torsdag 28 oktober 2010
Har orten Malmbäck en framtid? Införd i Smålandstidningen
Har orten Malmbäck en framtid? Malmbäck är ett gammalt stationssamhälle utmed järnvägen Nässjö – Halmstad ca 2 mil söder Nässjö. Platsen karakteriseras av att ha en kraftigt växande andel äldre människor, få arbetsplatser och noll nybyggnation. Fastighetspriserna är låga till följd av denna situation. Arbetspendling sker i stor utsträckning till Nässjö och där kommunikationer ar goda. Problemet är att Nässjö saknar den ekonomiska växtkraft som skulle kunna rycka med de olika kransorterna i Nässjö kommun.
Däremot tycks utvecklingen i Jönköping vara mycket mer positiv med ett mer varierat näringsliv och mångfacetterad arbetskraftsefterfrågan. En ort som Malmbäck skulle kunna utnyttja detta om det funnes bättre direkt väg mellan Malmbäck och Jönköping. En möjlig sträckning för en helt ny väg skulle kunna vara Ormestorp - Viresjö- Hiegöl – Tenhult och upp på väg 40 vid Rommelsjö (Vägen Nässjö-Jönköping). Detta är inte mer än 21 km Svårigheten blir väl att hitta finansiering för ett sådant projekt. Det finns kanske andra lösningar som också skulle ge snabbare väg än dagens. Kollektivtrafiken Malmbäck – Jönköping skulle kunna förbättras genom pendlingsbussar.
Det som skulle inträffa i detta läge vore att Jönköpingsbor och arbetande i Jönköping skulle kunna köpa eller bygga hus i Malmbäck för pendling. Fastighetspriserna skulle öka något vilket skulle möjliggöra för en del äldre att byta bostad. I samma veva borde man då bygga ett antal kommunalägda senioranpassade hyresfastigheter i Malmbäck eftersom många äldre skulle föredra att bo lägenhet än i eget svårskött hus. Kanske man tom kunde bygga ett antal bostadsrättshus eller ägarelägenhetshus för de som säljer ett hus med reavinst kan då flytta denna till ägandet i bostadsrätt eller ägarelägenhet.
Den skisserade visionen skulle kunna tjäna som modell för fler orter som kan anknytas till ett växande regioncentra som Jönköping. Detta skulle kunna bryta den nedåtgående spiralen för många glesbygdsorter som trots allt ligger på ett acceptabelt avstånd från ett tillväxtcentra. Dessa orter har emellertid bra, miljö, naturskönhet, mark, ombyggbara hus, möjliga tomter och skulle bli ett bra boendekomplement till tillväxtorten. Det gäller att upptäcka att det finns möjligheter men de kräver vissa investeringar. Men vill vi att hela Sverige skall leva måste vi göra nyinvesteringar och tänka i nya banor. I detta spel skulle både tillväxtorten och glesbygdsorten vinna
Hindret kan ligga i den nuvarande kommunstrukturen där vissa krafter i Nässjö kommun skulle motsätta sig detta med stor kraft. Men Nässjö håller själv på att bli en komplementär ort till Jönköping genom de vägförbättringar som nu sker Nässjö-Jönköping. Genom att Jönköping är en kunskapsstad med Högskola kommer det vara en magnet för omgivningen och det gäller att avlägsna hindren och utnyttja detta på bästa sätt. Det krävs av de boende ett starkt politiskt engagemang och kraftfulla politiska aktioner för att detta skall ske. Men alternativet till detta är stagnation och tillbakagång för glesbygdsorter som Malmbäck.
Karl-Erik Andersson Hästeryd/Malmbäck, deltidboende och ägare av jordbruksfastighet
Mälargatan 10, 72210 Västerås tel. 021-33 12 93 eller 070-550 83 60
Etiketter:
Malmbäck vägar hyreslägenheter bostdsrätter
onsdag 20 oktober 2010
Artikel i VLT, FP: Räddning av naturkapitalet en förutsättning för framtida pensioner
Hoten mot naturkapitalet (haven, sjöar, våtmarker, skogar och den biologiska mångfalden) ökar i takt med en växande världsbefolkning och en rättmäktig materiell standardhöjning. Efterfrågan på energi och rent vatten stegras mycket kraftigt. Allt detta leder till en alltmer hektisk jakt på fossil energi. Havsbottnarna och de arktiska områdena genomsöks. Riskerna för naturförstöringar ökar härmed.
I en artikel i VLT den 8 oktober kräver Greenpeace att man skall sluta borra efter olja i Arktis. Det är inte svårt att hålla med om detta. Oljeborrningar på havens botten bör över huvud taget avslutas så fort som möjligt.
Enligt en FN-rapport nyligen överstiger miljöförstöringens kostnader för 2008 de kostnader som drabbade pensionsspararna i samband med finanskrisen med 20 procent. Skanskas fiasko vid Hallandsåsen, Bolidens dammolycka i Spanien, BP:s oljehaveri i Mexikanska golfen och nu senast gift-katastrofen i Ungern är bara några av många exempel på miljökatastrofer som fått eller kommer att få enorma ekonomiska konsekvenser för inblandade aktörer.
Stat, kommuner och företag har inte råd att miss-hushålla med eller att riskera naturkapital utan måste i stället tänka ur ett långsiktigt hållbart perspektiv. Miljö, ekonomi och social utveckling måste vara i balans. Den biologiska mångfalden och världsnaturen måste säkerställas inte minst för en god folkhälsa
Samtidigt måste en hel värld försörjas med mat, rent vatten och andra materiella varor. Övergången till hållbara och uthålliga energisystem, smartare jordbruk och resurssnålare industriprocesser måste ske snabbare än vi anar. Möjligheterna finns men det kräver:
1. utnyttja potentialen i biogas, solenergi och kärnkraft och sluta med fossilenergianvändning,
2. ökat internationellt samarbete för reglering och miljöavgifter,
3. ökat internationellt företagssamarbete för att minimera miljökatastrofer
4. lokalt agerande i kommunerna med globalt perspektiv är till exempel byggförbud på åkermark, rening av dagvatten, förhindra utsläpp av tungmetaller, tjärämnen och stoft vid energiproduktion och en klok avfallshantering där kretsloppstänkandet styr.
Karl-Erik AnderssonGröna liberaler
Publicerad 06:00 .
Textstorlek 1 2 3 .
tisdag 19 oktober 2010
Det finns många som tänker rätt men nu måste vi ändra
Erik Söderberg skrev 28 maj följande:
Den viktigaste aspekten för att satsa på solvärme är att förbränningen av biomassa kan minskas. Även om biomassan är förnybar leder förbränningen till utsläpp. Vid förbränning används biologiskt material vilket kan leda till utarmning av biologisk mångfald. Det är träd och växter som skulle kunna användas till annat, till exempel papper och fordonsbränsle eller fortsätta ge plats åt fåglar och andra djur. Min princip är således att vi ska använda solenergin i första hand och i andra hand bioenergi.
Jag anser inte att Mälarenergi i egen regi ska satsa på solvärme med egna anläggningar. I stället bör Mälarenergi bygga upp ett system som gör det lönsamt för fastighetsägare att sätta upp solpaneler på tak och koppla in sig på fjärrvärmenätet. Det kan således skapas en mångfald av energiproducenter i Västerås. Ett motargument mot detta är att Mälarenergi både genererar elkraft och värme. Svaret är att det även ska vara lönsamt att sälja ut el på nätet från gårdsbaserade vindkraftverk och solcellsanläggningar. Ett gott exempel för detta är Sala Heby Energi som skapat en ekonomisk förening som ska äga och förvalta en solcellsanläggning och det är öppet för vanligt folk att bli delägare i föreningen. Sala Heby Energi köper sedan el från anläggningen till ett överpris med motkrav att all vinst ska återinvesteras i anläggningen. Detta borde även Västerås satsa på."
Han har rätt. Nu gäller det att genomföra detta
Gröna liberaler har samma åsikt
Frågor som ingår i krishantering planering för säkerhet
Följande delar kan tänkas ingå i krishantering och planering för säkerhet
•säkerställande av matförsörjning
•säkerställande av tillgång på energi
• biologisk mångfald
• kärleksfull djurhållning t.ex. låt djuren gå ute mest hela året som grisar, kor mm och stopp för pälsproduktion i stora farmer
•kontrollerad jakt är nödvändig och är inte plågsamt för djuren
•rening av dagvatten så att våra vattendrag och sjöar är reserver för sötvatten
•småskalig vattenkraft och dammbyggande för vattenregleringar
•kommunikationer som baseras på icke fossila energikällor
•militärt försvar
•bistånd för att undvika konflikthärdar och ge en rättmäktig ekonomisk utveckling på plats
måndag 11 oktober 2010
Alla lokala åtgärder för oljeoberoende är bra
Artikel införd i VLT 100 oktober
Lokala åtgärder för oljeoberoende
RelateratEva Brischetto skriver den 9 oktober i en kommentar till min artikel den 5 oktober om oljeprischocker, att man skall agera lokalt för att förebygga kommande kriser och det är helt rätt.
Med biogas menar jag biometan som framställts antingen genom rötning eller förgasning av biomassa och organiskt avfall från hushåll, lant- och skogsbruk samt industri. Detta ämne kan omvandlas till DME (Dimetyleter = en sorts biodiesel) och andra biobränslen. Ett grönt flygbränsle är på gång enligt detta koncept och det talas om en större produktionsanläggning i Stockholms län.
Ett energikombinat i Västerås, där DME och fjärrvärme och el produceras, skulle vara ett bra lokalt initiativ baserat på lokalt/regionalt avfall samt grot, halm och annan biomassa. Det kan vara ett mer optimalt alternativ för den tilltänkta Stockholmsfabriken.
Karl-Erik Andersson (FP)Gröna liberaler, Västerås
fredag 8 oktober 2010
Sopförbränningen i kris i Storbritannien
Här är citat från Independant i UK
Förbättrad återvinningen innebär att vi kanske inte har tillräckligt med sopor för att föda planerade nya anläggningar
Independent on Sunday rapporterar att:
Miljögrupper kräver ett slut på byggandet av nya förbränningsanläggningar, som de säger kommer att undergräva återvinning. Experter frågan om Storbritannien kommer att producera tillräckligt med hushållsavfall som bränsle energi från avfallsanläggningar som landet förbättrar sin återvinning ansträngningar. Och de varnar för att avfall måste avledas från hållbara återvinningssystem eller importeras från andra håll för att hålla ett utslag av nya planerade avfallsförbränningsanläggningar arbetar ... Miljövänner kräver ett moratorium, vädja till regeringen att inta en mer hållbar strategi för avfallshantering.
Bevis visar att förbränningsanläggningar finns redan deprimerande återvinning och kompostering priser i Storbritannien och i andra delar av Europa, och artikeln hänvisar till situationen i Hampshire där Veolia driver tre avfallsförbränningsanläggningar:
I Hampshire, där Veolia avfall entreprenören driver tre förbränningsugnar, brist på kommunalt avfall har redan lett företaget att försöka variera växternas planering villkor som möjliggör för dem att bearbeta mer industriellt avfall och, potentiellt, import av avfall från länder utanför länet. Ett landsting taleskvinna förnekade förbränningsugnar skulle påverka återvinning. Men återvinning endast en av länets 14 kommuner inhemska matavfall - resten bränna den.
Artikeln fortsätter med att förklara hur Gill veckor av Environmental Services Association, handel med organ som representerar det brittiska industrins avfallshantering, hävdade att det var särskilt överkapaciteten i Tyskland och Nederländerna, med andra EU-medlemsstater exportera avfall där.
UKWIN är medveten om planerna på att sända avfall från Storbritannien till Tyskland för att ge råvara för deras förbränningsugnar.
Förbränningsugnar konkurrera med återvinning, kompostering och rötning (AD) som råmaterial, och avfall kontrakt ofta låsa råden till att tillhandahålla minst mängder av avfall för förbränningsanläggningar även när materialet ska återvinnas eller komposteras i stället.
UKWIN är för närvarande att samla bevis som kommer att läggas fram som en del av regeringens nuvarande avfall översyn. Om du har bevis på att de befintliga eller föreslagna förbränningsanläggningar är deplacerande återvinning och kompostering, däribland förebyggande av separat insamling av matavfall för rötning, vänligen vidarebefordra detta till UKWIN samordnare Shlomo Dowen .
fredag 1 oktober 2010
Locka ut SD på Arenan för diskussion. Vi i alliansen skall göra det
Bild från Första kammaren i riksdagen
Kom ihåg att så länge inte Rödgröna inte hade ett tydligt program då låg de högt i opinion men sen när de hade program rasade siffrorna Så kan det gå för SD om vi lockar ut dem på arenan med diskussion ty när folk ser deras verkliga program ryggar de flesta tillbaka.
Man skall alltid syna korten offentligt
Jag hoppas nu att Alliansen tar diskussionen med SD direkt. De rödgröna vill väl inte prata med någon annan än sig själv så lämnar dem utanför
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)