Fri handel och den globala konkurrensen
Fri handel och konkurrens och tullmurar plockas bort. Inom EU fortsätter den inre markanden att utvecklas och där råder fullständig rörlighet för kapital, varor, arbete och tjänster. Men alltfler områden öppnas upp emot omvärlden och utvecklande av en expanderande handel med KINA, Indien, USA och alla övriga länder ökar den ekonomiska tillväxten och ger fler människor välfärd. Samtidigt sker en utjämning genom den globala konkurrensen ty löner i utvecklingsländer ökar medan lönerna i de utvecklade länderna sjunker relativt sett något. Därför måste en del konsumtion omprövas av medborgarna. Man får dra ned på konsumtion av kött, stora bilar, stora hus mm och istället ha mindre bilar, färre kvm bostadsyta, mer vegetabilisk mat osv. Detta blir ingen katastrof för livet kan för de flesta bli mer kvalitativt. Upplevelseindustrin, kultur o.likn. kommer att kunna växa mer eftersom den kräver mindre materiella resurser.
Skatter på arbete och vinbst försvinner men konsumtion beskattas
I denna världe blir det naturligt att plocka bort alla skatter och avgifter på arbete Däremot kan konsumtionen beskattas och ge inkomster för de offentliga tjänsterna såsom utbildning, hälsovård. Skatterna på miljöförstöring och koldioxidutsläpp samt fastighetsskatter bidrar också till statsfinanserna. Fastighetsskatter kommer att återinföras och kanske blir de i huvdsak regionala och kommunla för att fiansier infrastrukturinvesteringar. Denna anpssning måste ske på en högre nivå än den nationella och för vår del handlar det om EU
Fri konkurrens
Konkurrensen skall vara fri och perfekt mellan företagen och där konkurrensbegränsningar uppstår ingriper staten och EU hänsynslöst och konsekvent. Det kan handla om företagsdelningar, kartellförbud och tom förstatliganden för att få konkurrens inom ett visst område. Subventioner kommer i princip att undvikas medan man däremot beskattar utsläpp eller felaktiga sociotekniska system (tex bensindrift av fordon).
Tillfällig korporatism
Det blir dock viktigt att inte minst på EU-nivå ta fram nya sociotekniska system tex för att skapa en koldioxidfri energiproduktion. Samarbete EU, stater och företag måste då ske. I den situationen får man tillgripa korporativistiska lösningar i utvecklingsskedet dvs ett samarbete näringsliv och stat. När sedan projekten gått i mål upplöses korporationen och man går in i ett frikonkurrensläge. Mao en växling mellan samarbete och konkurrens måste ske.
måndag 13 april 2009
Ett troligt scenario av världsekonomin och vår anpassning till den
Etiketter:
konkurrens fri handel Kina Indien
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar