fredag 30 april 2010

Valborgsmässotal i Malmbäck 2010 av Karl-Erik Andersson

Kära Malmbäcksbor och alla andra som kommit hit för att fira vårens ankomst.
Det är med stor glädje som jag håller detta tal eftersom jag är född och uppvuxen i Malmbäcks socken och jag är nu 63 år och jag är bosatt i Västerås. Numer är jag pensionerad men arbetar intensivt som fritidspolitiker. Mina rötter har jag här och jag har min gamla föräldragård Hästeryd som jag ständigt återvänder till. Men det man märker när man återvänder det är att det allt färre människor man känner och de generationer som nu växer upp känner man inte på samma sätt . Men trakten och naturen är densamma och minnena är många. Alla människor som flyttar till annan trakt av jordklotet känner oftast likadant.
Om att återvända till sin födelseby
I Västerås har vi många italienare som kom till Sverige efter andra världskriget och som stannade och en av dessa som heter Fedeli sa till mig att hankände igen sin lilla norditalienska födelseby med dess hus, torg, staty, fontän kyrka mm utanför Milano där han var född men de flesta han kände var nu borta men ända vill man återbesöka platsen där man är född. När han kommer till torget finns det alltid ett antal äldre herrar ha känner sen barndomen som som säger Choi Fedeli!. Det är samma sak i på Malmbäcks torg för mig. Torgen har sedan Romarikets dagar alltid spelat en stor roll i vår västerländska kultur. Där finna i alla länder de äldre herrarna och damerna som alltid funnits där liksom och som man känner sen barndomen när man återvänder till sin födelseby Detta är nog något mycket typiskt och som går igen i alla kulturer
På våra breddgrader på jordklotet har sen urminnes tider människorna firat vårens ankomst . Vi har de fyra årstiderna. Hösten då all grönska vittrar bort och förberedelsen för vintern kommer. Vi har sen vintern och denna vinter har varit kall och lång och därför blir förvandlingen till våren mer totala i år. Kanske kommer vi än mer uppskatta våren och sommaren i år.
Valborg en traditionsbunden dag
Valborgsmässoafton är en traditionsbunden dag, med en tradition som grundar sig på den heliga valborgskulten mot häxtro och onda andar. Men, varför heter det Valborgsmässoafton? Vem var Valborg? Jo, Valborg var enligt legenden en engelsk prinsessa som kallades till Tyskland av Bonifatius, ärkebiskopen av Mainz, för att hjälpa till att kristna tyskarna på 700-talet. Hon blev för sitt kristna värv kanoniserad år 893 och till hennes minne utvecklades under medeltiden en särskild mystisk kult där bland annat häxtro och motverkande av onda krafter hade stor betydelse. För att skydda sig mot häxor började man i Tyskland tända bål och bålen i sin tur härstammar faktiskt från den keltiska religionen. Så där ja, då har ni fått lite valborgsmässokuriosa så här på kvällskvisten och något att fundera över när ni kommer hem ikväll.
Planeten Tellus är vårt hem med begränsat utrymme
Jag hade en lärare och fysiklektor vid Nässjö Högre Allmänna läroverk Ingmar Wahlström som härstammade från Götestorp. Han brukade säga att planeten Tellus är vårt hem och det leder in mig på nästa tema i mitt tal. Vår framtid präglas av att världens befolkning ökar kraftigt och resurserna kommer att ansträngas. 2050 är 3 miljarder människor till och totalt 9 miljarder Kampen om resurserna på världsarenan skapar konflikter mellan folken och vi måste aktivt jobba för fredinsatser från svensk och europeisk sida. Vår säkerhet är globalt beroende idag av kampen mat och energi. Det blir brist på mat i världen och varje areal jordbruksmark kommer att behövas. Vår skog får inte skövlas genom för stora uttag och det blir en svår balansgång av hur mycket vi får elda upp i våra pannor och det som kommer behövas för byggnadsmaterial i ett hållbart byggande av trähus.
Vi måste se till att vi kan försörja oss med energi och inte bli beroende av andra via import av olja och gas. Det försen despeart kamp om oljan idag och miljökatastrofen utanför USA ;s östkust med oljeläckage från borrningar under havsytan är exempel på hur desperat världen är i sitt energisökande. Vi måste snarast göra oss fria från oljan ,gasen och kolet och lägga om till solenergi, jordvärmeenergi, biogas och kärnkraft.
Det genuint småländska
Man kan kanske lära av det genuint småländska som är bl.a. följande 1.Det blir aldrig som man tänkt sig och människan spår och gud rår som Ida sa I Wilhelm Mobergs roman Rasken.
2. Bekymmer kommer att kunna vändas till utvecklingsmöjligheter inte minst för Malmbäck Det krävs dock tålamod och lite beredskap inför framtiden. Men turen gynnar alltid den förberedde.
Dåtid och framtid i Malmbäck
Varför pratar jag så mycket om framtiden när jag är 63 år jo därför att det är vårt ansvar att planera för våra barnabarn. Den 8 april fick jag mitt tredje barnabarn en lite tjej… och år 2050 är hon bara 40 år. Vad gjorde ni i Malmbäck för 40 år sedan alltså 1970. Men jag brukar nar jag tänker Malmbäck prata om 50-talet och hur det då såg ut här. Det var inga asfalterade gator och gatlyset släcktes vid midnatt. Vad tänkte människorna på 50-talet. Det första valborgsmässofirande som jag minns måste vara från 1954 då jag var 7 år och börjat i skolan och i sin yttre skepnad är det inga stora skillnader som var med då kan tänka efter. Kanske det var att köpa den första bilen ,eller traktorn eller i slutet av 50-talet köpa den första TV;n, Folk cyklade på semester till Halmstad och tältade där Men det fanns ett 20 tal butiker och säkert ett 20-tal fabriker som gjorde möbler. Det fanns mejeri, slakteri, skomakare o s v
Vad läste man i tidningen. Jo om Ungernkrisen där sovjet brutalt slog ned ett uppror eller var det krisen med oljan till följd av Suezkrisen. I början av 60-talet tillhörd jag ungdomshemvärnet och en del klagade på att dessa pojkar knallade på nätterna. Men det var en förlåtande attityd från styrespersonerna i kommunen som menade att vi bara förberedde oss för värnplikten och vår förmåga att försvara Sverige om det angreps av Öst. Så var andan på den tiden och det var mer allvar än vi själva begrep och det har senare tiders forskningar visat hur utsatta vi var då.
Hur kommer det se i Malmbäck lika långt fram i tiden dvs. 60 år framåt dvs. år 2070 och med stor sannolikhet är min dotterdotter då 60 år och kanske som jag åker till Hästeryd då och då Vem vet?
Försoning, invandring och integration
Låt oss också hoppas på försoning mellan stridande parter och trossupfattningar i världen och att alla människorna jobbar framåt på ett kärleksfullt sätt . Detta sker genom dialogen och samtalet och alla kan vi vår vardag vara öppna och samtala istället för att strida. För 2000 år sedan frågade man sig om mästaren varför han besökte skökor och publikaner. Men svaret på frågan är att alla är välkoma i den religiösa gemenskapen såväl jude, romare , grek eller arab dvs det som idag kallas kristna, judar och muslimer. Detta gäller idag också och låt oss sopa bort all främlingsfientlighet På tal om det Malmbäck är känd via Wigells fabrik som ett företag som kan ta till vara invandrares resurser. Detta är sprit och känt t på hela internet och den sk bloggosfären. Det kommer att bli fler invandrare för vi som åldrande befolkning behöver mer arbetskraft. Men samtidigt är det viktigt att slå fast I Sverige och Europa måste alla leva efter våra sedvänjor och lagar. De mänskliga universella demokratiska rättigheterna är inte förhandlingsbara.
Vårens härlighet
Det är något förunderligt över våren med alla ljuden man kan höra vårmorgon. Karin Boye skrev att det gör ont när knoppar brista Ja, det gör ont när knoppar brister, men så en dag händer det. Plötsligt tinar jorden, vårregnet strilande och koltrastarna - ja, skymningen fylls av vackra oändliga toner. När vår tillvaro alltid lika stapplande, lite osäkert, kastar av sig sin vinterskrud och tar steget in i våren, så efterlängtad och så välkommen. Och visst är det varje år lika underbart att se vitsipporna slå ut, känna gräset under våra bara fötter och höra bäcken porla. Också barnen är ett vårtecken, de springer ut, samlas i lekar runt husknuten och verkar liksom aldrig vilja komma in på kvällarna. Ja, visst är det underbart?! Plötsligt lockar livet igen gången och kommer att få nya spännande perspektiv på det nya och för mig lite okända. Detta ser jag fram emot varje år
Jag vill önska er alla en underbar vår och sommar och ni alla kan njuta av naturens läkande krafter. Och jag tackar för att få ha talat här denna Valborg 2010-ch därmed vill jag utbringa ett fyrfaldigt leve för våren
Våren den leve Hurra , hurra , hurra , hurra

Inga kommentarer: