onsdag 20 oktober 2010

Artikel i VLT, FP: Räddning av naturkapitalet en förutsättning för framtida pensioner











Hoten mot naturkapitalet (haven, sjöar, våtmarker, skogar och den biologiska mångfalden) ökar i takt med en växande världsbefolkning och en rättmäktig materiell standardhöjning. Efterfrågan på energi och rent vatten stegras mycket kraftigt. Allt detta leder till en alltmer hektisk jakt på fossil energi. Havsbottnarna och de arktiska områdena genomsöks. Riskerna för naturförstöringar ökar härmed.

I en artikel i VLT den 8 oktober kräver Greenpeace att man skall sluta borra efter olja i Arktis. Det är inte svårt att hålla med om detta. Oljeborrningar på havens botten bör över huvud taget avslutas så fort som möjligt.

Enligt en FN-rapport nyligen överstiger miljöförstöringens kostnader för 2008 de kostnader som drabbade pensionsspararna i samband med finanskrisen med 20 procent. Skanskas fiasko vid Hallandsåsen, Bolidens dammolycka i Spanien, BP:s oljehaveri i Mexikanska golfen och nu senast gift-katastrofen i Ungern är bara några av många exempel på miljökatastrofer som fått eller kommer att få enorma ekonomiska konsekvenser för inblandade aktörer.

Stat, kommuner och företag har inte råd att miss-hushålla med eller att riskera naturkapital utan måste i stället tänka ur ett långsiktigt hållbart perspektiv. Miljö, ekonomi och social utveckling måste vara i balans. Den biologiska mångfalden och världsnaturen måste säkerställas inte minst för en god folkhälsa

Samtidigt måste en hel värld försörjas med mat, rent vatten och andra materiella varor. Övergången till hållbara och uthålliga energisystem, smartare jordbruk och resurssnålare industriprocesser måste ske snabbare än vi anar. Möjligheterna finns men det kräver:

1. utnyttja potentialen i biogas, solenergi och kärnkraft och sluta med fossilenergianvändning,

2. ökat internationellt samarbete för reglering och miljöavgifter,

3. ökat internationellt företagssamarbete för att minimera miljökatastrofer

4. lokalt agerande i kommunerna med globalt perspektiv är till exempel byggförbud på åkermark, rening av dagvatten, förhindra utsläpp av tungmetaller, tjärämnen och stoft vid energiproduktion och en klok avfallshantering där kretsloppstänkandet styr.

Karl-Erik AnderssonGröna liberaler
Publicerad 06:00 .
Textstorlek 1 2 3 .

Inga kommentarer: