fredag 30 december 2011
Gröna Liberalers verksamhetsberättelse 2011
Gröna Liberalers verksamhetsberättelse 2011
Gröna Liberalers mål och uppdrag
Gröna Liberaler lyfter miljöpolitiken i Folkpartiet. Att vara aktiva och påverka Folkpartiet i arbetet med att skriva miljöprogram och föra en god miljöpolitik är vår viktigaste uppgift som nätverk. Och eftersom mångfald är bättre än monokultur, så bjuder vi in alla - Alla! - till att utveckla Folkpartiets miljöpolitik
Hållbar tillväxt innebär att naturresurserna används på ett effektivare sätt och att de resurser som används skall återskapas genom cirkulation. Det innebär också att det sätt som nationalinkomst mäts på skall kompletteras med mått som tar hansyn till miljö och hälsa. Den planet som mänskligheten skall förvaltas och kunna lämnas vidare till kommande generationer i ett bättre skick än idag.
Gröna liberalers organisation
Gröna Liberaler är et nätverk inom folkpartiet mellan medlemmar men var och en i detta nätverk har i sin tur breda nätverk ut i samhällets olika organisationer. Nätverket är dels nationellt och dels regionala kretsar (län). För att samorda verksamheten i Västmanland finns ett arbetsutskott bestående av Arne Kjellberg, Carl-Åke Utterström, Harriet Andersson, Karl-Erik Andersson, Örjan Rosell- Karl-Erik Andersson har fungerat som samordnare
Verksamhet 2011
Under 2011 ha följande utförts
•Tre seminarier med många externa deltagare
•56 debattartiklar i VLT om Miljö, klimat och Energi
•Drygt 20 motioner till Partiets landsmöte
•Gröna Liberalers eget yttrande till kommunen om
oKlimat& Energiplan
oÖversiktplan
•Studieresa till Tyskland för Magnettåg
•Intern Lobbying gentemot Anita Brodén, Nina Larsson och Nina Lundström Riksdagen
•Utveckling av samarbete med Stockholmskretsen
Seminarieverksamheten 2011
1. 9 februari
Vatten, gifter och näringsämnen - hur rädda Mälaren? föreläsare från länsstyrelse, Stadsbyggnadskontor och Mälarenergi. Drygt 40 besökare
2. 24 mars
Vad ska bilarna drivas på? Harry Frank professor KVA Ett 30 besökare
3. November 21
Kärnkraft eller förnyelsebar energi Johan Hallén VD Westinghouse, Magnus Nyhlen Sala/Heby Energi VD-ass och Gunnar Littmarck energidebattör Drygt 50 besökare
torsdag 29 december 2011
Brev från Europaparlamentet Marit Paulsen
Brev från Europaparlamentet
.. Små grisarna, små grisarna...
Det är ju säsong för skinka nu över våra vidder. Grisen är sällan så
populär som nu. Det enda jag frågar är - vad betalar vi, och för vad
betalar vi?
Visst är det smaken vi vill åt och jag skulle säga att den består av
flera delar. För mig är det på det viset att en glad gris också är en
mycket godare gris. Därav är den billigaste grisen inte alltid god OCH
glad. Vi är nog illa tvungna att inse att vi måste betala för kvalitén
och en god djuromsorg.
Vi kommer kanske också att få lära oss att äta mindre mängder kött,
vilket vi ej tar skada av. Får jag komma med förslaget att vi ger
säsongens rödkål en ny chans.
Till nästa år önskar jag att alla våra matrester efter storhelger
omvandlas till biogas och på annat sätt tas till vara. Då kan vi gödsla
våra åkrar, köra traktorerna på gasen och producera ny spannmål till
våra kära djur och oss.
Marit Paulsen, Europaparlamentariker (FP)
P.S.
En gammal hederlig kålrotslåda är också ett väldigt gott tillbehör till
skinkan.
*Kålrotslåda*
* Valfri blandning av kokta kålrötter, potatis och morötter
* 1 dl grädde + 1 ägg, per liter mos
* Blanda, salta och peppra efter smak och krydda med timjan eller mejram
* Sprid ut det i en ugnssäker form
* Strö över skorpmjöl
* Sprid några klickar med smör över ytan
* Ställ i ugnen i 200 grader tills den fått fin färg
D.S.
Länk: http://www.gronaliberaler.se/node/805
onsdag 28 december 2011
Det behövs en Plan B för Västerås värmeförsörjning
Okunnigheten om avfallstrappan är slående bland ledande politiker i Västerås. Svenskt avfall (en intresseorganisation för kommunala renhållningsföretag som VAFAB) har en nollvision för avfall. EU har tagit direktiv om återvinning av allt avfall. När metall, glas, papper, kartong, plast och trä återvunnits kvarstår i huvudsak ämnen som t.ex. keramik som inte går att bränna. Upp till 95 % av avfall kan återanvändas eller återvinnas. Det mest rationella för den mindre mängden biologisk restavfall som inte kan återvinnas i varje EU-land blir att göra gas av det för fordonsdrift. Transporter för import av avfall från andra europeiska länder ger transporter som skapar koldioxid med sannolikt ökande kostnader. Framtiden är heller inte säkerställd genom beroende av en energiimport som kan bli besvärlig i en kommande turbulent värld.
Det behövs en plan B där man försörjer den kommande samförbränningspannan med lokalt och regionalt biobränsle bl.a. från skogsgallring, energiskog, hampaodling, halm och algodling. Den senare är ett sätt att använda koldioxiden direkt vid kraftvärmeverket för odling av alger i en dam. Dessa alger kan bli bränsle för både uppvärmning och som fordonsbränsle. Testanläggning för detta finns i Umeå. Det gäller att tänka i nya banor för både tjänsteman och politiker
Karl-Erik Andersson Grön Liberal i Västerås
Mälargatan 10
72210 Västerås
070-5508360
fredag 23 december 2011
Lokalt biobränsle är bra för uppvärmning och miljö Insänadre VLT 23 dec 2011
En insändare maa av per Wiklanders insändare den 17 dec i VLT
Lokalt biobränsle är bra för uppvärmning och miljö
Ett tack till Erik Wiklander som i insändare den 17 december skriver om att ta vara på biobränslet i Västerås kommuns skogar. Han har rätt ty stadens skogar borde utnyttjas bättre än idag. Om Västerås och Västmanland tar till vara möjlig lokal bioenergi via skog och åker behöver inte Mälarenergi importera avfall från Central och Sydeuropa. Därmed blir det mindre växthusgaser som annars uppstår vid långa avfallstransporter.
Karl-Erik Andersson Grön liberal,Mälargatan 10 72210 Västerås 070-5508360
Staffan Anger hävdar den 23 dec i VLT att avfallsfärbränning är nödvändig med imoprterat avfall
Åke Rullgård och jag kommer att bemöta honom med följande:
Avfall leder in i en återvändsgränd
I artikel den 11-12-23 hävdar Staffan Anger att avfallseldning blir nödvändig. Det finns dock ett fel i hans resonemang: Betalt avfall kommer inte att vara tillgängligt då samförbränningsanläggningen är klar. Det skulle vara intressant att se en redovisning varifrån avfall ska importeras. Drömmen om billig energi genom importerat avfall om fyra år är bara en dröm utan verklighetsförankring och vittnar om liten insikt i hur världen kommer att se ut. Därför krävs en plan B där man planerar för lokal försörjning via biobränsle av typ halm, hampa, energiskog och lokalt tillvaratagen ved från gallringar samt komplementär energi via solfångare. All detta ger en mer giftfri miljö och möjliggör ett kretsloppstänkande genom återföring av askan till odlingsjorden.
Karl-Erik Andersson
Åke Rullgård
måndag 19 december 2011
Insandare i VLT Skillnaden mellan valda och väljare måste minska
Skillnaden mellan valda och väljare måste minska
Kommunalrådslönerna har rusat i höjden visar en undersökning utförd av Dagens samhälle. Klyftan till väljarna ökar. Detta är inte en bra utveckling och ökar politikerföraktet i en tid då inte minst då många i den traditionella medelklassen har en genomsnittligt sämre inkomstförändring och i vissa fall till det sämre. Detta gäller i synnerhet pensionärerna som hela tiden får se sin inkomstbas eroderad. Politikerlönerna måste sänkas och därmed må politikerna tvingas leva i nivå med sina väljare. Den gamla idealiteten som fanns förr hos politikerna måste komma tillbaka . Att vara politiker skall ses som ett kall och det skall definitivt inte vara en smart inkomstkälla och karriärmöjlighet. Det gäller att återgå till de ursprungliga demokratiska idealen med många som deltar i politiken och inte en utvald elit.
Karl-Erik Andersson
Mälargatan 10
72210 Västerås
070-5508360
onsdag 7 december 2011
I debattartikel 7 december av ordf och gruppledare visas följande miljömål
1. Vår elproduktion ska fortsätta att ske koldioxidfritt, gamla kärnkraftsreaktorer byts mot nya säkra och den förnybara energiproduktionen byggs ut.
2. Vi vill öka den lokala energiproduktionen.
3. Energianvändningen ska bli mer effektiv genom användning av ny teknik, genom strängare regler på EU-nivå och genom teknikneutrala stöd.
4. Klimatutsläppen från transportsektorn ska minskas.
5. Klimatutmaningen är också beroende av att vi klarar av att minska regnskogsskövlingen. Ska vi kunna föda alla måste vi värna korallrev och grunda hav, skydda fiskebestånd mot utfiskning, bevara jordarnas mullhalt och kretslopp.
6. Vattenutmaningen är beroende av om vi klarar av att hålla sötvattnet rent och giftfritt och förhindra uttorkning..
7. För att skydda den biologiska mångfalden bör jordbrukets brukningsmetoder ändras.
8. Arealen av skyddade ängs- och hagmarker måste öka. Vi måste minska övergödning av miljöer och vattendrag genom klokare användande av natur eller handelsgödsel.
9. Produktions- och miljömål måste få en balans i skogsbruket där ekosystemet utgör grunden för många arters överlevnad
10. Underhåll och utbyggnad av den traditionella infrastrukturen i vårt land – vägar och järnvägar – under flera decennier eftersatts
Några slutsatser för Västerås är som följd av dessa mål
1. Nuvarande avloppsreningsverk måste flyttas till annan plats pga. störande läge för viktig nybyggnation samt att verket inte fungerar i alla lägen t.ex. vid stora regn
2. Den beslutade samförbränningspannan skall eldas med lokalt och eller regionalt biobränsle. En plan för biobränsleförsörjningen måste tas fram med bl.a. energiskog, hampaodling, halmanvändning, upphandlingsavtal med bönder/skogsägare .
3. En plan för energieffektivisering i boende med komplementär lokal energi i form av solpaneler, solceller, bergvärme och sjövärme.
4. Ingen byggnation på jordbruksmark
5. Offentlig upphandling skall om möjligt enlig lag kräva metoder för biologisk mångfald ,mm mm
6. Vattenplanen skall inrymma åtgärder för näringsfångst och giftutsläpp
7. Undersöka möjligheten att släppa rökgaserna från fjärrvärmeverket i en vattendam för odling av alger. Dessa kan sedan användas som bränsle för uppvärmning och fordonsdrift.
8. Aktiva åtgärder för att öka det kollektiva åkandet på järnäg bla utreda på allvar magnettågsbana till Stockholm
söndag 4 december 2011
Diskussion Fullmäktige om samförbränningsanläggning 1 december
Analys och reflexion av debattens argument och ståndpunkter Först var det en utfrågning av Mälarenergis ledning och ett antal frågor ställdes och besvarades
Därefter kom den politiska debatten då samtliga gruppledare plus några från Mälarenergis styrelse samt en från centern och en från SD yttrade sig. Följande påståenden kom att användas av gruppledarna och dessa redovisas nedan med mina reflexioner och analys.
Fyra påståenden av debattörerna i fullmäktige:
1. Historiskt beslut. Vad gör detta ärende till ett historiskt beslut? Var det storleken på investeringen? Var det räddningen för Västerås och vårt bidrag till lösande av klimatkrisen.? Någon hänvisade nostalgiskt till Gustav Ohlsson(s) som på 60-talet genomdrev beslutet om fjärrvärme. Fjärrvärme var bra och är bra hävdades det utan man nämnde eller visste något om all den nya teknik och nya lösningar som är på väg in. T.ex. Feed-in tariffer för egenproducerad värme och el t.ex. via solvärme eller lokal värmecentral. Vidare värmepumpar, bergvärme och sjövärme som kan komma att konkurrera med fjärrvärme. Solceller och värmepumpar i samverkan. Öppannde för konkurrens på publika värmenät osv Nu handlade det om den teknik som för ögonblicket tycktes mest rationell.
2. Påståendet var att avfall är bra bränsle
Men okunnigheten om den sk avfallstrappan var slående. Men ingen var medveten om att Svensk avfall (en intresseorganisation för kommunala renhållningsföretag som VAFAB) har en nollvision för avfall. Att EU har tagit direktiv om återvinning av allt avfall. Det blir i alla fall lite kvar som går att förbränna men sanningen är att när papper, kartong, plast och trä återvunnits kvarstår mest keramik, tegel sten o liknande som inte går att bränna. Det sades att det finns hur mycket avfall som helst att emot för med ersättning utifrån Europa. Men om Europa i övrigt följer EU-s direktiv om avfallstrappa och om miljöorganisationerna som kämpar för ökad återvinning då blir det inget gratis avfall och väldigt lite att köpa. Det mest rationella för det EU-avfall som blir kvar i varje EU-land blir att göra gas av det och sedan via gasnätet eller biogasdistribution distribuera det tillsammans med naturgas. Transporter av avfallfrån syd och centraleuropeiska länder ger transporter som också skapa koldioxid. Framtiden är heller inte säkerställd genom att vi blir beroende av en energiimport som kan bli besvärlig i en kommande turbulent värld.(Stora nergi och resurskriser är att vänta i världen
3. Miljökonsekvenser
Dessa diskuterades inte eller ytligt. Giftutsläppen debatterades inte kring samförbränningen. Endast koldioxidminskningen togs upp. Den giftiga askan från förbränningen berördes inte. Utsläppen av livsfarligt stoft eller cancerframkallande polyaromatiska kolväten togs inte upp. All förbränning skapar växthusgas och så fort förbränning sker i luft uppstår kväveoxider och dessa är också växthusgas. Förbränning av avfall och biologiska mtrl ökar koldioxidhalten eftersom det som växt under många år under ackumulation förbränns på några minuter.
4. Det är en smart finansiering - Ingen frågade vad den effektiva räntan blir och hur det påverkar taxan. Man ryser lite vid ordet smart finansiering eftersom det var den typen av smarthet som skapade finanskrisen 2008. Är framtiden säkerställd mot den volatiltet som karakteriserar finansmarknaden. Vågar man lita på bankerna efter allt som hänt de senast åren? Är kommunens och Mälarenergis projekt vidare så väl riggat att inga kostnadsöverskridanden sker och att man har den finansiella kontrollen.
Andra lösningar
Slutligen fördes en debatt om panntyp där John Bergström från SD med sakkunnighet argumenterade för andra tekniska lösningar. Synda att John kommer från SD men hans argument tyckets som starka. Finns det en risk att den valda pannan inte kommer att fungera som avsett är en oro han väckt. Måhända måste bränslemixen bli en annan med mer biobränsle.
Evert Jonsson (C) tyckte det var bra för det skulle gynna lokala odlare och skogsägare. Kanske han tänkte på möjligheterna av energiskog, poppel, hybridasp, hampa och halm mm lokala biologiska bränslen (Ganska klok tanke som man kan sympatisera med)
John Bergström nämnde också kärnkraften som möjlighet. Secure och tidigare reaktorer finns inte .
Återigen synd att det är SD för här ligger snart en bra sann och ren lösning för lokal energi
Det dyker upp nu 200 MW(ungefär den nivå som ett framtida Västerås kan efterfrågan dvs 2TWH per år i enrgi) små kärnreaktorer som skulle kunna placeras 200-300 m ner i berggrunden. Det är kompakta tillslutna reaktorer som står några år för att sedan transporteras hen igen till fabriken för omladdning medan den gamla ersätts av en ny
Slutligen ett kardinalfel av politikerna var att lova fortsatt låga priser. Den framtida bilden är komplex och sammanfatt och att förklara att medborgarna trots denna investering måste få högre och högre avgifter år för år och sedan söka säga att en annan lösning med tex mer bioenergi skulle varit dyrare går inte att bevisa.
Om dessutom löftet om billigt avfall från Europa inte kan infrias.. Ja vad säger man då. Då står man där med sin tvättade hals. Är det något politiken skall vara noga med är det skapa förtroende genom att tala sanning i alla delar och när vi inte vet så erkänna okunnigheten
Pentagonism(begrepp av Dwight Eisenhover om sårigheten att styra)
Tyvärr liknar debatten det som ofta hänt i amerikanska kongressen,andra parlament och riksdagar när generalerna kommer med stora och dyra vapensystem och det går inte att säga nej utan poltiken får försvara detta .
Teknokratin har ett övertag över politiken eftersom inte politiken förses med lika starka argumenterade alternativa motlösningar. Det är en fråga om både metod och makt och i detta perspektiv finns egentligen ingen objektiv lösning för vad politiken borde välja för att garantera vära barnbarn en trygg och hälsosam framtid och att vi förvaltar den planet som Gud givit oss på ett gott och kärleksfullt sätt. Tyvärr kan inte dagens beslut alla gånger garantera detta och kunskaperna är inte tillräckligt breda för att det som är bäst för oss förstås.Orsakssammanhangen är komplexa och inte enkla och därför får inte politiekn hemfalla åt förenkling
PLAN B
Beslut är nu tagen om samförbränningspanna. Däremot kvarstår den politiska diskussionen om bränslen.
Vid osäkerhetsbeslut av den grad som nu råder måste en plan B formuleras.
Den kan var en plan för hur man skullle kunna försörja sig med lokla och regionala bränslen tex via Hampaodling,Halm,energiskog mer solvärme ja kanske tom algodling i en damm där röken från pannorna leds under vatten och där alger får växa som skapa ett bränsle. All vägar måste prövas inför de eventualiteter som kan inträffa.
Vem vill spela ryskl roulett(En colt laddas med ett eller fler skott i magasinet men inte all och man sätter den mot tinningen och trycker av . Sannolikheten kn beräknas för självmord.
Diskussion Fullmäktige om samförbränningsanläggning 1 december
Analys och reflexion av debattens argument och ståndpunkter Först var det en utfrågning av Mälarenergis ledning och ett antal frågor ställdes och besvarades
Därefter kom den politiska debatten då samtliga gruppledare plus några från Mälarenergis styrelse samt en från centern och en från SD yttrade sig. Följande påståenden kom att användas av gruppledarna och dessa redovisas nedan med mina reflexioner och analys.
Fyra påståenden av debattörerna i fullmäktige:
1. Historiskt beslut. Vad gör detta ärende till ett historiskt beslut? Var det storleken på investeringen? Var det räddningen för Västerås och vårt bidrag till lösande av klimatkrisen.? Någon hänvisade nostalgiskt till Gustav Ohlsson(s) som på 60-talet genomdrev beslutet om fjärrvärme. Fjärrvärme var bra och är bra hävdades det utan man nämnde eller visste något om all den nya teknik och nya lösningar som är på väg in. T.ex. Feed-in tariffer för egenproducerad värme och el t.ex. via solvärme eller lokal värmecentral. Vidare värmepumpar, bergvärme och sjövärme som kan komma att konkurrera med fjärrvärme. Solceller och värmepumpar i samverkan. Öppannde för konkurrens på publika värmenät osv Nu handlade det om den teknik som för ögonblicket tycktes mest rationell.
2. Påståendet var att avfall är bra bränsle
Men okunnigheten om den sk avfallstrappan var slående. Men ingen var medveten om att Svensk avfall (en intresseorganisation för kommunala renhållningsföretag som VAFAB) har en nollvision för avfall. Att EU har tagit direktiv om återvinning av allt avfall. Det blir i alla fall lite kvar som går att förbränna men sanningen är att när papper, kartong, plast och trä återvunnits kvarstår mest keramik, tegel sten o liknande som inte går att bränna. Det sades att det finns hur mycket avfall som helst att emot för med ersättning utifrån Europa. Men om Europa i övrigt följer EU-s direktiv om avfallstrappa och om miljöorganisationerna som kämpar för ökad återvinning då blir det inget gratis avfall och väldigt lite att köpa. Det mest rationella för det EU-avfall som blir kvar i varje EU-land blir att göra gas av det och sedan via gasnätet eller biogasdistribution distribuera det tillsammans med naturgas. Transporter av avfallfrån syd och centraleuropeiska länder ger transporter som också skapa koldioxid. Framtiden är heller inte säkerställd genom att vi blir beroende av en energiimport som kan bli besvärlig i en kommande turbulent värld.(Stora nergi och resurskriser är att vänta i världen
3. Miljökonsekvenser
Dessa diskuterades inte eller ytligt. Giftutsläppen debatterades inte kring samförbränningen. Endast koldioxidminskningen togs upp. Den giftiga askan från förbränningen berördes inte. Utsläppen av livsfarligt stoft eller cancerframkallande polyaromatiska kolväten togs inte upp. All förbränning skapar växthusgas och så fort förbränning sker i luft uppstår kväveoxider och dessa är också växthusgas. Förbränning av avfall och biologiska mtrl ökar koldioxidhalten eftersom det som växt under många år under ackumulation förbränns på några minuter.
4. Det är en smart finansiering - Ingen frågade vad den effektiva räntan blir och hur det påverkar taxan. Man ryser lite vid ordet smart finansiering eftersom det var den typen av smarthet som skapade finanskrisen 2008. Är framtiden säkerställd mot den volatiltet som karakteriserar finansmarknaden. Vågar man lita på bankerna efter allt som hänt de senast åren? Är kommunens och Mälarenergis projekt vidare så väl riggat att inga kostnadsöverskridanden sker och att man har den finansiella kontrollen.
Andra lösningar
Slutligen fördes en debatt om panntyp där John Bergström från SD med sakkunnighet argumenterade för andra tekniska lösningar. Synda att John kommer från SD men hans argument tyckets som starka. Finns det en risk att den valda pannan inte kommer att fungera som avsett är en oro han väckt. Måhända måste bränslemixen bli en annan med mer biobränsle.
Evert Jonsson (C) tyckte det var bra för det skulle gynna lokala odlare och skogsägare. Kanske han tänkte på möjligheterna av energiskog, poppel, hybridasp, hampa och halm mm lokala biologiska bränslen (Ganska klok tanke som man kan sympatisera med)
John Bergström nämnde också kärnkraften som möjlighet. Secure och tidigare reaktorer finns inte .
Återigen synd att det är SD för här ligger snart en bra sann och ren lösning för lokal energi
Det dyker upp nu 200 MW(ungefär den nivå som ett framtida Västerås kan efterfrågan dvs 2TWH per år i enrgi) små kärnreaktorer som skulle kunna placeras 200-300 m ner i berggrunden. Det är kompakta tillslutna reaktorer som står några år för att sedan transporteras hen igen till fabriken för omladdning medan den gamla ersätts av en ny
Slutligen ett kardinalfel av politikerna var att lova fortsatt låga priser. Den framtida bilden är komplex och sammanfatt och att förklara att medborgarna trots denna investering måste få högre och högre avgifter år för år och sedan söka säga att en annan lösning med tex mer bioenergi skulle varit dyrare går inte att bevisa.
Om dessutom löftet om billigt avfall från Europa inte kan infrias.. Ja vad säger man då. Då står man där med sin tvättade hals. Är det något politiken skall vara noga med är det skapa förtroende genom att tala sanning i alla delar och när vi inte vet så erkänna okunnigheten
Pentagonism(begrepp av Dwight Eisenhover om sårigheten att styra)
Tyvärr liknar debatten det som ofta hänt i amerikanska kongressen,andra parlament och riksdagar när generalerna kommer med stora och dyra vapensystem och det går inte att säga nej utan poltiken får försvara detta .
Teknokratin har ett övertag över politiken eftersom inte politiken förses med lika starka argumenterade alternativa motlösningar. Det är en fråga om både metod och makt och i detta perspektiv finns egentligen ingen objektiv lösning för vad politiken borde välja för att garantera vära barnbarn en trygg och hälsosam framtid och att vi förvaltar den planet som Gud givit oss på ett gott och kärleksfullt sätt. Tyvärr kan inte dagens beslut alla gånger garantera detta och kunskaperna är inte tillräckligt breda för att det som är bäst för oss förstås.Orsakssammanhangen är komplexa och inte enkla och därför får inte politiekn hemfalla åt förenkling
PLAN B
Beslut är nu tagen om samförbränningspanna. Däremot kvarstår den politiska diskussionen om bränslen.
Vid osäkerhetsbeslut av den grad som nu råder måste en plan B formuleras.
Den kan var en plan för hur man skullle kunna försörja sig med lokla och regionala bränslen tex via Hampaodling,Halm,energiskog mer solvärme ja kanske tom algodling i en damm där röken från pannorna leds under vatten och där alger får växa som skapa ett bränsle. All vägar måste prövas inför de eventualiteter som kan inträffa.
Vem vill spela ryskl roulett(En colt laddas med ett eller fler skott i magasinet men inte all och man sätter den mot tinningen och trycker av . Sannolikheten kn beräknas för självmord.
Diskussion i Västerås kommunfullmäktige om samförbränningsanläggning
Analys och reflexion av debattens argument och ståndpunkterFörst var det en utfrågning av Mälarenergis ledning och ett antal frågor ställdes och besvarades
Därefter kom den politiska debatten då samtliga gruppledare plus några från Mälarenergis styrelse samt en från centern och en från SD yttrade sig. Följande påståenden kom att användas av gruppledarna och dessa redovisas nedan med mina reflexioner och analys.
Fyra påståenden av debattörerna i fullmäktige:
1. Historiskt beslut. Vad gör detta ärende till ett historiskt beslut? Var det storleken på investeringen? Var det räddningen för Västerås och vårt bidrag till lösande av klimatkrisen.? Någon hänvisade nostalgiskt till Gustav Ohlsson(s) som på 60-talet genomdrev beslutet om fjärrvärme. Fjärrvärme var bra och är bra hävdades det utan man nämnde eller visste något om all den nya teknik och nya lösningar som är på väg in. T.ex. Feed-in tariffer för egenproducerad värme och el t.ex. via solvärme eller lokal värmecentral. Vidare värmepumpar, bergvärme och sjövärme som kan komma att konkurrera med fjärrvärme. Solceller och värmepumpar i samverkan. Öppannde för konkurrens på publika värmenät osv Nu handlade det om den teknik som för ögonblicket tycktes mest rationell.
2. Påståendet var att avfall är bra bränsle
Men okunnigheten om den sk avfallstrappan var slående. Men ingen var medveten om att Svensk avfall (en intresseorganisation för kommunala renhållningsföretag som VAFAB) har en nollvision för avfall. Att EU har tagit direktiv om återvinning av allt avfall. Det blir i alla fall lite kvar som går att förbränna men sanningen är att när papper, kartong, plast och trä återvunnits kvarstår mest keramik, tegel sten o liknande som inte går att bränna. Det sades att det finns hur mycket avfall som helst att emot för med ersättning utifrån Europa. Men om Europa i övrigt följer EU-s direktiv om avfallstrappa och om miljöorganisationerna som kämpar för ökad återvinning då blir det inget gratis avfall och väldigt lite att köpa. Det mest rationella för det EU-avfall som blir kvar i varje EU-land blir att göra gas av det och sedan via gasnätet eller biogasdistribution distribuera det tillsammans med naturgas. Transporter av avfallfrån syd och centraleuropeiska länder ger transporter som också skapa koldioxid. Framtiden är heller inte säkerställd genom att vi blir beroende av en energiimport som kan bli besvärlig i en kommande turbulent värld.(Stora nergi och resurskriser är att vänta i världen
3. Miljökonsekvenser
Dessa diskuterades inte eller ytligt. Giftutsläppen debatterades inte kring samförbränningen. Endast koldioxidminskningen togs upp. Den giftiga askan från förbränningen berördes inte. Utsläppen av livsfarligt stoft eller cancerframkallande polyaromatiska kolväten togs inte upp. All förbränning skapar växthusgas och så fort förbränning sker i luft uppstår kväveoxider och dessa är också växthusgas. Förbränning av avfall och biologiska mtrl ökar koldioxidhalten eftersom det som växt under många år under ackumulation förbränns på några minuter.
4. Det är en smart finansiering - Ingen frågade vad den effektiva räntan blir och hur det påverkar taxan. Man ryser lite vid ordet smart finansiering eftersom det var den typen av smarthet som skapade finanskrisen 2008. Är framtiden säkerställd mot den volatiltet som karakteriserar finansmarknaden. Vågar man lita på bankerna efter allt som hänt de senast åren? Är kommunens och Mälarenergis projekt vidare så väl riggat att inga kostnadsöverskridanden sker och att man har den finansiella kontrollen.
Andra lösningar
Slutligen fördes en debatt om panntyp där John Bergström från SD med sakkunnighet argumenterade för andra tekniska lösningar. Synda att John kommer från SD men hans argument tyckets som starka. Finns det en risk att den valda pannan inte kommer att fungera som avsett är en oro han väckt. Måhända måste bränslemixen bli en annan med mer biobränsle.
Evert Jonsson (C) tyckte det var bra för det skulle gynna lokala odlare och skogsägare. Kanske han tänkte på möjligheterna av energiskog, poppel, hybridasp, hampa och halm mm lokala biologiska bränslen (Ganska klok tanke som man kan sympatisera med)
John Bergström nämnde också kärnkraften som möjlighet. Secure och tidigare reaktorer finns inte .
Återigen synd att det är SD för här ligger snart en bra sann och ren lösning för lokal energi
Det dyker upp nu 200 MW(ungefär den nivå som ett framtida Västerås kan efterfrågan dvs 2TWH per år i enrgi) små kärnreaktorer som skulle kunna placeras 200-300 m ner i berggrunden. Det är kompakta tillslutna reaktorer som står några år för att sedan transporteras hen igen till fabriken för omladdning medan den gamla ersätts av en ny
Slutligen ett kardinalfel av politikerna var att lova fortsatt låga priser. Den framtida bilden är komplex och sammanfatt och att förklara att medborgarna trots denna investering måste få högre och högre avgifter år för år och sedan söka säga att en annan lösning med tex mer bioenergi skulle varit dyrare går inte att bevisa.
Om dessutom löftet om billigt avfall från Europa inte kan infrias.. Ja vad säger man då. Då står man där med sin tvättade hals. Är det något politiken skall vara noga med är det skapa förtroende genom att tala sanning i alla delar och när vi inte vet så erkänna okunnigheten
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)