torsdag 11 november 2010

Kan man nå målet 60 öre per kwh








Skrev denna artikel i VLT idag
Siffrorna är grundade på kalkyler som jag och den bortgångne Anders Ahlander gjorde i början av året. Vi skalade bort alla subnventioner för att se vad priset var då och utan subventioner skulle det vara lätt att nå 60 öresmålet per kwh


Peter Malmström skriver att 60 öre per kilowatt inklusive moms är ett lämpligt takpris.

Relaterat
Han har rätt och om Sverige väljer rätt energimix så nås det målet lätt. El från vattenkraft och kärnkraft cirka 30 öre per kilowatt. Ny kärnkraft enligt den tredje generationen stannar vid cirka 50 öre.

Genom de uppgörelser som gjorts inom alliansen kommer vi att få acceptera vindkraft trots dess höga kostnad cirka 1:15 per kilowatt (exklusive subventioner) .Vindkraften kommer dock att spela en liten rolli det stora sammanhanget.(5–10 procent av totalt energibehov).

Bioledade kraftverk bör på sikt avvecklas då de kostar cirka 95 öre per kilowatt (exklusive subventioner) och denna råvara – ved, grenar, toppar och liknande – bör göras till fordonsbränsle, typ biodiesel (DME).

Solvärme via solpaneler är redan i dag lönsam som komplement till andra uppvärmningsformer typ bergvärme Priset per kilowatt har sjunkit till cirka 60 öre per kilowatt. Denna kombination kräver ett tillskott av el men genom sin effektivitet blir det låg förbrukning.

Solceller, det vill säga el direkt från solen, är fort-farande dyrt men genom den materialtekniska utvecklingen kommer solceller att bli billiga och integreras i nya hus och byggnader. Många hus kommer att bli nästan nollförbrukare av energi och i vissa lägen leverantörer av el.

60-öresstrategin kräver således vattenkraft, utbyggd kärnkraft och på sikt sol-energi. Energiformer som hamnar över 60 öre (exklusive subventioner) måste i det långa loppet fås att bli små (vindkraften) eller avvecklas (avfalls- och bio-eldade kraftvärmeverk).

Karl-Erik Andersson, Gröna liberaler, Västerås

1 kommentar:

lennart w sa...

Hej.

Någar kommentarter. Sveriges totala energianvändning är ca 450 TWh 5-10% vindkraft skulle då vara 22-44 TWh och efetersom kärnkraften producerar ca 70 Twh (beroende om de går) så är det ganska mycket. Vilket är för mycket. Jag tror att 10-20% av elproduktionen är mer rätt.

Det finns inte några bio eldade kraftvärk i Svergie, vad jag vett.
Däremot så finns det kraftvärmeverk men det är något annat

Vad är det för subventioner som de svenska värmekraftvärken får i dag?

Elpriset är lågt i dag i Sverige jämfört med övriga Europa. Varför skulle svenska producenter sälja till lägre priser än vad de kan få ute i Europa om du inte skall förbjuda att exportera till andra länder. Vilket skulle rimma illa med ditt parts förspråk för fri rörlighet.

Priset på kärnkrafts el även tredje genrationnen är lång ifrån säkert att det hamnar på 50 Öre per KWh.

Jag har inget emot att vi gör DME vi har gott om råvara i landet så det räcker både åt DME och bioeldede kraftvärmeverk och värmeverk.

Det är nog så att elen har varit så billig att vi inte har lärt oss att husålla med den.

Björn Westerberg