Det är inte förpackningar och transporter som är problemet i våra livsmedel
Det är den direkta produktionen av råvaror som drar energi och belastar miljön.
Ett kilo lax kräver fem kilo foder som uttrålade fiskar i havet
Vi inbillar oss att vi är klimatsmarta när vi köper kött direkt på landet eller själv plockar majskolvar
Men vi köper hem mer än vi behöver. Varje svensk slänger varje år 100 kilo fullt ätlig mat-. Detta är det största miljöproblemet
Ser vi det från makroplanet gäller följande
Ekoodling använder inte bekämpningsmedel men avkastningen blir låg
Dagens bekämpningsmedel går att använda utan risk om det komtrolleras
En åker som gödslas med konstgödesel tex kväve ger tillbaka 5 ggr mer enrgi än den som förbrukats vid kvävegödselns prod.
Odlingens största problem är urlakningen av näringsämnen som vi måste ordna med kvävefällor tex vassruggar som vi skördar och gör biogas av
Men ekoodlat släpper ut mindre per hektar men avsevärt mer per producerat per kilo livsmedel. Sålunda måste vi tillföra konstgödsel
Ekodlat binder mindre mängd koldixid och blir på det sättet sämre för klimatet
Skullel världen förlita sig till ekoodlat eller närodlat finns det inte mat till alla dessutom måste produktionen fördubblas till år 2030
Sålunda vi kan inte sluta med konstgödsel, ogräs & insektsbekämpningsmedel. Vi måste odal effektivt och vi kommer att behöva genmanipulerade växter.
Eko-odling är lurendrejeri och man skulle kunna säga ett svek mot världens hungriga och fattiga människor
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar