måndag 22 november 2010

Vansinne att släppa ut vatten från Grytatippen i Svartån













Jag skrev denna artikel i VLT den 22 november
"""
Miljödomstolen har gett VAFAB tillåtelse att släppa ut lakvatten i Svartån från Mälaren
Grytatippen lär innehålla minst 800 000 ton kolaska. Den innehåller de mest effektiva tungmetallerna och miljögifterna som kommer att ta död på vår råvattentäckt i Västeråsfjärden. Under kolaskan finns det också stora mängder asbestprodukter och mängder av lysrör . Därför är detta beslut helt obegripligt men VFAB/Mälarenergi bör bli klokare och anlägga en reningsanläggning för detta vatten och kanske annat farligt vatten så det inte kommer ut i Svartån och Mälaren

Karl-Erik Andersson (FP) Gröna liberaler

Mälargatan 10
72210 Västerås
Tel 021-331293 070-5508360

onsdag 17 november 2010

Giftfri växtnäring kan återvinnas ur avloppsslammet














Det är angeläget att ta tillvara växtnäringen i avloppsvatten men gifter måste rensas bort. Den starka fokuseringen på slamspridning har bromsat upp giftfria lösningar i Sverige. Easy Mining är ett svenskt företag som fått patent på en metod att utvinna fosfor ur askan från bränt slam. Metoden kan kombineras med kostnadseffektiv energiutvinning. Företaget räknar med att bygga en fullskaleanläggning någonstans i Europa inom ett år. Framtida brist på fosfor (med låg kadmiumhalt) lyfts ofta fram som ett motiv för att använda avloppsslam som gödsel. Med förbrännings/förgasningsmetoder kan man återvinna så gott som kadmiumfri fosfor ur avloppet för att jämföra med slammets 25-35 mg kadmium per kg fosfor. En förbränning eller förgasning av avloppsslam och annat lokalt avfall vore bra i Västerås

måndag 15 november 2010

Öka biogasproduktionen!











Antalet biogasbilar ökar men det råder brist på biogas. Risken är att biogasbilarna tvingas tanka på fossilgas (naturgas) och då har inte miljömålen infriats.

Relaterat Produktionen måste ökas. Västerås är pionjär och glädjande sker nu efter viss väntan kommunala investeringar i biogasfabriker i Stockholms län. Men det krävs mer samarbete mellan kommun, lantbruk och industrier för att utnyttja allt det avfall som finns till exempel gödsel, halm och annat biologiskt avfall.

Det behövs också mersamarbete mellan kommuner för optimal produktion och logistik och avtal med oljebolag om försäljning.

Vidare behövs termisk förgasning av avfall till biogas måste startas som alternativ metod till förrötning ty då är en mycket högre produktion möjlig. Samverkan bör ske från ett regionalt perspektiv till exempel Mälardalen. Slutligen måste initiativ tas för att snabbt öka produktionen.

Karl-Erik Andersson (FP), Gröna liberaler
Publicerad 06:00 .

torsdag 11 november 2010

Kan man nå målet 60 öre per kwh








Skrev denna artikel i VLT idag
Siffrorna är grundade på kalkyler som jag och den bortgångne Anders Ahlander gjorde i början av året. Vi skalade bort alla subnventioner för att se vad priset var då och utan subventioner skulle det vara lätt att nå 60 öresmålet per kwh


Peter Malmström skriver att 60 öre per kilowatt inklusive moms är ett lämpligt takpris.

Relaterat
Han har rätt och om Sverige väljer rätt energimix så nås det målet lätt. El från vattenkraft och kärnkraft cirka 30 öre per kilowatt. Ny kärnkraft enligt den tredje generationen stannar vid cirka 50 öre.

Genom de uppgörelser som gjorts inom alliansen kommer vi att få acceptera vindkraft trots dess höga kostnad cirka 1:15 per kilowatt (exklusive subventioner) .Vindkraften kommer dock att spela en liten rolli det stora sammanhanget.(5–10 procent av totalt energibehov).

Bioledade kraftverk bör på sikt avvecklas då de kostar cirka 95 öre per kilowatt (exklusive subventioner) och denna råvara – ved, grenar, toppar och liknande – bör göras till fordonsbränsle, typ biodiesel (DME).

Solvärme via solpaneler är redan i dag lönsam som komplement till andra uppvärmningsformer typ bergvärme Priset per kilowatt har sjunkit till cirka 60 öre per kilowatt. Denna kombination kräver ett tillskott av el men genom sin effektivitet blir det låg förbrukning.

Solceller, det vill säga el direkt från solen, är fort-farande dyrt men genom den materialtekniska utvecklingen kommer solceller att bli billiga och integreras i nya hus och byggnader. Många hus kommer att bli nästan nollförbrukare av energi och i vissa lägen leverantörer av el.

60-öresstrategin kräver således vattenkraft, utbyggd kärnkraft och på sikt sol-energi. Energiformer som hamnar över 60 öre (exklusive subventioner) måste i det långa loppet fås att bli små (vindkraften) eller avvecklas (avfalls- och bio-eldade kraftvärmeverk).

Karl-Erik Andersson, Gröna liberaler, Västerås

tisdag 9 november 2010

Drastiska taxehöjningar kunde ha undvikits











Carl Gustav Hallqvist skriver VLT den 8 oktober om planeringen vid Mälarenergi och om kommande taxehöjningar. I en gammal kommunalekonoms öra ringer en klocka som väcker en gammal debatt till livet. Det handlar om att för 40 år sedan föreslog dåvarande Kommunförbundet att kommunala affärsverk och bolag skulle räkna avskrivningar på nuvärden och internränta på bruksvärden för bl.a. kraftvärmeverk. Dessa kostnader skulle inräknas i taxekalkylen och därmed medge ett sparande som innebar att man hade pengar till återinvesteringen den dag den kom. Kommunerna skulle ha tagit tillbaka och ackumulerat dessa meravskrivningar i återinvesteringsfonder i kommunens redovisning. Då hade det funnits pengar idag till återinvesteringar i pannor mm. Cheferna och politikerna i många kommuners tekniska nämnder och styrelser ville inte ha detta system utan ville själva behålla all pengarna i verket/bolaget. Därmed omöjliggjordes den behövliga kapitalackumulationen. Mälarnergi hör till den kategori av kommunala energiföretag som inte följde kommunförbundets rekommendationer. Man har avskrivit på historiska anskaffningsvärden och inte på nuvärden. Hade man följt de tankegångar som kommunförbundet hade för 40 år sedan hade taxan genomsnittligt varit högre men i gengäld hade vi haft pengar till dagens återinvesteringar och de drastiska höjningar som är att vänta på uppemot 40 % hade kunnat undvikas. Det är gamla socialdemokratiska synder som nu flyter upp till ytan. Det kan vara en uppgift för den nytillträdda revisionen att specialstudera denna fråga.
Karl-Erik Andersson Gröna Liberaler
Mälargatan 10
72210 Västerås