tisdag 15 mars 2011

En seriös bedömning behövs efter Japans extrema jordbävning och dess kärnkraft
















Kärnkraftsolyckan i Japan tyder på att man tänkt fel när man inte garderat sig tillräckligt kraftigt för tsunami och extrema jordbävningar. Detta kommer säkert att få ett rättsligt efterspel för det japanska elbolaget. Å andra sidan har japanerna kontroll över situationen och trots en av historiens kraftigaste jordbävningar har väldigt få personer skadats till följd av kärnkraftshaveri och utsläppen är mycket små. Säkerhetsnormerna för kärnkraften är högst ställda jämfört med det som gäller för andra energibranscher. Det dör väldigt många varje år tack vare fossil- och bioförbränning i pannor och motorer genom spridning av mikrostoft och tjärämnen. Bara i Sverige dör 5000 människor per år till följd av nanopartikelstort stoft som tränger in i kroppen via luftvägarna orsakat av förbränning. Analysen av det som hänt i Japan bör nu göras sakligt och med en klok bedömning.

Förnyelsebar energi och energieffektivisering kan inte globalt ersätta både kärnkraften och fossilenergin i form av kol, olja och gas. För knappt ett år sedan präglades nyheterna av oljekatastrofen utanför USA; s östkust och frågan ställdes om man skall djupborra efter olja under havets botten. De ekonomiskt utvinningsbara olje- och gasreserverna minskar och därför förbereder många energibolag borrning av olja i polartrakterna, utnyttjande av tjärsanden I Kanada och produktion av bränsle från stenkol. Detta skulle innebära en stor miljökatastrof innebärande allvarligt hot mot folkhälsa och biologisk mångfald.
En seriös och lugn analys borde leda till att kärnkraften utvecklas och att säkerhetsnivån ytterligare ökas. Något alternativ till detta kan svårligen hittas i en värld där jordens befolkning kommer att öka 50 % fram till 2050 och det är illusoriskt att tro att vi genom mindre förbrukning av varor kan spara oss ur försörjningskrisen då majoriteten av jordens befolkning ännu inte har en tillräcklig levnadsnivå.

Inga kommentarer: