tisdag 13 april 2010

Vassa åtgärder för den miljövänligaste staden saknas i socialdemokraternas miljöartikel i VLT?

Socialdemokrater skriver i debattartikel den 13 april att de vill skapa den miljövänligaste staden och det vill alla partier. Man tycks ha snott många takter från oss i folkpartiet. De tycks tom ha hämtat delar från min bok ”En smart och hållbar stad” samt från vårt kommunalpolitiska program.
De vassa åtgärderna saknas dock i artikeln. Satsning på solpaneler kan ge 30 % av värmebehovet. Jordvärme är viktig. Bostadsägare och hyresgäster skall kunna göra egen energi som kan säljas till ett smart elnät och intelligent styrt värmenät. Mälarenergi skall vara kommunalt men behöver nya ägardirektiv,strategi och struktur med hänsyn till en ny tid. Närodlad mat är riktigt men då bör man också avstå från att transportera skrymmande avfall över stora avstånd för energi. Storsatsning på biogas genom rötning och förgasning av lokalt/ regionalt avfall för fordonsbränsle och värme är nödvändigt. Växthusgas minskas vid byggande i tätorten men inte på Gäddeholm.

Västeråsalliansens politik skulle snabbare leda till att dessa vassa mål genomförs som tecknas min skrift "Ett smart och hållbart Västerås."

Socialdemokraterna har inte en egen miljöpolitik men genom artikeln vill de charma miljöpartiet

Inga kommentarer: