fredag 28 januari 2011
Resistens mot balanskravet Artikel i Dagens Samhälle
Nr 3 av Dagens samhälle
Ett stort tack till Anders Haglund som tagit upp i debattartikel att balanskravet bör ifrågasättas. Idag finns uppenbara risker för att kommunerna frestas till kreativa redovisningar som kan missleda politiker och medborgare om kommunens verkliga ekonomiska tillstånd. Detta måste aktivt förhindras. Balanskravet har dock säkert inneburit en hel del positivt framförallt i början av tillämpningen. Men med tiden blir den kommunala organisationen resistent mot medicinen balanskrav. Därför måste nya styrmetoder uppfinnas för att få den kommunala organisationen att bete sig på ett önskvärt sätt.
Redovisningen måste alltid utformas så att rätt slutsatser från resultat och balansräkning kan dras om de ekonomiska förhållandena.
Det är viktigt att hitta styrmedel som får kommunerna att uppnå långsiktig balans och en hållbar ekonomisk utveckling. Mått som soliditet och lånebindning är oftast viktiga för att bedöma om ekonomin i kommun och dess olika bolag är robust och uthållig. Likaså är alla andra långsiktiga åtaganden av strategisk vikt t.ex. pensionskulder.
Men det är också viktigt att tillräckliga avskrivningar görs så att medel finns för återinvesteringar i viktiga fysiska tillgångar såsom t.ex. kraftvärmeverk, reningsverk. Det finns kommuner som genom att hålla låga taxor idag inte har tillräckligt med resurser för att återinvestera t i t.ex. biopannor och måste framöver finansiera med en hög grad lånemedel som i sin tur kommer att medföra drastiska taxeökningar.
För 40 år sedan föreslog dåvarande Kommunförbundet att kommunala affärsverk och bolag skulle räkna avskrivningar på nuvärden och internränta på bruksvärden för bl.a. kraftvärmeverk. Dessa kostnader skulle inräknas i taxekalkylen och därmed medge ett sparande som innebar att man hade pengar till återinvesteringen den dag den kom. Kommunerna skulle ha tagit tillbaka och ackumulerat dessa meravskrivningar i återinvesteringsfonder i kommunens redovisning. Det hela ha under åren komplicerats av bolags. och koncernbildningar som gjort situationen oöverblickbar
Dessa och liknande långsiktiga balansproblem är viktiga att tackla för de som utreder den kommunala ekonomins styrning och redovisning
Karl-Erik Andersson
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar