lördag 20 februari 2010

Fjärrvärme Västerås

Mälarenergi fick byta spår vad gäller teknik.Sannolikt fungerar inte förgasning vid så låga temperaturer som man tänkt sig. Man hade bort titta på plasmateknik.

Det som oroar som medborgare är att det saknas en perspektivplan för stadens energiförösrjning. Det blir lätt återigen andra eller tredje handslösningar som föreslås. Nästa stora bakslag för Mälerenenergi är tanken på import av avfall från Europa. Det kommer som amen i kyrkan. Redan finna mycket starka tecken på att avfallet i Europa blir eftertraktat även i Tyskland och Storbritannien Mantalar om att göra gas som levereras till naturgasnätet

Det behövs en långsiktigt hållbar stratgei som bygger på solenergi,jordvärme,biogas och förgasning av trädavfall och lantbruksavfall. Sen får man gå in för stora besparingar och effektiviseringar.

Idag strålar hela områden ut energi och man har inte med dagens priser kunnat investera mer i besparing. Men nu kommer oavsett vad vi gör priserna att stiga och då fär vi spara mer energi.

Det blir lönsamt igen att använda viss el för att fylla kvarvarande nergibehov i vissa lägenheter
Komummen bär köpa aktier i tex OKG och planera för billig kärnkraftsel.


En annan historisk problematik är avskrivnings och internräntan i Mälarnergi.
Hade man mer konsekvent avskrivit på återanskaffningsvärden och beräknart ränat på bruksvärde Hade man kunna bygga upp fonder för de investeringar som är nödvändiga. Men detta är en försummelse långt tillbaka i tiden till 1970 -talet.

Inga kommentarer: