena en lösning av klimat/miljöproblemen och samtidigt åstadkomma ekonomisk tillväxt är huvudtema. Demokrati, jämställdhet, trygghet och fred intar en utomordentligt viktig plats.
Boken kostar 99 kr och kan rekvireras via www.books-on-demand.com
Books on demand Bingebygatan 11 62141 Visby 0498-21 33 60
Sverige är medlem i Europeiska Unionen sedan 1995 men det har delvis saknats en långsiktig vision. Denna bok skisserar en vision av ett framtida Europa men också vad som bör göras på kort och medellång sikt. Att förena en lösning av klimat/miljöproblemen och samtidigt åstadkomma ekonomisk tillväxt är huvudtema. Demokrati, jämställdhet, trygghet och fred intar en utomordentligt viktig plats.
Boken kostar 99 kr och kan rekvireras via www.books-on-demand.com
Books on demand Bingebygatan 11 62141 Visby 0498-21 33 60
Etiketter:
Ny bok Europa Socialliberal hållbar tillväxt
tisdag 23 september 2008
Lansering av bok "Ett hållbart och socilliberalt Europa"
Boken kommer att lanseras inom några dagar
Boken ger dels en vision av ett framtida Europa och dels vad som måste göras på kort och medellång sikt.
Det handlar om
Boken ger dels en vision av ett framtida Europa och dels vad som måste göras på kort och medellång sikt.
Det handlar om
- ekonomisk tillväxt
- lösning på klimat och miljöproblemen
- demokrati
- trygghet och fred
- migration
- bekämpning av internatinell brosttslighet
- europeisk infrastruktur
- transeuropeisk hälsovård
- utbildning och forskning
- en effektiv europeisk offentlig sektor
Detta beskrivs i boken och vad som bör göras på de olika områdena
Etiketter:
demokrati offentlig sektor trygghet fred
fredag 19 september 2008
Reflektera över världsekonomin
En dag som denna måste vi reflektera över vad som händer. Allen Greenspan skriver i sin memoarbok " Age of turbulence" att Home bias har försvunnit i USA och världsekonomin . Detta är bara ett mer komplicerat sätt att säga att de ekonomiska aktörerna har inga nationsgränser idag. Är dollarna USA;s valuta eller är den nån annans?
Min slutsats idag är att vi som bor i Europa och EU måste ha en gemensam politik och internationell omreglering av finansmarknaderna. och detta måste framförhandlas mellan EU och USA, KINA och kanske fler världsaktörer. Det som blir fel på ett ställe sprider sig effektmässigt snabbt över hela klotet. All hänger samman
Europas nationer är var för sig för små och vi bör alla i EU komma in i Euron och samverka inom den ramen för ett starkt Europa gentemot USA.
Vi kan också konstatera attvi måste samverka med gemnsama beslut i EU på allt fler politikområden. All politik hänger samman!!
Klimat och miljöpolitiken har direkta kopplingar till det som händer inom finanspolitik osv osv
Man kan inte koppla loss någon viss politik fär att avgöras på en viss nivå.
Min slutsats idag är att vi som bor i Europa och EU måste ha en gemensam politik och internationell omreglering av finansmarknaderna. och detta måste framförhandlas mellan EU och USA, KINA och kanske fler världsaktörer. Det som blir fel på ett ställe sprider sig effektmässigt snabbt över hela klotet. All hänger samman
Europas nationer är var för sig för små och vi bör alla i EU komma in i Euron och samverka inom den ramen för ett starkt Europa gentemot USA.
Vi kan också konstatera attvi måste samverka med gemnsama beslut i EU på allt fler politikområden. All politik hänger samman!!
Klimat och miljöpolitiken har direkta kopplingar till det som händer inom finanspolitik osv osv
Man kan inte koppla loss någon viss politik fär att avgöras på en viss nivå.
Etiketter:
Allen Greenspan,
reflektion,
Samverkan. finanskris
onsdag 17 september 2008
Vad göra i EU?
Detta är viktiga punkter till Europaparlamentsvalet
Detta vill jag driva hårt.
Miljö- och tillväxt dvs en hållbar tillväxt
- Utveckling för fler arbetstillfällen, inkomster och välfärd i Sverige och EU
- Småföretagsutveckling
- Frihandelslinje
- Trygghet i förändring
- Ny jordbrukspolitik
- EU skall leda de globala miljöfrågorna
- Skapa ett fossilfritt Europa och frigörelse från olje & gasberoendet
- Satsning på sol, vatten, vind, bio och kärnenergi
- Rädda den energiintensiva industrin i Sverige och Europa genom mer bla kärnkraft
- Miljö ger grund för tillväxt
Vi skall både klara ekonomisk tillväxt och ekologisk balans
Detta vill jag driva hårt.
Miljö- och tillväxt dvs en hållbar tillväxt
- Utveckling för fler arbetstillfällen, inkomster och välfärd i Sverige och EU
- Småföretagsutveckling
- Frihandelslinje
- Trygghet i förändring
- Ny jordbrukspolitik
- EU skall leda de globala miljöfrågorna
- Skapa ett fossilfritt Europa och frigörelse från olje & gasberoendet
- Satsning på sol, vatten, vind, bio och kärnenergi
- Rädda den energiintensiva industrin i Sverige och Europa genom mer bla kärnkraft
- Miljö ger grund för tillväxt
Vi skall både klara ekonomisk tillväxt och ekologisk balans
Bygga europeisk infrastruktur
- Snabbtågsförbindelser skall sammanbinda Europa högst fem mil till ne snabbförbindelse
- Förutsättningar för grön trafik på vägar, vatten och i luften genom bio- och eldrift Vägar och motorvägar
- Information/ Communication Technology ITC, standards, bredbandskommunikation
- Elnäten och utbyggnad av fossilfri energiproduktion
- Forskning och utbildning
- Tväreuropeisk hälso- och sjukvård
- Hav, sjö, vattendrag räddas och ta till vara Europas hydrologiska system med bla vatten och skog
Etiketter:
hälso och sjukvård,
infrastruktur,
IT,
Tväreuropeisk
tisdag 16 september 2008
Klarare regler och övervakning av banker och finansinstitut
Idag den 16 september 2008 upplevde vi en dag igår med oroande tecken. USA har en bankkris med spridningseffekter över hela världen. Tidiagare för några dagar sedan fick amerikanska staten överta de två viktigaste bolåneinstittuetn. Orsaken ligger i spekulationer och otillräckliga lagregler för finansvärlden. Insynen från markand och kunder hur bankerna och finansinstituten arbetar är inte tillräcklig. Problemen är inte nationella utan det är ett internationellt problem och det som måste göras är klarare och bättre internationellt regelverk för finansvärlden. I Europa bör EU ta upp detta och radikalt förbättra både regler och övervakning samt komma överens med den övriga världen bla USA mfl om hur reglerna skall se ut och hur man kan förhindra att sådana situationer uppkommer.
Om kunderna informerats bättre kanske inte krisen hade kommit upp och hade myndigheterna haft bättre koll kunda man ha ingripit tidigare.
Man skall ha en en fri internationell marknad med konkurrens men spelreglerna från samhällets sida måste vara tydligare och bättre övervakade. Därför är det också viktigt att man agerar från ett europeiskt perspektiv.Försumligheten har kanske nu främst legat hos Bushadministrationen
men det är på tiden att Europa börjar agera.
Om kunderna informerats bättre kanske inte krisen hade kommit upp och hade myndigheterna haft bättre koll kunda man ha ingripit tidigare.
Man skall ha en en fri internationell marknad med konkurrens men spelreglerna från samhällets sida måste vara tydligare och bättre övervakade. Därför är det också viktigt att man agerar från ett europeiskt perspektiv.Försumligheten har kanske nu främst legat hos Bushadministrationen
men det är på tiden att Europa börjar agera.
Etiketter:
bolåneinstitut,
finanskris,
spekulation
tisdag 9 september 2008
Pressmeddelande från Folkpartiet i Västmanland
Nominering till Europa-parlamentet
Folkpartiet liberalerna Västmanland nominerar Karl-Erik Andersson, Västerås, till partiets valsedel inför valet till Europaparlamentet i juni nästa år.
De globala utmaningarna och de många gränsöverskridande problemen kräver gemensamma beslut i Europa. EU måste kraftfullt arbeta för att skapa en snabb hållbar tillväxt och en lösning av klimatproblemen. En annan viktig fråga för unionen är att verka för att demokrati, fred och säkerhet i Europa och världen säkerställs, säger Karl-Erik Andersson.
Karl-Erik Andersson är vice ordförande i MIMER AB och sitter som ersättare i Västerås kommunfullmäktige samt utbildnings/arbetsmarknadsnämnden och är ordinarie ledamot i Mälardalens brand- och räddningsdirektion.
Han är ekonom och statsvetare och har arbetat som ekonom i ledande befattningar i många kommuner, bland annat i Västerås på 1980-talet.
Genom sina arbeten i kommunförbund och TietoEnator har Karl-Erik innehaft betydelsefulla EU-uppdrag,exempelvis i EU-kommissionären Martin Bangemanns "Information Society Forum",som rådgivare åt EU-kommissionen.
Karl-Erik Andersson, kandidat till Europaparlamentet (fp)070-550 83 60, karlerikandersson@tele2.seKarl-Erik Anderssons hemsida finns här:http://www.folkpartiet.se/karl-erik
Folkpartiet liberalerna Västmanland nominerar Karl-Erik Andersson, Västerås, till partiets valsedel inför valet till Europaparlamentet i juni nästa år.
De globala utmaningarna och de många gränsöverskridande problemen kräver gemensamma beslut i Europa. EU måste kraftfullt arbeta för att skapa en snabb hållbar tillväxt och en lösning av klimatproblemen. En annan viktig fråga för unionen är att verka för att demokrati, fred och säkerhet i Europa och världen säkerställs, säger Karl-Erik Andersson.
Karl-Erik Andersson är vice ordförande i MIMER AB och sitter som ersättare i Västerås kommunfullmäktige samt utbildnings/arbetsmarknadsnämnden och är ordinarie ledamot i Mälardalens brand- och räddningsdirektion.
Han är ekonom och statsvetare och har arbetat som ekonom i ledande befattningar i många kommuner, bland annat i Västerås på 1980-talet.
Genom sina arbeten i kommunförbund och TietoEnator har Karl-Erik innehaft betydelsefulla EU-uppdrag,exempelvis i EU-kommissionären Martin Bangemanns "Information Society Forum",som rådgivare åt EU-kommissionen.
Karl-Erik Andersson, kandidat till Europaparlamentet (fp)070-550 83 60, karlerikandersson@tele2.seKarl-Erik Anderssons hemsida finns här:http://www.folkpartiet.se/karl-erik
måndag 8 september 2008
Skapa hållbar framtid i EU och en gemnsam infrastruktur
I EU måste det tas ett gemnsamt grepp på att få Europa att bli en organisk helhet genom sin infrastruktur och det innebär bla att följande måste göras
I. Knyta samman och bygga järnvägar, vägar och broar i Europa så att Europa blir en organisk fungerande enhet
II. Höghastighetståg som sammanbinder de större städerna och att det inte skall vara mer än fem mil till höghastighetsbana
III. Grönt flyg genom icke fossilbaserade bränslen t.ex. via nya biobränslen såsom salophyter och algodling i haven.
IV. Gröna godstransporter genom mer anpassad järnväg och nya gröna transportfordon på vägen
V. Bygga F & U anläggningar samt nya kommersiella anläggningar för kärnkraft (tredje och fjärde generationens kärnkraft) samt för storskalig energiutvinning från sol, vatten, vind och biomassa.
VI. Knyta samman och utveckla elnäten i Europa
VII. Samordna bredbanden och de elektroniska motorvägarna i Europa
VIII. Investeringar i vatten/avloppsförsörjning, bevattning, våtmarker, skogsplantering, kanaler, dammar samt utveckla och skapa helhet i Europas hydrologiska system.
IX. Skapa en övergripande infrastrukturplanering
X. inansiering och finansieringspolicy för de stora infrastrukturprojekten
Det kommer att krävas många och stora investeringar de närmaste decennierna. Det finns också flaskhalsar och fördröjningsmekanismer som måste övervinnas. Därför måste kommissionen i samarbete med medlemsstaterna och regionerna peka ut projekt och genomföra dessa. Det hydrologsika systemet måstre ur en helhetssynpunkt planeras för Eioropa och det omfattar bevattning, vattenförsörjning, rening, våtmarker, beskogning, kanaler, sjöar dammar mm Farorna för vår miljö är inte enbart lokala utan i hög rad hänger hela vår kontinent samman häri.
Vi får heller inte välja teknik som innebär att vi stannar kvar i fossilsamhället. Det kan tyckas vara väälovligt att att spara brnsleförbrukning och effektivisera fordonstrafiken men vi måste också byta till energislag som bioenergi, vind, vatten och kärnenergi.Oljan,gasen och kolet skall få stanna kvar där det är i nere i jorden. Det är kärnenergi och förnyelsebar energi vi skall planera för. Därmed får vi också ett oberoende i Europa.
I. Knyta samman och bygga järnvägar, vägar och broar i Europa så att Europa blir en organisk fungerande enhet
II. Höghastighetståg som sammanbinder de större städerna och att det inte skall vara mer än fem mil till höghastighetsbana
III. Grönt flyg genom icke fossilbaserade bränslen t.ex. via nya biobränslen såsom salophyter och algodling i haven.
IV. Gröna godstransporter genom mer anpassad järnväg och nya gröna transportfordon på vägen
V. Bygga F & U anläggningar samt nya kommersiella anläggningar för kärnkraft (tredje och fjärde generationens kärnkraft) samt för storskalig energiutvinning från sol, vatten, vind och biomassa.
VI. Knyta samman och utveckla elnäten i Europa
VII. Samordna bredbanden och de elektroniska motorvägarna i Europa
VIII. Investeringar i vatten/avloppsförsörjning, bevattning, våtmarker, skogsplantering, kanaler, dammar samt utveckla och skapa helhet i Europas hydrologiska system.
IX. Skapa en övergripande infrastrukturplanering
X. inansiering och finansieringspolicy för de stora infrastrukturprojekten
Det kommer att krävas många och stora investeringar de närmaste decennierna. Det finns också flaskhalsar och fördröjningsmekanismer som måste övervinnas. Därför måste kommissionen i samarbete med medlemsstaterna och regionerna peka ut projekt och genomföra dessa. Det hydrologsika systemet måstre ur en helhetssynpunkt planeras för Eioropa och det omfattar bevattning, vattenförsörjning, rening, våtmarker, beskogning, kanaler, sjöar dammar mm Farorna för vår miljö är inte enbart lokala utan i hög rad hänger hela vår kontinent samman häri.
Vi får heller inte välja teknik som innebär att vi stannar kvar i fossilsamhället. Det kan tyckas vara väälovligt att att spara brnsleförbrukning och effektivisera fordonstrafiken men vi måste också byta till energislag som bioenergi, vind, vatten och kärnenergi.Oljan,gasen och kolet skall få stanna kvar där det är i nere i jorden. Det är kärnenergi och förnyelsebar energi vi skall planera för. Därmed får vi också ett oberoende i Europa.
Etiketter:
hydologiska system höghastighetståg,
infrastruktur
måndag 1 september 2008
EU och global utveckling samt välfärd/sysselsättning
Det är ingen nyhet att världen globaliseras men effekterna av den har aldrig tidigare varit så tydliga som de är nu. Den ekonomiska utvecklingen i Kina, Indien, Brasilien mfl länder är snabb och dessa länder producerar idag billiga och bra varor och tjänster. Detta är till gagn för konsumenterna men också utmanande och tom hotfullt för de som producerar i Europa och USA. Betalningsunderskottet i den amerikanska ekonomin är enormt och man konsumerar betydligt mer än man egentligen tjänar in. Framförallt är man i skuld till Kina. Kineserna och Indierna har bl.a. använt detta för att köpa obligationer, aktier och andra tillgångar i USA. Så länge man litar på dollarn fungerar ekonomin trots att dollarna har lågt värde i förhållande till tidigare år. Men det kommer att kräva omfattande förändringar i USA som en ny president får gripa sig an.
I Europa tvingas liknande processer fram och det som sker är att sysselsättningen i Europa för många industribranscher kommer att bli mycket problematisk i den närmaste tiden framöver.
Detta kan vi dock möta med rätt politik men det kräver att vi är stora aktörer på den globala marknaden. Kina och Indien är två länder som tillsammans har 2.6 miljarder invånare och detta motsvarar 37 % av jordens befolkning. EU har 400 miljoner invånare och USA 300 milj. Att varje land i Europa skulle agera på egen hand faller på sin orimlighet. Tillsammans i EU kan vi tackla de omställningar som kommer att krävas. Som liberaler bejakar vi en fri världshandel men det kräver också att vi anpassar vår ekonomi och konkurrerar med det vi i Europa är bäst på. Om Indien och Kina skall vinna på utvecklingen i det långa loppet så måste det finnas folk i Europa som kan köpa och det måste finnas sådant som Indien och Kina måste köpa i Europa. Det är väsentligt då att de människor som friställs i nedåtgående branscher kommer i jobb i nya branscher som har framtiden för sig. Några förutsättningar för att Europa skall klara det är EU-gemensam
- Forskning och utveckling samt hög kvalitet i utbildningssystemen
- Underlätta förändringen för nedåtgående branscher tex konfektion, jordbruk
- Flex secuirty (flexibel säkerhet) är enormt viktigt om det skall bli några förändringar
- Europeiskt energioberoende och på sikt fossilfri ekonomi
- Satsa på uthållig kärnenergi och en stark utveckling av denna
- Välskött Euro och en stark makroekonomisk politik
- Skattepolitik som beskattar rätt faktorer i ekonomi t ex konsumtion och energianvändning medan arbetskraft inte bör beskattas i form av arbetsgivaravgifter o.liknande
Det som krävs framöver är ett gemensamt för att inte säga federalt politiskt arbete i en mycket större utsträckning än tidigare. Europa kommer enligt vissa utsagor att vara en dvärg år 2050 om vi inte får igång en gemensam uthållig tillväxt.
Enligt en prognos av investeringsbanken Goldman Sachs kommer Kina år 2050 ha en köpkraft av 44,5 trillioner dollar medan USA kommer att 35.2 och EU 18.8 och Indien 27.8. Kanske måste vi med våra 400 miljoner EU medborgare samverka i än större utsträckning med USA för att vi skall klara vår balans gentemot de växande ekonomierna. Dessutom bör vi slå vakt om och sprida demokrati och jämställdhet. Detta kan vi med kraft endast göra från ett europeiskt perspektiv. Utifrån en gemensam plattform kan vi möta de andra stora aktörerna och förhandla med bla de stpra drakrna Indien och Kina
I Europa tvingas liknande processer fram och det som sker är att sysselsättningen i Europa för många industribranscher kommer att bli mycket problematisk i den närmaste tiden framöver.
Detta kan vi dock möta med rätt politik men det kräver att vi är stora aktörer på den globala marknaden. Kina och Indien är två länder som tillsammans har 2.6 miljarder invånare och detta motsvarar 37 % av jordens befolkning. EU har 400 miljoner invånare och USA 300 milj. Att varje land i Europa skulle agera på egen hand faller på sin orimlighet. Tillsammans i EU kan vi tackla de omställningar som kommer att krävas. Som liberaler bejakar vi en fri världshandel men det kräver också att vi anpassar vår ekonomi och konkurrerar med det vi i Europa är bäst på. Om Indien och Kina skall vinna på utvecklingen i det långa loppet så måste det finnas folk i Europa som kan köpa och det måste finnas sådant som Indien och Kina måste köpa i Europa. Det är väsentligt då att de människor som friställs i nedåtgående branscher kommer i jobb i nya branscher som har framtiden för sig. Några förutsättningar för att Europa skall klara det är EU-gemensam
- Forskning och utveckling samt hög kvalitet i utbildningssystemen
- Underlätta förändringen för nedåtgående branscher tex konfektion, jordbruk
- Flex secuirty (flexibel säkerhet) är enormt viktigt om det skall bli några förändringar
- Europeiskt energioberoende och på sikt fossilfri ekonomi
- Satsa på uthållig kärnenergi och en stark utveckling av denna
- Välskött Euro och en stark makroekonomisk politik
- Skattepolitik som beskattar rätt faktorer i ekonomi t ex konsumtion och energianvändning medan arbetskraft inte bör beskattas i form av arbetsgivaravgifter o.liknande
Det som krävs framöver är ett gemensamt för att inte säga federalt politiskt arbete i en mycket större utsträckning än tidigare. Europa kommer enligt vissa utsagor att vara en dvärg år 2050 om vi inte får igång en gemensam uthållig tillväxt.
Enligt en prognos av investeringsbanken Goldman Sachs kommer Kina år 2050 ha en köpkraft av 44,5 trillioner dollar medan USA kommer att 35.2 och EU 18.8 och Indien 27.8. Kanske måste vi med våra 400 miljoner EU medborgare samverka i än större utsträckning med USA för att vi skall klara vår balans gentemot de växande ekonomierna. Dessutom bör vi slå vakt om och sprida demokrati och jämställdhet. Detta kan vi med kraft endast göra från ett europeiskt perspektiv. Utifrån en gemensam plattform kan vi möta de andra stora aktörerna och förhandla med bla de stpra drakrna Indien och Kina
Etiketter:
hållbarhet,
Indien,
Kina,
sysselsättning,
välfärd
onsdag 13 augusti 2008
Två viktiga strategiska mål för EU Tillväxt och hållbar utveckling.
Det är två huvudmål som EU skall åstdkomma i EUROPA och det är ekonomisk tillväxt och en långsiktig klimat,miljö och energipolitik (stopp av växthusgasutsläpp).
Dessa två mål går att förena!!
EU skall driva en ekonomisk tillväxtpolitik genom att
- åstadkomma lägre företags och löneskatter, företagsavgifter och förenklade regelverk (dock blir fossilenergin mer beskattad)
- motstå den internationella finansmarknadens spekulationer, utgöra en motkraft mot USA, Kina och andra stora aktörer. Sverige måste snarast in i Eurovalutan.
- genomföra fri rörlighet för varor, tjänster, kapital, kunskap och arbete fullt ut inom EU och så långt möjligt inom världshandeln
- avskaffa flaskhalsar i form av arbetskraftsbrist, råvarubrist, monopol, regler, procedurer mm. Detta leder till lägre priser, mer tillväxt och mer möjligheter till ökad socialt nödvändig konsumtion.
I klimat & energipolitiken skall de långsiktiga problemen lösas genom att
- utsläpp av växthusgas beskattas och utsläppsrätterna minskas successivt
- finansiella medel för omställning till fossilfri energi finnas T ex de som bor glest skall inte missgynnas utan skall kunna få stöd för omställning till el eller biobränslen.
- kärnkraften byggs ut kraftigt och så snabbt det går för att rädda den energiintensiva industrin i Europa t.ex. inom stål, kemi, papper o likn.
- konsekvenser för jobb och sysselsättning möts med kraftfulla arbetsmarknads- och omskolningsåtgärder och att byten av jobb skall premieras. ( flex.security)
- de stora globala företagen inom olja, kol och gas uppmuntras att investera i kärnenergi, vind, vatten, sol och biodrivmedel och att överge sina fossilorienterade verksamheter.
- länder som genom utbyggnad får överskott av fossilfri energi skall kunna exportera detta så att användning av fossilenergin kan minskas globalt. Man skall satsa på elhybrider i fordonstrafiken, järnväg och snabbtåg sakll byggas ut och Europas städer skall bindas samman. Ett fossilfritt flyg skall också stimuleras fram
Dessa två mål går att förena!!
EU skall driva en ekonomisk tillväxtpolitik genom att
- åstadkomma lägre företags och löneskatter, företagsavgifter och förenklade regelverk (dock blir fossilenergin mer beskattad)
- motstå den internationella finansmarknadens spekulationer, utgöra en motkraft mot USA, Kina och andra stora aktörer. Sverige måste snarast in i Eurovalutan.
- genomföra fri rörlighet för varor, tjänster, kapital, kunskap och arbete fullt ut inom EU och så långt möjligt inom världshandeln
- avskaffa flaskhalsar i form av arbetskraftsbrist, råvarubrist, monopol, regler, procedurer mm. Detta leder till lägre priser, mer tillväxt och mer möjligheter till ökad socialt nödvändig konsumtion.
I klimat & energipolitiken skall de långsiktiga problemen lösas genom att
- utsläpp av växthusgas beskattas och utsläppsrätterna minskas successivt
- finansiella medel för omställning till fossilfri energi finnas T ex de som bor glest skall inte missgynnas utan skall kunna få stöd för omställning till el eller biobränslen.
- kärnkraften byggs ut kraftigt och så snabbt det går för att rädda den energiintensiva industrin i Europa t.ex. inom stål, kemi, papper o likn.
- konsekvenser för jobb och sysselsättning möts med kraftfulla arbetsmarknads- och omskolningsåtgärder och att byten av jobb skall premieras. ( flex.security)
- de stora globala företagen inom olja, kol och gas uppmuntras att investera i kärnenergi, vind, vatten, sol och biodrivmedel och att överge sina fossilorienterade verksamheter.
- länder som genom utbyggnad får överskott av fossilfri energi skall kunna exportera detta så att användning av fossilenergin kan minskas globalt. Man skall satsa på elhybrider i fordonstrafiken, järnväg och snabbtåg sakll byggas ut och Europas städer skall bindas samman. Ett fossilfritt flyg skall också stimuleras fram
Etiketter:
fossilberoende tillväxt växthusgas
Hållbart och socialliberalt Europa.
Jag vill i EU driva på utvecklingen för ett hållbart och socialiberalt Europa
Detta innebär
1. En stark ekonomisk utveckling i Europa som samtidigt skapar jobb, välstånd och hållbarhet och skapar ett konkurrenskraftigt Europa. Uppmuntran av företagsamhet och ökad världshandel är viktiga grundelement. Förändring skall ske under trygghet
2. En långsiktig miljö, klimat och energipolitik för Europa och världen och att de beslut vi tar idag skall garantera framtida generationers vällfärd. Vi skall lämna fossilsamhället och istället använda energiformer som inte ger växthusgaser.
3. Ett starkt demokratiskt Europa som sprider demokrati, mänskliga rättigheter, jämställdhet, fred och tolerans. Uppmuntran och stöd till utvecklingsländer för demokrati och hållbar ekonomisk utveckling samt en gemensam tolerant och positiv europeisk politik för migration, invandring och integration. I denna punkt ingår också bekämpning av gränsöverskridande och internationell kriminalitet såsom trafficking, narkotikasmuggel, maffia och annan kriminell aktivitet.
4. Utveckling av en stark gemensam infrastruktur i Europa bl a transeuropeiska nätverk av bl.a. järnvägar, vägar, eldistribution, bredband. En transeuropeisk hälso- och sjukvård som gör att alla hälsoresurser kan utnyttjas för Europamedborgaren samt att forskning och utbildning skall prioriteras och samverkas kring detta ökas i Europa. Samverkan mellan administration på EU-nivå och nationell, regional och kommunal nivå stärks och allt byråkratiskt krångel skall bekämpas.
Detta innebär
1. En stark ekonomisk utveckling i Europa som samtidigt skapar jobb, välstånd och hållbarhet och skapar ett konkurrenskraftigt Europa. Uppmuntran av företagsamhet och ökad världshandel är viktiga grundelement. Förändring skall ske under trygghet
2. En långsiktig miljö, klimat och energipolitik för Europa och världen och att de beslut vi tar idag skall garantera framtida generationers vällfärd. Vi skall lämna fossilsamhället och istället använda energiformer som inte ger växthusgaser.
3. Ett starkt demokratiskt Europa som sprider demokrati, mänskliga rättigheter, jämställdhet, fred och tolerans. Uppmuntran och stöd till utvecklingsländer för demokrati och hållbar ekonomisk utveckling samt en gemensam tolerant och positiv europeisk politik för migration, invandring och integration. I denna punkt ingår också bekämpning av gränsöverskridande och internationell kriminalitet såsom trafficking, narkotikasmuggel, maffia och annan kriminell aktivitet.
4. Utveckling av en stark gemensam infrastruktur i Europa bl a transeuropeiska nätverk av bl.a. järnvägar, vägar, eldistribution, bredband. En transeuropeisk hälso- och sjukvård som gör att alla hälsoresurser kan utnyttjas för Europamedborgaren samt att forskning och utbildning skall prioriteras och samverkas kring detta ökas i Europa. Samverkan mellan administration på EU-nivå och nationell, regional och kommunal nivå stärks och allt byråkratiskt krångel skall bekämpas.
Etiketter:
hållbar utveckling socialliberalism
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)