fredag 8 april 2011

Motion om energieffektivitet och energiproduktion i befintliga bostadsområden







MOTION VÄCKT VID KOMMUNFULLMÄKTIGE 7 APRIL 2011

Energibesparingar i boendet är angeläget inte bara av klimatskäl utan i lika hög grad av ekonomiska skäl. Kostnaderna för energi kommer att öka drastiskt under kommande år bl.a. pga. av att de ekonomiskt utvinnbara tillgångarna av olja och gas kommer att minska. Nya fossila energikällor kan endast utnyttjas med mycket negativa miljökonsekvenser. Ren förnyelsebar energi (sol, värmepumpar , jordvärme och vind) och energieffektiviseringar kommer att spela en allt större roll inte minst i bostadssektorn.

Energiförbrukningen i det genomsnittliga bostadsbeståndet är fortfarande hög trots omfattande besparingsåtgärder. Möjligheterna för lokal energiproduktion i befintliga bostadsområdena finns tex solpaneler, solceller, lokala vindkraftverk, bergvärme, sjövärme mm. Kombination av dessa lokala energislag kan göra nybyggda bostadsområden i den närmaste självförsörjande på energi.

Det finns idag kommunala bostadsbolag i andra kommuner där 30 % av årsbehovet täcks av solpaneler och det finns nya bostadsområden i åter andra kommuner som inom en snar framtid kommer att bli näst intill självförsörjande på energi.( Förbo utanför Göteborg, Västra hamnen i Malmö)

I Stockholms stad drivs Järva-projektet omfattande Akalla, Kista, Tensta och Rinkeby där huvuddelen av bebyggelsen är från miljonprogrammens år under 1960 och 70-talet med målet att halvera energiförbrukningen samt att man där planerar solceller, solpaneler i balkongräcken, fasader och tak

Det gäller att finna kostnadseffektiva metoder för att göra det äldre bostadsbeståndet (främst miljonprogramområdena) lågkonsumerande av energi i Västerås. Det finns stora outnyttjade takytor som kan användas för solenergi i Västerås och det finns bergvärme och sjövärme.. Bostadsaktiebolaget Mimer förfogar tex över mer än 40 hektar lediga tak.

Framtiden innebär både lokal och central energiproduktion där det krävs smarta och intelligenta nät för både el och värmedistribution. Fastigheterna ägda såväl av privata som kommunala kommer att ibland få el- överskott och/eller värmeöverskott som ska kunna levereras ut på nätet. Smarta elnät behövs då för att mäta, prognostisera samt låta kunden styra energianvändning/produktion. En helt ny energiförsörjningsstruktur håller på att växa fram där energi kan köpas och säljas av respektive bostadsägare .


1. Vi vill att kommunen utreder effektiva besparingsmetoder och lokal energiproduktion i det befintliga bostadsbeståndet där olika ambitionsbeskriver beskrivs t.ex. från 50 % till mer än 75 % besparing av den köpta energin i förhållande till nuläget.

2. Att kommunen och dess bolag i kommande energiplanering utreder om en strategi och plan för att uppnå en energisnål, hållbar och ren energiförsörjningsstruktur för befintligt och äldre bostadsbestånd kan formas.


Karl-Erik Andersson.

Inga kommentarer: