torsdag 3 mars 2011

Förbränningens hälsorisker







5000 människor dör varje år till följd av stoftpartiklar i avgaser från förbränning i fjärrvärmeverk, explosionsmotorer och dubbdäck. Dessa små partiklar beter sig som s.k. nanopartiklar som tränger långt in i kroppen via luftvägar och orsakar inflammationer och på sikt kan orsaka cancer. Det räcker inte med att stoppa dubbdäckens användning för de går att mäta men de andra partiklarna från förbränning som inte lätt kan mätas går bara in i kroppen.

Det är alltmer viktigt att skydda sig mot gifter bl.a. tjärgifter från förbränning, mikrostoft, kvicksilver och tungmetaller som bl.a. kan ge cancer, astma, nervskador och kromosomförändringar genom ofullständig förbränning av bränslen såsom ved, kol och diesel. Detta är anledning att långsiktigt dra ned förbränning och att skapa värme och elenergi på annat sätt än genom förbränning.
Den smutsiga eldningen runt tropikerna från de fortfarande fattiga länderna ser man från rymden som en gul dimma runt jordklotet av ofullständigt förbrända produkter från ved och kogödseleldar. I vår utvecklade värld är vi kanske något bättre genom att vi förbränner i pannor och motorer men det är fortfarande katastrofala mängder gifter och stoft som går ut i luft och vatten. Gifthalterna i många vatten t.ex. hamnbassängen i Västerås är betydande.
Det är anledning (förutom klimathot) till att på lång sikt begränsa förbränning i samband med fjärrvärme, elproduktion och fordonsdrift. Solenergi, vattenkraft, bergvärme, vindkraft och kärnkraft är därför att föredra som långsiktig strategi.

Inga kommentarer: