måndag 3 december 2012
Fatalt baklängesresonemang om elproduktion snedvrider fjärrvärmedebatten Insändare i VLT 4 december 2012
Fatalt baklängesresonemang om elproduktion snedvrider fjärrvärmedebatten
I VLT-insändare den 13 och 16 november påpekas att även elkraft produceras i kraftvärmeverket och att detta skulle vara smart. ”El och värme produceras i balans” säger man vilket ger intryck av att det finns någon bästa fördelning mellan elkraft och värme. Fakta nedan talar för, att den bästa fördelningen är när ingen elkraft produceras, vilket även har ha den fördelen att avfallsimport blir onödig och då kan värmeverket faktiskt flyttas bort från Mälarstranden till förmån för nya bostäder och rekreationsområden och hamnen kan avvecklas.
Insändaren den 11 november säger helt riktigt att ”Kraftverket i Västerås är byggt för att förse Mälarenergis kunder med värme”. Mälarenergi (ME) bör då fokusera på denna uppgift och avveckla elproduktionen? Det verkar som om ME ledningen till varje pris vill att värmen ska vara en biprodukt av elproduktion i ett s.k. kondenskraftverk. Detta är ett baklängesresonemang som förvrider diskussionen om fjärrvärmen i Västerås. Sant är, att om den primära uppgiften är att producera elkraft så ökar den totala verkningsgraden för kraftverket från cirka 40% till 95% om spillvärmet från turbinen kan användas för fjärrvärme. Men om värmeproduktion är det primära, såsom anges i citatet ovan, ökar verkningsgraden inte genom utökning med elproduktion. Ren värmeproduktion i ett härför konstruerat värmeverk har redan en verkningsgrad av cirka 95%.
Därför är det bäst att konstruera och driva fjärrvärmeverket för enbart värmeproduktion vilket minskar bränslebehovet och utsläppen. Avveckling av elproduktionen gör att avfallsimport inte behövs!
Det bidrag som ME:s elproduktion lämnar till den svenska elkraftförsörjningen har ingen avgörande betydelse för landets elförsörjning och då kan det inte vara smart att importera mer eller mindre farligt avfall för att ME ska kunna fortsätta att producera el.
På sikt blir fjärrvärme i utbredda villaområden för dyr dels pga. ökande bränslepriser och dels, och kanske mest, därför att kostnaden för underhåll av distributionsnätet blir oacceptabelt hög. Lösningen är därför följande:
1. Producera enbart värme och dimensionera värmeverket för denna uppgift.
2. Avveckla successivt fjärrvärme för villor under en period av 10-15 år genom att underlätta installation av uppvärmningssystem med ackumulatortank, solfångare och bergvärme i nuvarande och framtida villor.
3. Använd fjärrvärme i framtiden endast för stadskärnans huskomplex där distributionsnätet kan förläggas i husens källare för att underhållet ska underlättas.
NALE, Nätverket för användning av lokala energitillgångar
Karl-Erik Andersson
Georg Lagnerius
Åke Rullgård
lördag 10 november 2012
Fjärrvärme – är den prisvärd och skonsam för miljön? Insändare 10 nov i VLT
Fjärrvärme – är den prisvärd och skonsam för miljön?
VLT-insändaren 2012-11-01 med rubriken ”Fjärrvärme – prisvärt och skonsamt för miljön” av Niklas Gunnar, värmechef vid Mälarenergi, innehåller intressanta och skrämmande uppgifter samtidigt som viktiga och lika skrämmande uppgifter förbigås.
1. I artikeln relateras, såsom exempel Mälarenergis förmenta strävan att ”leva upp till kundernas ägarnas krav”, ett exempel på kostnader för en pågående förnyelse av 700 meter huvudledning till ett pris av 20 miljoner kr. Fjärrvärmenätet är enligt uppgift på Mälarenergis hemsida cirka 70 mil, dvs. 700000 meter, vilket innebär att det skulle kosta 20000 miljoner kr, dvs. 20 miljarder kr, att förnya nätet. Detta belopp ska slås ut över 40 år som enligt insändaren är åldern på nätet vilket innebär 500 miljoner kr per år, eller cirka 33000 kr per år på var och en av de 15000 fjärrvärmeabonnenterna. Denna kostnad kommer att öka år från år i takt med den allmänna kostnadsutvecklingen. Detta är mer än vad en normal abonnent betalar för all förbrukad värme under ett år, övriga värmeproduktionskostnader oräknade. Man måste då ifrågasätta insändarens uppgifter om att ”Mälarenergi finansierar sina egna kostnader fullt ut via de avgifter som tas ut av kunden, inte via kommunalskatten”.
Låt oss anta och hoppas att det exempel som anförs är ett extremt dyrt fall, säg hela 10 gånger mer än normalfallet, vilket ger 3500 kr per år och abonnent. För detta belopp får en abonnent cirka 3500 kWh el som om den används i en bergvärmepump ger, lågt räknat, cirka 10000 kWh (3x3500) för uppvärmning av sitt hus. Underhållskostnaden för fjärrvärmenätet svarar alltså mot mer än 50% av uppvärmningskostnaden per hus och år även om all uppvärmning skulle ske via bergvärme. Bergvärmealternativet är dessutom helt harmlöst för miljön. Tar man hjälp av solfångare och ackumulatortank betalas hela uppvärmningskostnaden med vad det kostar att betala underhållet av fjärrvärmenätet! Denna kalkyl som baseras på uppgifter från värmechefen visar tydligt att fjärrvärme inte är något prisvärt alternativ för husuppvärmning i dessa dagar.
2. I artikeln påstås att ”Det är prisvärt och dessutom skonsamt för miljön då vårt kraftvärmeverk producerar både el och värme samtidigt. Bättre och enklare än om varje hus skulle värmas separat.” Det är svårt att uppfatta någon logik i detta citat som bara kan beskrivas som meningslös ordstapling. På 1960-talet då fjärrvärmeverken började byggas var det förvisso så att det blev bättre miljö genom central rening av avgaserna från den tidens olja, men det var då det. Nu eldas kraftvärmeverken med olika fasta bränslen varav vissa, speciellt sopor, ger upphov till farliga restprodukter i form av bl.a. aska och filterrestprodukter som kan ge svåra miljöproblem. Om detta säger värmechefen inget i sin VLT-artikel och detta är illavarslande.
Ovanstående synpunkter och fakta gör att man allvarligt måste ifrågasätta om Mälarenergi uppfyller det som värmechefen anger: ”I våra ägardirektiv uppdrar Västerås stad åt Mälarenergi att agera utifrån affärsmässig samhällsnytta. Vi har även ett uppdrag att verka för användandet av mindre fossila bränslen vid Kraftvärmeverket och kvalitetssäkra leveranserna till våra kunder.” Det må vara så att dessa direktiv gäller men de får inte hindra att Mälarenergi söker andra vägar än fjärrvärme för användande av mindre fossila bränslen och kvalitetssäkring leveranserna till kunderna. Den som anser sig professionellt sköta husuppvärmningsfrågan i Västerås måste kunna lyfta blicken och se om det kan finnas bättre, ekonomiskt som leveranssäkerhetsmässigt, alternativ än fjärrvärme.
Karl-Erik Andersson
Georg Lagnerius
Åke Rullgård
Nätverket för användning av lokala energitillgångar
söndag 16 september 2012
Återvinn mer energi art.17 september i VLT
ÅTERVINN MER ENERGI
Mälarenergis styrelse och ledning borde läsa boken PLAN B 4.0 Uppdrag: rädda civilisationen.Så heter en bok av amerikanen Lester Brown! I boken hävdas bl.a. följande: Sätten att producera, hantera och göra sig av med material i vår moderna soptillväxtekonomi är ett slöseri inte bara med materialen utan också med energin. Genom minskad materialanvändning kan man spara enorma mängder energi. Återvunnen plast kräver endast 20 procent av energin. Framställningen av återvunnet papper använder bara 64 procent av energin – och dessutom långt färre kemikalier. Om världens återvinningsgrad för dessa material skulle höjas till den nivå som redan uppnåtts i de mest effektiva samhällena skulle koldioxidutsläppen minska brant. Eftersom en stor del av industrins användning av fossila bränslen går åt till råvaror för att tillverka plaster och andra material, kan ökad återvinning minska råvarubehovet. Den stora utmaningen för städer som vill spara energi är att återvinna så många komponenter som möjligt i städernas avfallsflöde. Praktiskt taget alla pappersprodukter, inte bara tidningar och tidskrifter, kan numera återvinnas, inklusive paket för frukostflingor, reklambrev och papperspåsar. Man kan också återvinna metaller, glas och de flesta plaster. Köks- och trädgårdsavfall kan omvandlas till biogas och växtnäring.
Efter läsning av denna bok borde de flesta inse att förbränning av importerat avfall är förkastligt och att det enda riktiga är användning av lokala energiresurser.”
torsdag 13 september 2012
Förbättra politiken genom mer öppen debatt innan förslag läggas.
Göran Thorsell skriver 12 september i VLT att det är ett löjes skimmer över Västerås politiker. Jag vill dock inte använda dessa ord för att karakterisera politiken men i sakfrågan har han rätt. De prioriteringar som partierna gör stämmer många gånger inte överens med partiprogrammen. Flera partier som uttalar att de vill fokusera på barn- och ungdom gör det inte eller gör det ofullständigt. Politiker som vill komma tillbaka måste kunna läsa sina egna partiprogram och leverera det som står i dessa. Väljarna å sin sida måste dra sina slutsatser inför nästa val. Att inte vilja bygga en skateboardpark och istället utreda skidtunnel är exempel på detta. De politiker som vill satsa på att förbättra lärarnas arbetsförhållanden måste göra på ett påtagligt sätt och inte bara säga det. En ökad öppen debatt i kommun genom massmedia och i offentliga möten innan förslag och budgetar läggs skulle skapa bättre politik och utveckla politikerna på ett positivt sätt.
måndag 3 september 2012
Västerås flygplats är ett nationellt intresse
Flyget kommer att expandera kraftigt under kommande decennier genom fortsatt globalisering.. Miljöproblem kring flyget löses genom nya bränsleeffektiva flygplansmodeller, smart ruttplanering och biobränslen. Flyget till och från Mälardalsregionen kommer att öka kraftigt. I stället för att expandera på Arlanda kan flygbolag välja att lokalisera sig till olika flygfält i närheten av varandra tex Västerås. Det blir på sätt billigare att bygga ut kapaciteten. Flera flygfält måste finnas i Mälardalen för framtida expansion. Flygfält i Mälardalen kompletterar varandra och konkurrerar inte. Snabbare förbindelser till Arlanda från Västerås kan paradoxalt nog hjälpa Västerås till expansion. Politiken måste syfta till att skapa en Mälardalsregion med flera livskraftiga flygfält varav ett är Västerås
söndag 2 september 2012
Inget fel på el utan tvärtom det bästa
VLT skriver i sin ledare den 30 augusti att el är den bästa energiformen och det är inte svårt att hålla med. Om bilarna drevs med el krävs bara en fjärdedel av den energioförbrukning som fordonsparken konsumerar eftersom eldrift är 4 gånger effektivare än fossil- och biodrivmedel. Våra bostäder kan förses med solpaneler, värmepumpar och elpatroner som drivs med el. En sådan lösning kräver endast 20 % av dagens totala energiförbrukning för uppvärmning . Sålunda en ökad elanvändning innebär en mycket stor effektivisering och totalt sett minskad energikonsumtion. Då elen kan produceras med ren förnyelsebar energi och ny kärnkraft är framtidslösningen given.
Karl-Erik Andersson Grön socialliberal
Mälargatan 10
72210 Västerås
070-5508360
Kea 20120830
tisdag 28 augusti 2012
Miljöproblemen är stora i Mälaren
Denna sommar har en tjock grönalgsgröt funnits i Mälaren minst en hel månad och många säger att de aldrig ha upplevt något sådant tidigare. Med sommarens regn har massor med gödningsämnen och gifter förts ut i Mälaren via dagvatten och avrinning från jord och skogsbruk. Brädningar från avloppsreningsverket vid de stora regnen har också medfört att icke lämpliga bakterier förs ut i Mälaren. Utöver detta vet man att Mälarens vatten är en giftcocktail av olika gifter såsom tungmetaller och cancerframkallande tjärämnen som skapats vid förbränning i bl.a. Mälarenergis pannor och bilars förbränningsmotorer. På senare tid har det också framkommit att vattnet innehåller mikrofibrer från plast som också negativt påverkar djurliv och sålunda även det är riskabelt för människor. Slutsatsen är att miljöproblemen måste tas på allvar och att kraftfulla åtgärder måste sättas in om Mälaren skall fortsätta att vara råvattentäckt, bad och rekreationssjö. Tecknen på katastrof är tydliga vid att betrakta hur Mälarvattnet ser ut vid stränderna.
söndag 26 augusti 2012
Tillväxttänkandet leder inte till lycka.
Tillväxttänkandet leder inte till lycka.
Undertecknad vill instämma med Kurt Grebner (VLT14/8) och Olle Berg (Vlt21 augusti) kritik av tillväxttänkandet.
Planeten Jordens resurser överutnyttjas och detta leder till naturförstöring och reduktion av biologisk mångfald. Om utvecklingen får fortgå på det sätt som den nu gör kommer många katastrofer att drabba mänskligheten bl.a. förgiftning, översvämningar, svält, sötvattenbrist och krig.
Tillväxttänkandet leder inte till lycka.
Många politiska ideologier t.ex. nyliberalismen har på senare år inneburit moraliskt förfall. Pengar, materialism och att alla är sin egen lyckas smed har dominerat. En sådan fokusering leder till minskad moral. Denna utveckling skapar inte den mening med livet som många egentligen söker utan skapar andlig tomhet. Kall materialism får inte känneteckna politik och ekonomi i framtiden. Egoismen måste bytas mot ett gemenskapstänkande där vi alla tillhör samma familj(oavsett ras, kön eller kultur) och är beredda att ta hand om varandra. Den kristna kärlekstanken måste bli ett riktmärke för ekonomi, politik och samhälle.
Dagens mått på ekonomisk tillväxt är otillräckliga och måste bytas mot mått som mäter icke materiell tillväxt (bl.a. utbildning, kultur, hälsa, brottsförebyggande) och tillväxt av hållbara resurser (t.ex. förnyelsebar energi och hållbar matproduktion). Det innebär att den materiella överkonsumtion som rika länder och människor står för minskas något.
Karl-Erik Andersson Grön Socialliberal
onsdag 18 juli 2012
Debatt VLT den 17 juli EU-krisen handlar om brist på tillit
EU-krisen handlar om brist på tillit
Fattiga pensionärer i lång soppkökskö, arbetslösa ungdomar utan framtidstro, bistra politiker som presenterar ännu ett sparpaket. Finanskrisen i Europa verkar aldrig ta slut. Men vad handlar den egentligen om? Främst om bristande moral, hävdar allt fler. Det visar att Europa inte kan spara sig ur krisen . Det handlar om solidaritet och därför måste en politik komma till stånd som både ökar den ekonomiska aktiviteten och tar itu med de sociala problemen. De som tycker att varje stat får klara sig själv saknar empati och är den bästa garanten för social oro. Att skapa tillit social tillit ger ett samhälle med mindre korruption och mer demokrati. Samordning och centralisering av den ekonomiska politiken i EU handlar om solidaritet, omtanke, moral och en hållbar social och ekologisk utveckling.
Karl-Erik Andersson Grön socialliberal
<Karl-Erik Andersson Grön socialliberal
tisdag 17 juli 2012
Rädda Mälaren och vårt vatten .
Insändare 16 juli i VLT
Rädda Mälaren och vårt vatten .
Den senaste tidens regn har avslöjat bristerna i vårt kommunala avloppssystem. Avloppsreningsverket bräddas och orenat vatten leds också ut i Västeråsfjärden via konstruerade spillvattenbrunnar som innehåller extrema halter av e-colibakterier som kommer ut i Mälaren råvattentäkten. Men också bristerna i dagvattensystemet blottas och massor med vatten innehållande gift, näringsämnen och bakterier rinner också ut. Gifterna finns där hela tiden med vid dessa regn läcker markens och deponiernas dolda gifter ut. Västerås liksom flera kommuner kring Mälaren lever farligt ur hälsosynpunkt. Fortfarande finns ingen reservvattentäkt. Föreslagna åtgärder i vattenplan är alltför långsamma. Politikerna måste se allvaret i problematiken och vidta åtgärder med ökad snabbhet för att undvika kommande vattenkatastrofer i Västerås kommunen och Mälaren. Nytt tätt avloppssystem för spillvatten (WC ) måste byggas och underhållas som inte spiller över förorenat avloppsvatten till dagvattensystemet som rinner rakt ut i Mälaren. Ren energiproduktion med säkra transporter och deponier för restprodukterna måste också åstadkommas för att säkerställa framtiden utan risk för vårt dricksvatten som tas från Västeråsfjärden.
Karl-Erik Andersson och Georg Lagnerius
tisdag 10 juli 2012
Urinen är en viktig lokal resurs
Artikel inför i VLT den 7 juli
Urinen är en viktig lokal resurs
Gödsla rätt står det i sista MIMER- numret av HEMMA HOS nr 2 2012. Men urin nämns inte med ett ord Varje människa producerar gödning till ca 250 m² spannmål som varje person behöver. Därför borde urinen användas som lokalt producerad gödning. Detta är en resurs som idag bara spolas bort. Västerås invånare som är ca 137 000 ger möjlig gödning till 35.000 hektar åker (35000 fotbollsplaner). I dag går denna gratisnäring rakt ut i Västeråsarnas råvattentäkt och förorsakar övergödning. Att använda urinen innebär också en energibesparing. Vi måste lära oss att använda de lokala resurserna och få små naturliga kretslopp. Det kan inte vara omöjligt att hitta lämpliga tekniska lösningar för detta.
Karl-Erik Andersson och Georg Lagnerius NALE- Nätverket för användning av lokala energiresurser
Mälargatan 10
72210 Västerås
070-5508360
Kea2012-07-04
onsdag 27 juni 2012
Stora investeringar i infrastruktur behövs
Artikel i VLT den 26 juni 2012
Stora investeringar i infrastruktur behövs
Arbetspendlingen till och från Västerås ökar. Men trots att resenärerna blivit fler, har inte kapaciteten ökat vilket bidragit till problem med förseningar och trängsel. Huvuddelen av pendlingen ca 80-90% sker via bil idag. Men hur skulle situationen se ut om 6-7 ggr fler skulle färdas kollektivt vilket kan vara ett miljömål? Beslutade utbyggnader är otillräckliga. Investeringar må göras i nya busslinjer, konventionella tåg, och rälsbundna höghastighetståg . På sträckan Västerås-Stockholm bör också en magnettågsbana anläggas för säker framfart i höga hastigheter.
Dagens ekonomi medger inte dessa enorma investeringar. Det behövs en politisk och finansiell kreativitet för de miljömässigt nödvändiga investeringsbehoven om inte ett trafikkaos skall uppträda. Uteblivna investeringar innebär stagnation.
Kea120526
måndag 25 juni 2012
Bästa sätt slippa uranbrytning är en ny generations reaktorer
Artikel i VLT jag skrev den 21 juni
Bästa sätt slippa uranbrytning är en ny generations reaktorer
Linn Aldén beskriver i artikel den 19 juni den förvirrade debatten om olika energislag med en viss ironi. Men framtidsbilden är inte svart och vit utan den har många nyanser och färger. År 2050 kan minst 70 % -90 % av energin komma från förnyelsebara källor såsom sol-, vind- geo- och vattenkraft samt biomassa. Den intressanta frågan är vad som händer med kärnkraften i denna framtidsbild. Kärnenergin har använts sedan slutet av andra världskriget för kärnvapen och för energialstring. Det innebär att det idag ligger klyvbart uran och plutonium i flera länders vapenarsenal. Kärnreaktorerna har under denna tid producerat massor med kärnavfall som man diskuterar att deponera för lagring i över hundratusen år och vem kan garantera säkerhet under så lång tid. Men detta avfall liksom det som ligger i vapenförråden skulle kunna brytas ned till ämnen med en sönderfallstid mindre än 200 år under energialstring. Detta är 4.e generationens reaktorer. Kunskapen finns numer på bl.a. Kungliga Tekniska Högskolan och en försöksreaktor skulle kunna byggas i t.ex. Oskarshamn. Vårt nuvarande förråd av kärnavfall räcker i 5000 år för vår energiproduktion. Inget mer uran behöver då brytas . Slutsatserna av detta är att enda sättet att bli med det kärnavfall som redan finns är att omvandla det till mindre radioaktiva ämnen och samtidigt utvinna energin i en ny generation av reaktorer Karl-Erik Andersson Grön Liberal Mälargatan 10 72210 Västerås KEA2012-06-20
måndag 11 juni 2012
Kan materiella system skapa lycka?
En uppgörelse med nationalekonomin
I min ungdom vid universitetsstudier i nationalekonomi trodde jag nästan att lyckan kunde skapas genom en matematisk modell. Man puttar in en viss mängd arbetskraft, vissa råvaror och en massa kapital och efter manipulerande av räntor, skatter mm så kommer lycka ut på andra ändan i forma av bilar, hus, mat . Ju mer man puttar in och ju snabbare man gör ju mer och snabbar ökar lyckan. Men idag vet jag att det inte är så. Materiell konsumtion ger lycka bara upp till en viss nivå dvs. undvika törst, hunger och kyla , slippa våld m.m. Men sen kommer överkonsumtionen och den börjar tom skapa olycka och utarmning av ändliga resurser. Överkonsumtionen är heller inte hållbar och skapar tom ohälsa. Den matematiska och materiella modellen skapar inte lycka
Nej lycka skapas av något annat. Lycka skapas genom omtanke och kärlek mellan människor och för att detta skall fungera krävs en sammanhållande Gudstro. Med en rimlig solidaritet kan mycket åstadkommas. Med detta följer att lyckan kan uppnås till en del oberoende av den materiella nivån. Därför är det möjligt att skapa ett hållbart världssamhälle. Det är all anledning att ifrågasätta dagens tillväxtbegrepp.Den icke materiella kan ökas medan den materiella stagnerar efter en viss nivå.
onsdag 30 maj 2012
Materialåtervinning bättre än avfallsbränning Semniarium idag 31 maj i Stadsbibliotekets hörsal Västerås kl 18.30
Insändare som jag gjorde idag den 31 maj 2012
Materialåtervinning bättre än avfallsbränning
Dan Gall menar den 26 maj i VLT att avfallsbränning ger ett bra energitillskott och att man kan hålla giftproblematiken under kontroll. Men det är ett direkt felaktigt påstående. Avfallsbränningen ger mycket svårhanterliga rökgaser, stoftpartiklar och mycket giftig aska som måste deponeras. Gifter via röken och kondensvatten ackumuleras i atmosfär, mark, vatten och sjösediment. Så småningom når man en punkt då gifteffekterna slår fullt ut mot liv och hälsa. Trots miljödomarnas gränsvärden går tillräckligt mycket gift ut. Den giftiga askan måste lagras långsiktigt med risk för läckage i grundvatten och vattendrag.
Ett hållbart alternativ till avfallsbränning är materialåtervinning och om hela EU tillämpade den skulle klimatmålen nås med råge då detta skulle spara mer energi än vad som vinns genom förbränning. Svensk avfall en intresseorganisation för kommunala avfallsverk har en nollversion vad gäller avfall. Då plast, kartong, papper, tidningspapper och trä återvunnits finns mindre än 10 % kvar i huvudsak matavfall som kan rötas eller förgasas till biogas. Återanvändning, återvinning och biogas tar hela sopberget och några deponier kommer då inte att behövas.
PÅ 1950-talet fanns det läkare som påstod att det var ofarligt att röka om man använde filtercigaretter. Idag vet vi bättre. Nu i dessa krisartade tider måste klimatkrisen, överutnyttjande av planetens resurser samt kommande kemikalieförgiftningar mötas med alla till buds stående åtgärder.
Karl-Erik Andersson Grön Liberal
Mälargatan 10
72210 Västerås
070-5508360
2012-05-26
tisdag 29 maj 2012
hearing och diskussion om användning av lokala energitillgångar 31 maj 2012 i stadsbibliotekets hörsal kl 18.30
Varmt Välkomna
Studieförbundet Vuxenskolan och
Nätverket för användning av lokala energitillgångar, NALE
Ni inbjuds till hearing och diskussion om användning av lokala energitillgångar 31 maj 2012 i stadsbibliotekets hörsal kl 18.30
Program:
1. Kort presentation av systemlösningar för uppvärmning av bostäder med användning av lokala energitillgångar
2. Hearing av de politiska partiernas inställning till användning av lokala energitillgångar
- Användning av lokala energitillgångar t.ex. sol, grot, halm, energigrödor, hästgödsel , rötslam mm
- Omställning till en lokal energiförsörjning för boende och transporter som skulle kunna skapa nya jobb främst för ungdomar
- Utveckla fler företag
- Stimulera lantbruksnäringen
- Skapa långsiktig hållbar energiförsörjning för boende och transporter i en osäker global omvärld
- Utveckla näringslivet i Västerås.
Partiföreträdare
b>
Vänsterpartiet Robert Klerfors
Socialdemokraterna Carin Lidman
Miljöpartiet Miakel Vilbaste
Centerpartiet Magnus Ekblad
Folkpartiet Henrik Östman
Kristdemokraterna Sture Thorseng
Moderaterna Thomas Salzman
Sverigedemokraterna Ej meddelat namn men vill deltaga
torsdag 24 maj 2012
Välkommen 31 maj kl 18.30 Stadsbibliotekets hörsal i Västerås Seminarium och utfrågning av politiker om användning av lokala energi för boende
Följande frågor kommer att tas upp för kommentarer från de närvarande politikerna:
- Användning av lokala energitillgångar: sol, energigrödor, flis, grot, halm, pellets, rötslam ved, m.m. för husuppvärmning i Västerås
- Omställning till ett system för husuppvärmning och transporter som utnyttjar lokala energitillgångar och som skapar nya jobb, främst för ungdomar
- Utveckling av nya företag och stimulans av lantbruksnäringen som följd av det nya systemet
- Utveckling av näringslivet i Västerås.
- Förberedelse för långsiktig, hållbar energiförsörjning för husuppvärmning och transporter i en osäker, global omvärld
Partiföreträdare
b>
Vänsterpartiet Robert Klerfors
Socialdemokraterna Carin Lidman
Miljöpartiet Miakel Vilbaste
Centerpartiet Magnus Ekblad
Folkpartiet Henrik Östman
Kristdemokraterna Sture Thorseng
Moderaterna Thomas Salzman
Sverigedemokraterna Ej meddelat namn men vill deltaga
Du är välkommen att skicka synpunkter på denna hearing, förslag och frågor om framtida energiförsörjning till någon av följande adresser:
Studieförbundet Vuxenskolan och
Nätverket för användning av lokala energitillgångar, NALE
Karl-Erik Andersson
karlerikandersson@tele2.se
Georg Lagnerius
lagnerius@telia.com
Åke Rullgård
pidoc@swipnet.se
lördag 5 maj 2012
Ni inbjuds till hearing och diskussion om användning av lokala energitillgångar 31 maj 2012 i stadsbibliotekets hörsal kl 18.30
Program:
1. Kort presentation av systemlösningar
för uppvärmning av bostäder
med användning av lokala energitillgångar
2. Hearing av de politiska partiernas inställning till användning av lokala energitillgångar
De politiska partierna utfrågas av Karl-Erik Andersson, Georg Lagnerius , Owe Lundgren och Åke Rullgård (Utfrågningspanelen kommer agera helt opolitiskt)
De frågor vi vill fokusera på är partiernas inställning till
- Användning av lokala energitillgångar t.ex. sol, grot, halm, energigrödor, hästgödsel , rötslam mm
- Omställning till en lokal energiförsörjning för boende och transporter som skulle kunna skapa nya jobb främst för ungdomar
- Utveckla fler företag
- Stimulera lantbruksnäringen
- Skapa långsiktig hållbar energiförsörjning för boende och transporter i en osäker global omvärld
- Utveckla näringslivet i Västerås.
VAD TYCKER DE POLITISKA PARTIERNA?
.
Välkomna
Studieförbundet Vuxenskolan och
Nätverket för användning av lokala energitillgångar, NALE
Karl-Erik Andersson, Georg Lagnerius, Owe Lundgren och Åke Rullgård
………………………………
Karl-Erik Andersson
Mälargatan 10
72210 Västerås
karlerikandersson@tele2.se
…………………………..
Georg Lagnerius
Margaretavägen 14
725 91 VÄSTERÅS
lagnerius@telia.com
………………………….
Åke Rullgård
Pettersbergsgatan 5
72463 Västerås
pidoc@swipnet.se
Bilaga brev till politiska partier
Detta brev anvisar en lösning som väsentligt reducera ungdomsarbetslösheten samtidigt som landet får ett slutet, miljövänligt energisystem för husuppvärmning, vilket system förbättrar energiberedskapen och reducerar Sveriges koldioxidutsläpp avsevärt. Lösningen består i att börja bygga upp en infrastruktur för användning av lokala energiresurser och solenergi och kan tillämpas i hela landet. Genom att solenergin som sådan är kostnadsfri kommer detta system alltid att kunna återbetalas på sikt genom mindre behov av energiinköp för bostadsuppvärmning.
Befintliga solfångaranläggningar och forskning inom området solvärme, se t.ex. doktorsavhandling av Magdalena Lundh ”Domestic Heating with Solar Thermal : Studies of Technology in a Social Context and Social Components in Technical Studies” (Uppsala universitet 2009) visar, att 30 50% av hushållens energibehov för uppvärmning och tappvatten kan försörjas med solfångaranläggningar. I Sverige finns det cirka 2 miljoner enfamiljshus varav uppskattningsvis 1,5 miljoner kan förses med vattenburen värme från solpaneler på taken. Denna energikälla är garanterat helt harmlös för miljön och orsakar heller inga askdeponeringar som är ett stort problem vid t.ex. eldning av avfall. Koldioxidutsläppen reduceras dessutom avsevärt inom landet vilket är en fördel jämfört med svenska satsningar på förmenta reduktioner i andra länder.
Varje solfångaranläggning kostar cirka 80000 kr och för 1,5 miljoner enfamiljshus blir kostnaden 120 miljarder kr, varav cirka 40 miljarder är installationskostnader som kräver totalt 80000 årsarbetskrafter, alltså en avsevärd arbetsmarknad som under en utbyggnadstid av 10 år kan sysselsätta 8000 personer per år i medeltal.
Utöver den arbetskraft som krävs för installation av solfångaranläggningarna krävs arbetskraft för tillverkning av aktuella systemkomponenter, t.ex. ackumulatortankar, värmepumpar m.m., att ge arbetstillfällen hos tillverkarna av dessa delar. Även här erbjuds nya arbetstillfällen. Arbetskraftsbehovet för denna tillverkning kan uppskattas till samma som för installationsarbetena. Totalt k kan man genom satsning på ett system för användning av solenergi och lokala energitillgångar skapa 15000-20000 nya arbetstillfällen per år.
Därför föreslås följande nationella kampanj och handlingsprogram:
1. Regeringen satsar på en kampanj där husägare uppmuntras att installera solvärmeanläggning och arrangerar gynnsamma lån för dessa installationer. Återbetalningstiden för installationsarbetena kan sättas till 10 år och medel kommer allid att finnas för återbetalning genom husägarnas minskade inköp av annan värmeenergi. Därigenom blir denna satsning, som även ska innefatta utbildning enligt punkt 2 nedan helt finansierad och många personer kan erbjudas produktivt arbete. Varje solvärmeanläggning kräver en ackumulatortank som möjliggör flexibilitet för användning av andra uppvärmningsanordningar såsom fjärrvärme, värmepumpar, vattenmantlade kaminer, återvinning av värme i avloppsvatten m.m.
2. Starta omgående, centralt i Sverige eller på lämpliga platser, utbildning av ett antal, i startskedet 500, montörer för installation av solvärmeanläggningar. Arbetslösa ungdomar ska ges förtur till denna utbildning. Under ett år kan 2000 3000 tusen montörer utbildas och successivt slussas ut till de solfångarinstallationer som beställs. Den fortsatta utbildningstakten anpassas löpande till efterfrågan på solfångaranläggningar. Denna utbildning kostar inte mer än andra arbetsmarknadspolitiska satsningar men blir till skillnad från dessa säkert återbetalda under en period av 10 år. Utbildningen är användbar även i andra sammanhang och ungdomarna får omgående arbetslivserfarenhet.
En satsning på solenergi enligt modell ovan kommer också att eliminera behovet av import av sopor från bl.a. Neapel, planer som media rapporterat om och framfört farhågor om under vecka 12, 2012. Askhanteringen efter avfallsförbränning är ett stort problem som kan orsaka skador på grundvattnet genom läckage från askdeponier; askan från avfall får inte spridas i naturen.
Det lokala avfallet måste tas om hand men är lättare att kontrollera och askproblemet kan därför hanteras på säkert sätt. Svenskt avfall, en intresseorganisation för de kommunala avfallshanterarna, har en nollvision för avfall ty huvuddelen av detta kan materialåtervinnas och matavfallet kan användas för biogasframställning. Därför kommer avfall med tiden att bli en allt mindre energiråvara och hanteringen av restprodukter såsom aska att bli lättare men det är då viktigt att ha ett energisystem av föreslagen typ som kan nyttja andra lokala energiråvaror.
Om Sverige satsar på solvärme enligt ovan och fjärrvärmeverken konstrueras för eldning med lokalt avfall, halm, grot och hästgödsel, vilket med dagens teknik är helt möjligt, samt att biogas, även den en lokalt tillgänglig energiform, används som drivmedel för transport av dessa bränslen till fjärrvärmeverken kan Sverige bli självförsörjande vad beträffar bostadsuppvärmning och tappvarmvatten. Man får ett slutet och miljövänligt energisystem. Denna lösning är helt oberoende av övrig energipolitik och kan börja användas omgående tillsammans med energieffektiviseringar, t.ex. återvinning av energi ur ventilationsluft och andra kända metoder.
Med vänlig hälsning
Nätverket för användning av lokala energitillgångar, NALE
söndag 29 april 2012
NY HANDFAST ENERGIPOLITIK BEHÖVS I SVERIGE OCH EU
Användningen av olja, fossilgas och kol måste fasas ut i Sverige och EU. Klimatproblem, miljöskador, och trygghetsskäl talar för övergång till andra energikällor. De ekonomisk utvinningsbara källorna av fossil energi sinar. De nya fossila källorna som tjärsand, oljeskiffer, undervattensborrning och utvinning i polartrakterna orsakar enorma miljöskador.
Tyvärr finns det ingen konkret handlingsplan vare sig för EU eller Sverige. De Europeiska staternas energipolitik spretar åt olika håll och energipolitiken är till största delen nationell politik. Lika illa är det för Sverige och de konkreta och handfasta målen lyser med sin frånvaro.
Det finns två möjliga linjer för att byta ut fossilen helt ut
1. Kraftig energieffektivisering + ombyggnad av gammal kärnkraft till ny motsvarande 30 % av det totala energibehovet + förnyelsebar energi(vind, vatten, sol och bioenergi) motsvarande 70 %
2. Kraftig energieffektivisering + förnyelsebar energi(vind, vatten, sol och bioenergi) motsvarande) 100 %.
Båda alternativen är möjliga men har givetvis olika konsekvenser och den gamla kärnenergin måste urfasas av säkerhetsskäl.
För kärnkraften i Sverige präglas det politiska läget av obeslutsamhet och inget beslut blir också ett beslut då det på sikt innebär utfasning av kärnkraftverk som av säkerhetsskäl faller för åldersstrecket. Likaså är opinionen i huvudsak negativ till kärnkraften.
Beslut om energipolitiken måste tas nu och kan inte vänta.
I denna snärjiga politiska beslutssituation finns för Sverige möjligheten att hårdsatsa på
1. Energieffektivisering i boende, transporter och produktion
2. Snabb målmedveten planstyrd utbyggnad av solpaneler, solceller, biogas och nya biobränslen som baseras på lokalt åker- och skogbruk
Den optimala politiken är att snarast byta ut de gamla kärnkraftsverken men till följd av opinionsläge och oförmåga att fatta politiska beslut blir detta alltmer osannolikt. Nära Sveriges gränser kommer det att byggas mer än 15 nya kärnkraftverk.( Finland, Polen, Ryssland, Litauen, Estland bygger nya kärnkraftsverk.) En möjlighet är att Sverige köper in sig i några av dessa verk och tillförsäkrar sig en proportion kärnkraftsel för energislukande svenska industrier.
Slutsatsen är att Sverige måste kraftsamla kring förnyelsebar energi och energieffektivisering. För boende och transportsektorn är det fullt möjligt att försörja med lokala och inhemska energikällor såsom sol, jordvärme och inhemska biobränslen från åker och skogsbruk.
Beslut om en målmedveten plan för vår energiförsörjning måste tas. Det kan annars bli sent eller för sent vilken kan innebära stora ekonomiska problem och trygghetsproblem. Ur ett globalt säkerhetsperspektiv bör energipolitiken i EU samordnas men kräver nya och miljömedvetna Europaparlamentariker över hela Europa. Därför måste alla agera nationellt och lokalt kraftfullt för en trygg, hållbar och handfast energipolitik.
onsdag 25 april 2012
Tänk om-
Tänk om när det gäller sopförbränning
Mälarenergi investerar i en mastodontpanna för importerat avfall. I stället borde staden satsa på lokal självförsörjning av energi. Satsningen borde vara solvärme, sjövärme, solel och lokala biobränslen såsom halm, rötslam, hästgödsel, hampa, rörflen, stubbar och grot.
Hur kan politiker som säger sig vara miljömedvetna vara med om att satsa på avfallsimport då de vet att det är ohållbart och att ganska snart måste andra européer återvinna avfallet i lika hög grad som tyskar och österrikare. Västerås skall enligt flera utsagor importera avfall från Italien och liknande länder som råkar vara efter vad gäller återvinning. Svensk Avfallsförening har en nollvision vad gäller avfall. Västerås måste välja den rena och lokala energins väg om våra barnbarn skall skonas från miljö- och resurskatastrofer.
Karl-Erik AnderssonGrön liberal
torsdag 19 april 2012
Varför händer så lite på miljöfronten?
Det händer något snart ty olika faktorer pekar i samma riktning dvs klimat,matbrist,vattenbrist,överutnyttjande av resurserna,hot mpt biologisk mångfald samt att freden hotas Ganska snart måste man se problemet med vår gammaldags tillxäxtteori Vi blir inte lyckligare av att konsumera mer och mer Livet har andra världen än materiell konsumtion Därför tror jag snart på stor förändring
måndag 16 april 2012
Nätverket för användning av lokala energitillgångar
Programförklaring
Nätverket för användning av lokala energitillgångar
Detta nätverk är ett ur partipolitisk synvinkel neutralt nätverk med syfte att få till stånd en självförsörjning genom användning av lokala energireurser
Den planet vi lever på med all sin biologiska mångfald är en gåva som skall vårdas och förvaltas på bästa sätt. Den skall kunna överlämnas till kommande genrationer i ett oförändrat och helst bättre skick än dagens situation. Arbete för en hållbar värld måste ske både globalt och lokalt.
Värdens ekonomiskt utvinningsbara energikällor som olja, gas och kol tar slut. Kostnaderna kommer att öka i takt med en ökad brist. Energiförbrukningen för uppvärmning i boende och arbetslokaler måste minskas genom effektivare energianvändning och minskade värmeförluster. Lokal
förnyelsebar energi som solenergi, lokal biomassa (skogsavfall, energiskog och energigrödor), biogas på avfall och jordvärme är grundpelarna i en sådan försörjning. En ökad ( på sikt 100 % -ig ) självförsörjning av lokal förnyelsebar energi i boendet är ett önskvärt och överlevnadsmässigt nödvändigt långsiktigt mål.
I kommuner som Västerås är bilen en nödvändighet och därför skall särskild vikt läggas vid användning av biogas och elbilar. Biogasproduktionen skall ökas. Ett levande centrum för kommers och nöjen är viktigt och kortidsparkeringsmöjligheterna skall ökas. I Kollektivtrafiken bör trådbussar introduceras då elmotorerna är mycket effektivare och således kräver mindre mängd bränsle för framdrift.
Staden skall byggas sammanhållet och ekologiskt. Dagvatten, avloppsvatten och avrinning från jord & skogsbruksmarken skall hanteras så att inte närings och giftämnen påspädss i Mälaren. Detta skall vi hantera i kommande vattenplansarbete. Västeråsaren skall erbjudas fler kolonilotter för odling av grönsaker och frukt. En ökad lokal odling ställer också krav på förvaringsutrymmen som ofta saknas i moderna lägenheter.
De livsmedel som används i våra skolor och äldreboenden skall vara framställd under ekologiskt acceptabla former och med ett etiskt och kärleksfullt djurskydd. Matsvinnet skall minskas genom ökad upplysning och ökade kunskaper om matens betydelse för ett hälsosamt liv.
Hearing om partierna inställning till lokal självförsörjning av energi dvs. nytänk om framtidens energi Torsdagen 31 maj kl 18:30
Hearing om partierna inställning till lokal självförsörjning av energi dvs. nytänk om framtidens energi
De politiska partierna utfrågas av Karl-Erik Andersson, Åke Rullgård och Georg Lagnerius
Torsdagen 31 maj kl 18.30 I Bibliotekets hörsal i Västerås
Nytänk om framtidens enrgi
Det är möjligt att via lokal skogsråvara, odlade energigrödor, halm, rötslam, gödsel, solenergi, berg och sjövärme försörja oss med energi till bostäder och transporter. Det handlar om biogas via förgasning, solceller och solpaneler, varmvattenackumulatorer, pumpar ,markvärme, bergvärme och sjövärme. Denna omställning skulle skapa jobb och nya företag. Kommunala teknikupphandlingar skulle kunna skapa massor med nya företag och jobb inom energiområdet bl.a. inom solenergi, byggmaterial, energiackumulatorer, biogasteknik och långtidslagring av energi. Kommunen bör snarast överge planerna på importerad energi i form av avfall och istället jobba för lokal energiförsörjning. Lokalt odlade energigrödor skulle dessutom ge lantbruket en kick.
Den gröna revolutionen kan
1. Skapa ungdomsjobb och avveckla ungdomsarbetslösheten
2. Trygghet i energiförsörjning
3. Hälsosam miljö
VAD TYCKER DE POLITISKA PARTIERNA?
Välkomna
Studieförbundet Vuxenskolan och Nätverket för lokal energianvändning
söndag 15 april 2012
Hearing med partier om en grön revolution? Den 31 maj 201218:30 till 21:30Stadsbibliotekets hörsal
Den 31 maj 201218:30 till 21:30Stadsbibliotekets hörsal VästeråsVarje parti kommer under hearingen att utfrågas om hur partiet står i frågan om lokal självförsörjning av energi
En reperesentant för varje parti inbjuds som utfrågas av panelen Karl-Erik Andersson, Åke Rullgård och Georg Lagnerius
En grön revolution
Det är möjligt att via... lokal skogsråvara, odlade energigrödor, halm, rötslam, gödsel, solenergi, berg och sjövärme försörja oss med energi till bostäder och transporter. Det handlar om biogas via förgasning, solceller och solpaneler, varmvattenackumulatorer, pumpar mm. Denna omställning skulle skapa jobb och nya företag., Globala skäl för en omställning Världens naturresurser överutnyttjas och de ekonomiskt utvinningsbara resurserna sinar bl.a. olja, gas. Våldsamma prisökningar på energi är att vänta. Klimathotet blir värre än väntat. Det finns risk för avbrott i energileveranser utifrån. Ren energi utan kemikalieförgiftning är viktigt att eftersträva. Kretslopp måste åstadkommas. Av dessa skäl känns det angeläget att åstadkomma en lokal självförsörjning av energi På flera ställen i Europa är man beroende av importerad energi vilket medfört svåra problem denna kalla vinter i Europa. Människor får frysa och blir utpressade. Osäkerheten i Iran, Arabvärlden och andra exportländer är ett annat orosmoment som kvarstår och den långsiktiga politiska instabiliteten i exportländerna av olja och gas ökar hela tiden. Skapa ungdomsjobb och förbättra energiberedskapen utan kostnader för samhället Avveckla utan kostnad ungdomsarbetslösheten med hjälp av utbyggnad av solenergin samtidigt som energiberedskapen förbättras och Sveriges koldioxidutsläpp reduceras avsevärt. Princip: Ta vad solen ger och komplettera med andra lokalt tillgängliga energitillgångar! Befintliga solfångaranläggningar och forskning inom området solvärme visar, att 30 50% av hushållens energibehov för uppvärmning och tappvatten kan tillgodoses med solfångaranläggningar. Utöver den arbetskraft som krävs för installation av solfångaranläggningarna kommer tillverkning av olika systemkomponenter, t.ex. ackumulatortankar, att ge arbetstillfällen hos tillverkarna av dessa delar. Även här kan ungdomar erbjudas arbetstillfällen. Arbetskraftsbehovet för denna tillverkning kan uppskattas till samma som för installationsarbetena. Bättre miljö En satsning på solenergi enligt modell ovan kommer också att eliminera behovet av import av sopor från bl.a. Neapel, planer som media rapporterat om och framfört farhågor om under vecka 12, 2012. Askhanteringen efter avfallsförbränning är ett stort problem som kan orsaka skador på grundvattnet genom läckage från askdeponier; askan från avfall får inte spridas i naturen. Det lokala avfallet måste tas om hand men är lättare att kontrollera och askproblemet blir mera lätthanterligt. Svenskt avfall, en intresseorganisation för de kommunala avfallshanterarna, har en nollvision för avfall ty huvuddelen av detta kan materialåtervinnas och matavfallet kan användas för biogasframställning. Askvolymen kommer med denna vision successivt att minska men Arrangör är SV och Nätverket för lokal enrgianvändning
måndag 12 mars 2012
Seminarium om lokal energiförsörjning stadsbibliotekets hörsal Västerås den 13 mars 2012 kl 18.30
Seminarium om lokal energiförsörjning stadsbibliotekets hörsal Västerås den 13 mars 2012 kl 18.30
Världens naturresurser överutnyttjas och de ekonomiskt utvinningsbara resurserna av bl.a. olja, gas sinar. Våldsamma prisökningar på energi är att vänta. Ändringar till varmare eller kallare klimat som människan inte kan påverka kan medföra svårigheter med energiförsörjningen. Det finns risk för avbrott i energileveranser utifrån. Det är viktigt att eftersträva ren energi utan skadliga kemikalier som kan ge förgiftningar. Hållbara kretslopp måste åstadkommas. Av dessa skäl är det angeläget att åstadkomma en lokal självförsörjning av energi för boendet.
Flera länder i Europa är beroende av importerad energi vilket medfört svåra problem denna kalla vinter. Människor får frysa och blir utpressade. Osäkerheten i Iran och arabvärlden är ett annat orosmoment och priset på olja riskerar att snart komma upp i 200 dollar fatet.
Seminarieprogram:
• En plan för självförsörjning av energi för boendet Karl-Erik Andersson miljödebattör
• Varför halm, solenergi och ackumulatortankar? Åke Rullgård energidebattör och ingenjör
• Ett exempel från verkligheten Owe Lundgren miljödebattör och elingenjör
• Möjligheter och erfarenheter av lokal energi Eric Söderberg miljödebattör och konsult
• Diskussion
Arrangör:
Studieförbundet Vuxenskolan VÄLKOMNA!
onsdag 7 mars 2012
Seminarium lokal självförsörjning av energi för boendet
Välkomna
Seminarium om lokal energiförsörjning stadsbibliotekets hörsal Västerås den 13 mars 2012 kl 18.30
Världens naturresurser överutnyttjas och de ekonomiskt utvinningsbara resurserna av bl.a. olja, gas sinar. Våldsamma prisökningar på energi är att vänta. Ändringar till varmare eller kallare klimat som människan inte kan påverka kan medföra svårigheter med energiförsörjningen. Det finns risk för avbrott i energileveranser utifrån. Det är viktigt att eftersträva ren energi utan skadliga kemikalier som kan ge förgiftningar. Hållbara kretslopp måste åstadkommas. Av dessa skäl är det angeläget att åstadkomma en lokal självförsörjning av energi för boendet.
Flera länder i Europa är beroende av importerad energi vilket medfört svåra problem denna kalla vinter. Människor får frysa och blir utpressade. Osäkerheten i Iran och arabvärlden är ett annat orosmoment och priset på olja riskerar att snart komma upp i 200 dollar fatet.
Seminarieprogram:
• En plan för självförsörjning av energi för boendet Karl-Erik Andersson miljödebattör
• Varför halm, solenergi och ackumulatortankar? Åke Rullgård energidebattör och ingenjör
•Ett exempel från verkligheten Owe Lundgren miljödebattör och elingenjör
• Möjligheter och erfarenheter av lokal energi
Eric Söderberg miljödebattör och konsult
• Diskussion
Arrangör:
Studieförbundet Vuxenskolan VÄLKOMNA!
söndag 4 mars 2012
lokal energiförsörjning stadsbibliotekets hörsal Västerås den 13 mars 2012 kl 18.30
Seminarium om lokal energiförsörjning stadsbibliotekets hörsal Västerås den 13 mars 2012 kl 18.30
Världens naturresurser överutnyttjas och de ekonomiskt utvinningsbara resurserna av bl.a. olja, gas sinar. Våldsamma prisökningar på energi är att vänta. Ändringar till varmare eller kallare klimat som människan inte kan påverka kan medföra svårigheter med energiförsörjningen. Det finns risk för avbrott i energileveranser utifrån. Det är viktigt att eftersträva ren energi utan skadliga kemikalier som kan ge förgiftningar. Hållbara kretslopp måste åstadkommas. Av dessa skäl är det angeläget att åstadkomma en lokal självförsörjning av energi för boendet.
Flera länder i Europa är beroende av importerad energi vilket medfört svåra problem denna kalla vinter. Människor får frysa och blir utpressade. Osäkerheten i Iran och arabvärlden är ett annat orosmoment och priset på olja riskerar att snart komma upp i 200 dollar fatet.
Seminarieprogram:
• En plan för självförsörjning av energi för boendet Karl-Erik Andersson miljödebattör
• Varför halm, solenergi och ackumulatortankar? Åke Rullgård energidebattör och ingenjör
• Ett exempel från verkligheten Owe Lundgren miljödebattör och elingenjör
• Möjligheter och erfarenheter av lokal energi Eric Söderberg miljödebattör och konsult
• Diskussion
Arrangör:
Studieförbundet Vuxenskolan VÄLKOMNA!
måndag 27 februari 2012
Seminarium om lokal energiförsörjning i stadsbibliotekets hörsal Västerås den 13 mars 2012 kl 18.30
Seminarium om lokal energiförsörjning
i stadsbibliotekets hörsal Västerås
den 13 mars 2012 kl 18.30
Världens naturresurser överutnyttjas och de ekonomiskt utvinningsbara resurserna av bl.a. olja, gas sinar. Våldsamma prisökningar på energi är att vänta.
Ändringar till varmare eller kallare klimat som människan inte kan påverka kan medföra svårigheter med energiförsörjningen. Det finns risk för avbrott i energileveranser utifrån. Det är viktigt att eftersträva ren energi utan skadliga kemikalier som kan ge förgiftningar. Hållbara kretslopp måste åstadkommas.
Av dessa skäl är det angeläget att åstadkomma en lokal självförsörjning av energi för boendet. Flera länder i Europa är beroende av importerad energi vilket medfört svåra problem denna kalla vinter. Människor får frysa och blir utpressade.
Osäkerheten i Iran och arabvärlden är ett annat orosmoment och priset på olja riskerar att snart komma upp i 200 dollar fatet.
Seminarieprogram:
• En plan för självförsörjning av energi för boendet
Karl-Erik Andersson miljödebattör
• Möjligheter och erfarenheter av lokal energi
Eric Söderberg miljödebattör och konsult
• Varför halm, solenergi och ackumulatortankar?
Åke Rullgård ingenjör och energidebattör
• Ett exempel från verkligheten
Owe Lundgren elingenjör och energidebattör
• Diskussion
Arrangör: Studieförbundet Vuxenskolan
VÄLKOMNA!
lördag 18 februari 2012
Seminarium om lokal energiförsörjning i stadsbibliotekets hörsal Västerås den 13 mars 2012 kl 18.30 Arrangör Studieförbundet Vuxenskolan
Seminarium om lokal energiförsörjning i stadsbibliotekets hörsal Västerås den 13 mars 2012 kl 18.30
Världens naturresurser överutnyttjas och de ekonomiskt utvinningsbara resurserna av bl.a. olja, gas sinar. Våldsamma prisökningar på energi är att vänta. Ändringar till varmare eller kallare klimat som människan inte kan påverka kan medföra svårigheter med energiförsörjningen. Det finns risk för avbrott i energileveranser utifrån. Det är viktigt att eftersträva ren energi utan skadliga kemikalier som kan ge förgiftningar. Hållbara kretslopp måste åstadkommas. Av dessa skäl är det angeläget att åstadkomma en lokal självförsörjning av energi för boendet. Flera länder i Europa är beroende av importerad energi vilket medfört svåra problem denna kalla vinter. Människor får frysa och blir utpressade. Osäkerheten i Iran och arabvärlden är ett annat orosmoment och priset på olja riskerar att snart komma upp i 200 dollar fatet.
Seminarieprogram:
• En plan för självförsörjning av energi för boendet Karl-Erik Andersson miljödebattör
• Möjligheter och erfarenheter av lokal energi Eric Söderberg miljödebattör och konsult
• Varför halm, solenergi och ackumulatortankar? Åke Rullgård ingenjör och energidebattör
• Ett exempel från verkligheten Owe Lundgren elingenjör och villaägare
• Diskussion
Arrangör: Studieförbundet Vuxenskolan
VÄLKOMNA!
tisdag 7 februari 2012
Lokal självförsörjning av energi i boendet Seminarium 13 mars i stadsbibliotekets hörsal kl 18.30
Seminarium 13 mars i stadsbibliotekets hörsal kl 18.30Världens naturresurser överutnyttjas och de ekonomiskt utvinningsbara resurser sinar bl.a. olja, gas. Våldsamma prisökningar på energi är att vänta. Klimathotet blir värre än väntat. Det finns risk för avbrott i energileveranser utifrån. Ren energi utan kemikalieförgiftning är viktigt att eftersträva. Kretslopp måste åstadkommas. Av dessa skäl känns det angeläget att åstadkomma en lokal självförsörjning av energi för boendet och kommunikationer.
En plan för självförsörjning av energi för boendet Karl-Erik Andersson miljöpolitiker
Möjligheter och erfarenheter av lokal energi Eric Söderberg miljöpolitiker och konsult
Varför halm, solenergi och ackumulatortankar? Åke Rullgård energidebattör
Ett exempel från verkligheten Owe Lundgren elingenjör och villaägare
Diskussion
Arrangör
Studieförbundet Vuxenskolan och Gröna Liberaler
VÄLKOMNA
Debatt om tro i VLT den 7 februari
Skrev denna insändare maa av en debatt väckt av Agneta Lejhamre
Tron på Gud handlar om en grundläggande relation
Agneta Lejdhamre säger i artikel den 4 februari i VLT att tron på Gud inte är lätt. Men för många av oss kristna handlar det om relationen till Jesus Kristus (Guds enfödde son) som vägleder varje dag. Genom det medvetet självvalda vuxendopet är detta en bekräftelse på denna tro och ett slags kontrakt att man skall först söka Guds rike i det man dagligen gör. Därigenom är många av våra problem lösta och det är inte minst viktigt i det materialistiska och kärleksmässigt karga världssamhälle vi lever i. Tvivlet har dock funnits bland många genom hela den kristna historien men har också kunnat övervinnas genom bön, kontemplation och församlingsarbete. Även de mest hårdkokta fysiker som spekulerar om Universums tillkomst tror att bakom ursmällen (big bang) ligger GUD.
måndag 6 februari 2012
Utan bil ingen framtid i Västerås
Utan bil ingen framtid i Västerås
Västerås är sedan decennier uppbyggt för biltrafik och att i det läget av hållbarhetsskäl försvåra för bilisterna genom få och dyra parkeringar är en dålig lösning. Cityhandeln måste få en chans att leva. Genom t.ex. gratis parkering i tre timmar för att därefter få en extremt hög parkeringsavgift skulle lösa en del problemen för city-handeln. Det bör också anläggas gott om parkeringsplatser i de nybyggda områdena t.ex. Östra stranden, Lillåudden m.fl. ställen. Framförallt är barnfamiljerna beroende av bilen för sina inköp. Det är inte praktiskt att åka buss till city eller Erikslund med två eller flera barn för veckohandlingen. Bilen är nödvändig för både staden och landsbygden i Västerås kommun. Hållbarhet kan på sikt uppnås med mer biogas- och elbilar vars innehav bör stimuleras av både statsmakter och kommun. Självklart kan mer byggas sammanhållet och därmed skulle bilresebehoven kunna minskas men det tar åtskilliga decennier innan vi ser några påtagliga effekter av en annan stadsplanering
onsdag 1 februari 2012
Ställ krav på kraftbolagen och byt ut gammal kärnkraft mot ny
Ställ krav på kraftbolagen och byt ut gammal kärnkraft mot ny
Karlshamnsverken fick dra igång två av sina tre gigantiska oljepannor den 1 februari. Flera kärnkraftverk står stilla nu och den stränga kylan i kombination med hög elförbrukning gjorde att oljekraftverken, som är reservkraft, dras igång. Det är skandal att kärnkraftsverk står still under vinter för underhåll. Kraftbolagen måste åläggas att planera underhåll så att tillgängligheten garanteras. Det är lätt att tro att underhåll läggs på vintern vilket ger stillestånd och högt pris som i sin tur ger hög vinst för kraftbolagen. Sådant måste stävjas. Den långsiktiga lösningen är att regering och socialdemokrater kommer överens om att snabbt ersätta de gamla kärnkraftverken med nya. Därmed skulle svenska jobb tryggas och hushållen få ett jämnt energipris
fredag 20 januari 2012
Ökad kollektivtrafik genom magnettågsteknik- Öppet brev till miljöministern
Ökad kollektivtrafik genom magnettågsteknik- Öppet brev till miljöministern
Miljöministern anser det nödvändig att öka kollektivåkandet och minska bilåkandet. Hon har rätt. Men det krävs radikala åtgärder för att åstadkomma en sådan utveckling. Trängsel är i många svenska regioner (t.ex. Mälardalen, Östergötland och Västsverige) ett ökande problem och en alltmer ökad trafikvolym orsakar köbildning och trafikstörningar. Problemet blir alltmer påtagligt på allt fler ställen där det redan förekommer trafikinfarkter. Det gäller både vägar och järnvägar. Kapaciteten i järnvägssystem och vägar räcker inte till. Människors behov av rörlighet ökar pga. att arbetsmarknaden kräver alltmer pendling. Något måste göras! Transportapparaten är inte dimensionerad för de stora volymer det handlar om idag.
Magnettågen är en möjlig persontransport för pendling som även skulle avlasta den konventionella tågtrafiken och ge utökat utrymme för godstransporter med konventionella tåg som inte behöver röra sig lika snabbt. Underhållskostnad magnetbana är ca en tredjedel genom att metallytor aldrig går mot varandra. Högre hastighet lockar fler resande och dessa tåg kan susa fram nästan ljudlöst i 450 km i timmen vilket möjliggör stora fördelar. Sträckan Västerås-Stockholm kan ske på en kvart som idag tar drygt en timme (11 mil). Sträckan Norrköping-Stockholm kan avverkas på 25 minuter. Detta kommer att konkurrera ut bilen i den regionala pendlingen.
Magnettågen kräver egna banor som kostar 1,5 miljarder per mil men i gengäld varar i 80 år och underhållskostnader är utomordentligt låga varför dessa investeringar skulle kunna ge samma biljettpriser som idag men till avsevärt kortare färdtid. Magnettåg är mindre väderberoende än traditionella tåg vilket också ökar attraktiviteten.
Transportkapaciteten per tåg blir 6-7 gånger större än för konventionellt höghastighetståg och trafikinfarkter kan lösas upp. Högre hastighet lockar fler resande vilket leder till högre intjäning. Magnettåg förbrukar signifikant mindre energi än traditionella tåg i samma hastighet.
Vi tror att magnettågen är nödvändiga för att nå de klimatmål som miljöministern arbetar för
Karl-Erik Andersson och Carl-Åke Utterström Gröna liberaler i Västerås
Mälargatan 10
72210 Västerås
070-5508360
tisdag 17 januari 2012
Skrämmande perspektiv
I en notis från Ny Teknik den 17 november 2011 visas att Västerås kan behöva
ta emot sopor från Neapel till den nya samförbränningspannan. Detta är ett skrämmande perspektiv då sophanteringen i Neapel lär kontrolleras av maffian.
Karl-Erik Andersson och Åke Rullgård
måndag 2 januari 2012
Dumt att lägga ned lönsam flygplats. Insändare 2 januari 2012
Dumt att lägga ned lönsam flygplats.
Sven-Olof Degerman funderar i insändare den 23 december 2011 över var kommunen skall spara när intäkterna inte räcker till. Han föreslår en nedläggning av flygverksamheten. Detta vore dumdristigt eftersom den skapar samhällsekonomiska intäkter som överväger kostnaderna. Flygplatsen med sitt lågprisflyg och fraktflyg uppehåller och skapar jobb i näringslivet. Med gemensamma ansträngningar kan ännu mera göras för att öka flygtrafiken och bidra till hela länets utveckling av jobb t.ex. i Fagersta och Skinskatteberg. Flyget är strategiskt viktigt för Västerås framtid som kunskaps- och logistikstad. Besparingar måste göras istället i verksamheter som inte ger samhälls- och medborgarnytta t.ex. i överdimensionerad central administration och energislöseri i verksamhets- och förvaltningslokaler. Smarta, radikala och fokuserade insatser är lösningen på ekonomiproblemen i kommun och inte dumma reaktionära lösningar som en flygplatsnedläggning skulle vara.
Karl-Erik Andersson (FP) Ledamot av flygbolagsstyrelsen i Västerås
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)